Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_94780af276f963065e5a732d33f20314, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Kun porilainen sisu otti vallan – näin armotonta NHL-uraa ei ole moni suomalainen vääntänyt – Uutisalue

Kommentti: Kun porilainen sisu otti vallan – näin armotonta NHL-uraa ei ole moni suomalainen vääntänyt

Pudotuspelijoukkueet, väsähtäneet suomalaisnuoret, Calder väärään osoitteeseen, laitapelaamisen salat

Tässä Ikan änäri -podcasti tuorein jakso!

Montrealin Joel Armia, 30, tulee muistamaan menneen syksyn tapahtumat pitkään. Seura tarjosi yhdeksänteen NHL-kauteensa valmistautuneelle ässäkasvatille melkoisen sähköšokin siirtämällä pelaajan juuri kauden alla siirtolistalle.

Tämä tarkoitti, että seuranneen 24 tunnin aikana mikä tahansa seura olisi voinut poimia porilaisen listalta ilmaiseksi. Jos näin ei kävisi, tie veisi Lavaliin, Montrealin farmijoukkueeseen.

Armia tuskin kuvitteli aloittavansa kauttaan rautaliigassa, mutta tämä oli kylmää todellisuutta.

Eikä syitä rehellisyyden nimissä tarvinnut kaukaa hakea. Armia loisti keväällä 2021, kun Montreal eteni sensaatiomaisesti Stanley Cupin loppuotteluihin. Erinomaisena yleispelaajana tunnettu Armia löysi tuona keväänä myös niin usein kateissa olleet tehonsa: viisi maalia, joista kaksi alivoimalla. Kesällä seura palkitsikin uskollisen hyökkääjänsä neljän vuoden ja 13,6 miljoonan taalan jatkosopimuksella.

Tulos kuitenkin sukelsi. Jatkosopimusta seuranneissa 103 ottelussa Armia teki vain 13 osumaa. Tehotilastokin jäi pakkaselle 22 osumaa.

Kunnon herätys

Harjoitusleirin jälkeen päävalmentaja Martin St. Louis oli kaikesta päätellen nähnyt tarpeeksi. Suomalaishyökkääjälle haluttiin antaa kunnon herätys.

Tuskin kukaan kyseenalaisti Armian työmoraalia tai jäähyjentappotaitoja, mutta tulos ei seurannut tekemistä. Eikä Canadiens tyytynyt kertaan. Armia palasi NHL:n puolelle lokakuun lopulla, mutta tuli lähetetyksi takaisin alas jälleen marraskuun puolella.

Joel Armia laukoo Laval Rocketin paidassa syksyllä 2023.

Joel Armia on kuluvalla kaudella pelannut AHL:n puolella Laval Rocketissa 8 ottelua tehoin 6+3. Kuva: Icon Sportswire / Getty Images

Tässä kohtaa kuvaan astui porilainen sisu.

Harva yhdeksännen vuoden 30-vuotias NHL-pelaaja nimittäin suhtautuisi siirtolistan kautta tulleeseen farmikomennukseen suopeasti. Kaiken nähneelle NHL-pelaajalle paluu bussiliigaan on varmasti šokkihoitoa, jollaista harva on lähes 500 NHL-pelin jälkeen valmis käsittelemään.

Joel Armia osoitti kuitenkin vaikeassa tilanteessa luonteensa lujuuden.

Eri raportit kertoivat jo syksyllä tarinaa hyväntuulisesta ja kovalla työmoraalilla AHL:ään ilmestyneestä suomalaisesta. Armia ei siis lähtenyt rautaliigaan mököttämään tai kohtaloaan surkuttelemaan, vaikka viilto sieluun oli varmasti syvä.

Armia kääri hihat, teki töitä, löi neljään ensimmäiseen farmipeliin viisi (4+1) tehopistettä ja sai kutsun takaisin ylös. Kypsää ja aikuista veteraanitoimintaa.

Myös NHL:n puolella punalamppu paloi heti paluuottelussa. Kun hana kuivui taas tämän jälkeen, tuli lähtö jälleen alas. Alhaalla neljä ottelua, neljä (2+2) pistettä ja takaisin NHL:ään. Ja taas verkko heilui NHL:n puolella heti paluuottelussa. Heilui kolmannessa ja heilui kahdeksannessa ottelussa.

Lienee reilua todeta, että valmennus veti oikeista naruista.

Montreal Canadiens voitti joulukuun puolivälissä New York Islandersin 5–3. Joel Armia avasi ottelun maalihanat.

Vuoden vaihteen jälkeen Armia on vain kiihdyttänyt tahtiaan. Tammikuun neljännen päivän jälkeen osumia on kasassa jo yhdeksän. Painavasta laukauksestaan tunnettu laituri on jakson aikana Montrealin kolmanneksi paras maalintekijä. Suomalaisistakin edelle kiilaavat ainoastaan Mikko Rantanen, Sebastian Aho ja Roope Hintz.

Täyden kauden mitassa Armia hätyyttelisi ensimmäistä kertaa urallaan 20 maalin vauhtia.

Tämä on se, mitä Armialta toivotaan – ei enempää eikä vähempää. Suorittamisen tasalaatuisuutta myös tuloksen osalta.

Armia on erinomaisen luotettava yleispelaaja ja valmennuksen todellinen luottoyksilö alivoimalla, mutta kolmen miljoonan liksalla taululle on koko kauden mitassa lyötävä 15–20 uurnaa. Varsinkin Armian maalintekotaidoilla. Tällä tiellä Armia nyt on.

Tammikuun puolivälissä Joel Armia väänsi Montrealin voittomaalin Coloradoa vastaan.

Henkistä valmennusta

Nousun taustalta löytyy tiettävästi muutakin kuin farmikomennuksen tuoma sähköšokki.

Armia kertoi aiemmin paikalliselle medialle työstäneensä mielensä asioita joukkueen henkisen puolen valmentajan Jean-Francois Menardin kanssa. Armia on pyrkinyt ja omien sanojensa mukaan oppinut päästämään paremmin irti ottelun sisällä tekemistään virheistä.

Tämä on vapauttanut energioita ja mahdollistanut onnistumisen useammin.

Niin tai näin, Armia on sisupuukkonsa ansainnut. Kokenut suomalaishyökkääjä on jo pidempään kiistatta kuulunut joukkueensa ehdottomaan parhaimmistoon ja saanut siitä palkinnoksi nyt myös tulosta. Armian voi hyvällä syyllä todeta ansainneen jokaisensa tekemänsä maalin.

Nyt torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen aikaa Jesse Ylönen ja Joel Armia maalasivat, kun Montreal kaatoi Philadelphian.

Se, miten Armia siirtolista- ja farmikomennuksiinsa suhtautui, kertoo tästä paljon pelaajana ja ihmisenä.

Se kertoo myös tarinan siitä, miksi Armia on kyennyt tekemään 500 ottelun uran NHL:ssä pohjaketjun pelaajana. Sitkeys, nöyryys ja armoton työmoraali ovat Armian pelaamisen arvopohja.

Ässäkasvatti pelaa 500:nnen pelinsä reilun viikon päästä Madison Square Gardenissa, New Yorkissa. Tällaisen uran on puhtaasti pohjaketjun pelaajana tehnyt suomalaisessa jääkiekkohistoriassa todella harva.

Armia oli aiemmin haluton perkaamaan kanadalaismedialle syksyn tapahtumien vaikutusta isompaan kokonaisuuteen, ja ihan ymmärrettävistä syistä. Tämäkin kertoo Armian kypsyydestä.

Suomalaishyökkääjällä ei ole varaa alkaa fiilistellä saavutettuja asemia, ja tämä tietää sen itsekin. Jalan on pysyttävä polkimella loppuun asti ja alusta asti tulevana syksynä, sillä Armia tietää tasan tarkkaan, miten kireällä päävalmentaja Martin St. Louis siimoja pitää.

Armia on palannut oikeille raiteille, mutta kevät, kesä ja uuden kauden alku pitävät sisällään kovan odotuksen.

Source Link yle.fi