Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3a4a42b9eb2f95bac9061c10dd05721f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
STM huolestui hoitajalakon seurauksista potilasturvallisuudelle – valmistautuu pakottamaan lisää hoitajia töihin lainsäädännöllä – Uutisalue

STM huolestui hoitajalakon seurauksista potilasturvallisuudelle – valmistautuu pakottamaan lisää hoitajia töihin lainsäädännöllä

Huomisaamuna alkava hoitajalakko voi johtaa pahoihin viivästyksiin sairaanhoidossa. Lakko koskee kuutta suurta sairaanhoitopiiriä, joiden johtajaylilääkärit varoittavat, että hoitajien lakko vaarantaa potilaiden hengen ja terveyden ja voi johtaa jopa ihmishenkien menetyksiin.

Ylilääkärien mukaan palkansaajajärjestöt eivät ole esittäneet neuvotteluissa riittävästi työvoimaa niin sanottuun suojelutyöhön, jolla lakon aikana suojataan potilaita hengen menetykseltä ja vakavilta vammoilta.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) varautuu nyt turvaamaan kiireellisen hoidon saamisen lakiteitse.

Ministeriö tiedottaa, että se seuraa tilanteen kehittymistä tarkasti ja on käynnistänyt lainvalmistelun kansalaisten hengen ja terveyden sekä potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

– Kyse on määräaikaisesta poikkeuslaista, jolla rajoitetaan tietyllä tavalla jopa lakko-oikeutta, ihan näitä perusoikeuksia. Se tarkoittaa, että valtioneuvoston pitää tämä lakiesitys nopeasti antaa eduskunnalle ja eduskunnan se nopeasti käsitellä, ennenkuin laki voisi tulla voimaan, STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo Yle uutisille.

Lainsäädännöllä tultaisiin varmistamaan viimesijainen mahdollisuus suojelutyötä täydentäviin välttämättömiin velvoitteisiin, mikäli voimassa olevan lain mukaiset turvaamistoimet eivät riitä potilasturvallisuuden varmistamiseen, STM tiedottaa.

Kansliapäällikkö Varhila toteaa, että poikkeuslakiin voidaan tarttua vasta kun nähdään, miten lakko alkaa vaikuttaa.

– Ne perusteet sille laille syntyvät vasta huomenna siinä tilanteessa kun nähdään, miltä osis suojelutyötä on riittävästi tai mahdolisesti ei ole riittävästi. Toki toivomme että sitä on riittävästi ja erillistä säädöstä ei tarvita.

Aluehallintovirastoilta saamiensa tilannekuvatietojen perusteella STM arvioi, että työtaisteluun varautuminen ja siihen liittyvät alueelliset neuvottelutilanteet sisältävät ilmeisen riskin potilasturvallisuuden välittömästä vaarantumisesta, mikäli voimassa olevaan lainsäädäntöön perustuvat varautumistoimet, kuten suojelutyö, osoittautuvat riittämättömiksi.

Ylen tietojen mukaan neuvottelut suojelutyöstä ovat jumiutuneet ja sairaanhoitopiirien mukaan riittävästi hoitajia ei ole saatu töihin.

Ministeriön tehtävä on viime kädessä taata, että kiireellinen hoito järjestyy.

Uutinen päivittyy

Lue lisäksi:

Johtajaylilääkäreiltä vakava varoitus hoitajalakosta: suojelutyön määrä riittämätön, potilaita voi menehtyä

Palkansaajat hylkäsivät sovintoesityksen kunta-alan työriidassa: 25 000 hoitajaa aloittaa lakon perjantaina

Professori ennustaa hoitajien lakosta erittäin sitkeää: mallia joudutaan ottamaan ehkä vielä Ruotsista

HUSissa perutaan lähes kaikki kiireetön hoito hoitajalakon ajaksi

Mitä tarkoittaa hoitajalakko: saanko hoitoa, jos jalka murtuu tai sairastun syöpään? Etsimme vastaukset kuuteen tärkeimpään kysymykseen

Source Link yle.fi