Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_20a9c16613f6cdeeaff44f65a7795d86, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sote-uudistus tuo työntekijöille palkankorotukset, joiden hinta veronmaksajille on arvoitus – ”Kyllä poliitikot ovat koko ajan tienneet” – Uutisalue

Sote-uudistus tuo työntekijöille palkankorotukset, joiden hinta veronmaksajille on arvoitus – ”Kyllä poliitikot ovat koko ajan tienneet”

Vuoden kuluttua noin 175 000 työntekijää siirtyy uusien hyvinvointialueiden palvelukseen. Työntekijät tulevat kuntien ja kuntayhtymien palkkalistoilta. Kun siirtyvillä työntekijöillä on jatkossa yhteinen työnantaja, myös heidän palkkansa pitää harmonisoida keskenään.

Hallitus on arvioinut palkkojen yhteensovittamisen hintalapuksi 124–434 miljoonaa euroa, mutta se tuskin on tarpeeksi. Sosiaali- ja terveysalan työntekijäjärjestöissä pidetään palkkaharmonisoinnin rahoitusta täysin riittämättömänä.

– Suurinkaan esitetty summa, 434 miljoonaa, ei riitä, sanoo Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n vastaava sopimusasiantuntija ja sote-neuvottelija Minna Pirttijärvi.

Nainen katsoo kameraan
JHL:n sote-neuvottelija Minna Pirttijärvi sanoo, että palkat pitäisi harmonisoida suhteessa ylimpään palkkaan. Siihen eivät valtion kaavailemat rahat riitä. JHL

Myös työnantajapuolella myönnetään, että palkkojen tasaaminen tulee kalliiksi.

– Puhutaan sadoista miljoonista euroista. Me esitämme omaa mediaanimalliamme, joka ei tulisi liian kalliiksi yhteiskunnalle. Harmonisointiin pitäisi myös käyttää aikaa, toteaa toimitusjohtaja Markku Jalonen Kunta- ja hyvinvointityönantajat KT:sta.

Mediaanimalli ei kelpaa työntekijäpuolelle

KT:n mallissa palkat harmonisoitaisiin palkkahaitarin keskimmäisen palkansaajan mukaan. Keskitason alapuolella olevat palkat nousisivat keskitasolle, mutta sen yläpuolella olevat palkat jäisivät ennalleen.

– Palkkaharmonisointi nostaa sote-alalla työskentelevien keskipalkkaa reilusti, eikä kenenkään palkka meidän mallissamme laske, Jalonen vakuuttaa.

Työntekijäpuolelle mediaanimalli ei kelpaa. JHL:n sote-neuvottelija Minna Pirttijärvi vetoaa oikeuskäytäntöön.

– Työntekijöiden palkat tulee liikkeenluovutusta koskevan oikeuskäytännön perusteella harmonisoida suhteessa ylimpään palkkaan. Me puhumme kärkipalkoista, ja siitä me neuvotteluissa lähdemme.

Myös JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo, että palkkoja pitää tasata nopeasti ylöspäin.

– Kyllä poliitikot ovat koko ajan tienneet, että sote maksaa. Nyt on syytä laittaa riittävästi rahaa palkkojen harmonisointiin.

Kenenkään palkka ei saa laskea

Henkilöstö siirtyy kunnista hyvinvointialueille liikkeenluovutusperiaatteen mukaisesti. Näin määrätään sote-uudistuksen toimeenpanolaissa.

Sote-uudistuksessa kunnista ja kuntayhtymistä siirtyy hyvinvointialueille noin 175 000 työntekijää. Työelämälakien ja oikeuskäytännön mukaan liikkeenluovutuksen jälkeen palkat tulee harmonisoida.

Se on valtava urakka paitsi taloudellisesti myös toiminnallisesti.

– Tämä on Suomen työmarkkinahistorian suurin palkkaharmonisointi, sanoo KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.

Markku Jalonen, työmarkkinajohtaja
KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen toivoo, että suureen palkkaharmonisointiin voitaisiin käyttää useita vuosia, jotta kustannukset pysyisivät kurissa. Markku Pitkänen / Yle

Kuntien ja kuntayhtymien työntekijät siirtyvät hyvinvointialueille niin sanottuina vanhoina työntekijöinä, joten työnantajan vaihtumisen ei pitäisi laskea kenenkään palkkaa.

Hallituksen esityksessä palkkojen yhdenmukaistamisen hintahaarukka on laaja: 124–434 miljoonaa euroa. Myöskään valtiovarainministeriö ei osaa toistaiseksi antaa tämän parempaa ennustetta kustannuksista.

Hyvinvointialueet voivat joutua palkkakilpailuun

Sote-alan tulevista palkoista sopivat työnantaja- ja työntekijäjärjestöt. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö myös hyvinvointialueet suurina työnantajina voisi neuvotella palkoista.

Jos alaa uhkaavasta työvoimapulasta tulee totta, saattaa hyvinvointialueiden kesken syntyä palkkakilpailua.

KT:n Markku Jalonen myöntää, että palkoissa voi olla vaihtelua hyvinvointialueiden kesken. Sitä on jo nyt kuntien välillä.

JHL:n sote-neuvottelija Minna Pirttijärvi kertoo, että eri kunnissa on omia työn vaativuuden arviointijärjestelmiään. Palkat vaihtelevat niiden vaikutuksesta.

Pirttijärvi uskoo, että palkkaerot säilyvät myös hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen.

– Varmasti tulee myös palkkakilpailua, ja sitä on jo nyt.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoiltaan klo 23:een saakka.

Ylen vaaliteltat ovat nyt auki. Vaaliteltoilta löydät tuoreimmat uutiset oman hyvinvointialueesi aluevaaleista ja voit myös keskustella niistä.

Source Link yle.fi