Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d23b1329c79f41eba20ac4a6706341e3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Skandaali USA:n ampumahiihdossa – suksihuoltaja jatkoi seksuaalista häirintää vuosia, kuitattiin ”eurooppalaisena” – Uutisalue

Skandaali USA:n ampumahiihdossa – suksihuoltaja jatkoi seksuaalista häirintää vuosia, kuitattiin ”eurooppalaisena”

Joanne Reid joutui kohtaamaan seksuaalista häirintää ja hyväksikäyttöä useiden vuosien ajan. Vasta joukkuekaverin ilmoitus armeijan esimiehilleen sai liiton toimimaan.

Joanne Reid kilpailee Kontiolahden pikakilpailussa 2020.

Joanne Reid on kilpaillut usean vuoden ajan maailmancupissa sekä olympialaisissa ja MM-kisoissa. Hän uskoo, että hänet pudotettiin maajoukkueesta valituksen takia. Kuva: Getty Images

Yhdysvaltojen ampumahiihtomestari Joanne Reid joutui kohtaamaan seksuaalista häirintää ja hyväksikäyttöä useiden vuosien ajan joukkueessaan. Häiritsijä oli joukkueen tšekkiläinen suksihuoltaja Petr Garabik.

Kun Reid, 31, valitti asiasta ensimmäisen kerran vuonna 2019 Yhdysvaltojen ampumahiihtoliitolle, hänelle kerrottiin Garabikin käytöksen olevan vain eurooppalaismiesten käytöskulttuuria.

Vasta kun Reidin joukkuekaveri Deedra Irwin, joka kuuluu Yhdysvaltain kansalliskaartiin, sai tarpeeksi jatkuvasta häirintäkulttuurista ja ilmoitti asiasta armeijan esimiehilleen, asia nytkähti eteenpäin.

Uusia naisia varoitettiin

Yhdysvaltojen ampumahiihtoliitto ilmoitti tapauksesta U.S. Center for SafeSport -järjestölle, joka valvoo etenkin nuorten urheilijoiden turvallisuutta. Kahden vuoden tutkimuksen jälkeen järjestö totesi Garabikin syyllistyneen kuuden vuoden aikana niin seksuaaliseen kommentointiin kuin kosketteluunkin.

– Koko joukkue tiesi Garabikin käytöksestä, mutta joukkueen toimihenkilöt suhtautuivat siihen aivan kuin se olisi normaalia tai ”eurooppalaista”. Joukkueen uusia naisia varoitettiin hänestä, Reid kertoi uutistoimisto AP:lle.

Joanne Reid ja Deedra Irwin halaavat toisiaan Anterselvan 2022 maailmancupin viestin jälkeen.

Deedra Irwin (oik.) kertoi olevansa Joanne Reidin taistelutoveri, joka meni aina Reidin ja Petr Garabikin väliin. Vasta Irwinin ilmoitus Garabikin käytöksestä armeijan esimiehilleen sai Yhdysvaltojen ampumahiihtoliiton toimimaan. Kuva: Getty Images

Reid itsekin yritti alkuun olla välittämättä, sillä hän ei halunnut uutena joukkueenjäsenenä aiheuttaa sitä, että hyvänä huoltajana tunnettu Garabik olisi jättänyt joukkueen.

”Täyttä hölynpölyä”

Vuonna 2016 alkaneeseen seksuaaliseen häirintään kuului Reidin mukaan jatkuvaa koskettelua, halailua, rivoja vitsejä ja takapuoleen taputtelua. Reid oli tuohon aikaan parikymppinen ja Garabik lähenteli viittäkymmentä.

Maaliskuussa 2017 Garabik onnistui tunkeutumaan humalassa Reidin hotellihuoneeseen ja yritti suudella tätä väkisin. Reidin huonekaveri saapui kuitenkin paikalle ja esti tämän.

Reid sai uuden huoltomiehen itselleen vuonna 2019 valitettuaan Garabikin käytöksestä, mutta siitä ei kuitenkaan ollut apua.

Reid ja Irwin kertoivat AP:lle, että he olivat valittaneet liiton urheilujohtaja Lowell Baileylle Garabikista, mutta hän oli vastannut, ettei seksuaalisen häirinnän sääntöjä voi opettaa eurooppalaiselle. Bailey kiisti tämän AP:lle ja sanoi kaksikon tulkinneen häntä väärin.

Liitto siirsi Garabikin maajoukkuetoiminnasta marraskuussa 2021. Garabik kertoi AP:lle sähköpostitse, että häneen kohdistuva tutkinta oli ”täyttä hölynpölyä alusta alkaen”. Hän myönsi kuitenkin tutkijoille ja AP:lle, että hänen kommenttinsa olivat luonteeltaan seksuaalisia.

Source Link yle.fi