Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4d626842a113f34471f6774385e24fd3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
SM-liigassa hävytön raivokohtaus – Raimo Summanen pelkää tulevaa – Uutisalue

SM-liigassa hävytön raivokohtaus – Raimo Summanen pelkää tulevaa

Raimo Summanen näkee Rikard Grönborgin raivokohtauksen olevan osa laajempaa ongelmaa.

SM-liigan lauantain huippuottelun tapahtumat puhuttavat nyt kiekko-Suomessa kiivaasti. Tapparan ruotsalaisvalmentaja Rikard Grönborg raivostui HIFK:ta vastaan pelatun ottelun tuomaritoiminnasta ja hyökkäsi Nokia-areenan uumenissa verbaalisesti liigan erotuomarijohtajan Jyri Rönnin kimppuun.

Kielenkäyttö oli harvinaisen rajua. Grönborgin raivokohtauksen seasta oli poimittavissa muun muassa ilmaukset ”painu v*****n” ja ”haista vittu”.

Tappara voitti kyseisen ottelun, mutta Grönborg ei sulattanut sitä, että hänen pelaajiinsa kohdistuneista rajuista taklauksista ei tuomittu rangaistuksia.

– Täydellisessä maailmassa tuolla tavalla ei tietenkään vittuilla ja huudella, jääkiekkoasiantuntija Raimo Summanen sanoo.

– Se on terve piirre, että valmentaja yrittää puolustaa pelaajiaan. Eri juttu on, miten se ilmaistaan.

Itsekin valmennusurallaan joskus ylilyönteihin sortunut Summanen kiinnittää Grönborgin hävyttömän purkauksen sijaan katseensa laajempaan ilmiöön.

Hän muistuttaa, että viime viikolla kärkijoukkueista myös HIFK:n päävalmentaja Ville Peltonen ja Jukurien Olli Jokinen antoivat julkisesti raippaa SM-liigan tuomari- ja kurinpitotoiminnalle.

– Valmentajat ja pelaajat eivät selvästi ole tyytyväisiä tilanteeseen. Se alkaa tulla nyt ilmi, kun tunne kasvaa kevään lähestyessä. Usein tämä keskustelu käydään kabineteissa, Summanen sanoo.

– On mahtava asia, että valmentajat ovat pelaajiensa puolella, mutta tällainen keskustelu pitäisi käydä seurojen ja urheilujohtajien puolelta liigan suuntaan. Ei valmentajien.

Jokinen sanoi viime viikon HIFK-ottelun jälkeen, että hänen näkemyksensä mukaan ”säännöt ovat edellisen kuukauden aikana muuttuneet radikaalisti sallivampaan suuntaan”.

Peltonen puolestaan kävi kuumana Ilves-ottelun jälkeen. Hän sauhusi Helsingin jäähallin uumenissa ottelun jälkeen ja kävi tuomariston pakeilla. Lehdistötilaisuudessa Peltonen lähetti liigalle terveiset ja toivoi sarjalta puuttumista etenkin huitomisiin.

Tunteet olivat valloillaan lauantai-iltana Tapparan ja HIFK.n välisessä ottelussa. Kuva: Ossi Ahola / Aamulehti

Grönborg on avautunut tuomaritoiminnasta jo aiemmin. Muutama viikko sitten niin ikään HIFK:ta vastaan pelatun ottelun jälkeen ruotsalaisvalmentaja pauhasi ”SM-liigan olevan vaarallisella tiellä”. ”Emme voi suojella pelaajia”, hän jatkoi tuolloin.

– Grönborg selvästi kipuilee tuomaritoiminnasta ja kurinpidosta. Se kaikki kulminoitui nyt lauantaina tähän Rönn-tapaukseen. Valmentajilla alkaa laajemminkin olla nyt hermo kireällä, Summanen näkee.

– Tämä kaikki on syytä siitä, että SM-liiga ei ole pystynyt olemaan johdonmukainen. Miten saa taklata, miten ei? Mistä tulee pelikieltoa? Miten mailalla saa vetää vastustajaa?

Summasen mielestä linjattomuus päätöksissä on kasvanut viime viikkojen aikana. Liigassa on nähty viime viikkoina esimerkiksi useampia kahden käden viikateiskuja. Osasta on jaettu pelikieltoa, osasta ei. Myös päähän kohdistuneista taklauksista jaetut tuomiot ovat nostattaneet asiantuntijan kulmakarvoja.

Grönborgia korpesi etenkin lauantain ottelun tilanne, jossa HIFK:n peruspakki Niko Seppälä lanasi Tapparan ykköstähden Anton Levtchin rajulla avojäätaklauksella. Tilanteesta ei tuomittu rangaistuksia.

SM-liigan kurinpitopäätöksessä katsottiin taklauksen osuneen myös päähän, mutta sitä ei kokonaisuutena pidetty rangaistavana tekona.

– Tämä taklaus oli näillä SM-liigan standardeilla sellainen, joka menee välillä läpi ja jos pelaaja olisi loukkaantunut, se olisi ollut pelikiellon paikka, Summanen sanoo.

– Grönborgin vinkkelistä katsottuna tässä saattaa olla myös osaltaan kulttuurillista juttua, että rivimiehet eivät saisi tuolla tavalla käydä ajelemassa kultakypärää.

Ensimmäistä kauttaan Tapparaa valmentava Rikard Grönborg on alkanut kritisoida tuomaritoimintaa kiihtyvällä tahdilla. Kuva: Kalle Parkkinen

SM-liigan runkosarjaa on joukkueesta riippuen jäljellä vielä 6–10 ottelua. Pudotuspelejä ajatellen kärkitaisto on auki enemmän kuin vuosikausiin.

Valmentajien viime aikojen ulostulojen jälkeen Summanen odottaa pelonsekaisin tuntein, mitä tulevan pitää.

– Minulla on tunne, että tämä tuomari- ja kurinpitotoiminta on vielä helkutisti esillä tänä keväänä. Pahaa pelkään, että ne nousevat jopa liian ratkaisevaan rooliin.

– Merkit viittaavat nyt siihen, että systeemiin ei luoteta. Tämä on valtava asia kevättä kohden mentäessä. Kaikki ymmärtävät, että kevättä ajatellen on kauhea asia, jos erotuomari- ja kurinpitotoiminta on epätasapainossa. Se on niin iso tekijä, voitetaanko vai ei. Loukkaantumiset voivat kääntää voimasuhteita rajusti, Summanen sanoo.

Source Link is.fi