Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3fd32f32bcf3533ac06682023631a54e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomalainen Antti neljättä päivää jumissa eteläisessä Afrikassa, kun omikron keskeytti lennot: ”Koko tilanne on täysin avoin” – Uutisalue

Suomalainen Antti neljättä päivää jumissa eteläisessä Afrikassa, kun omikron keskeytti lennot: ”Koko tilanne on täysin avoin”

Suomalainen yrittäjä Antti Blåfield on jumissa Johannesburgissa Etelä-Afrikassa. Hänen oli jo määrä lentää takaisin Suomeen lauantaina, mutta koronaviruksen omikronmuunnoksen aiheuttamat matkustusrajoitukset ovat pistäneet matkasuunnitelmat aivan sekaisin.

– Jos hyvin käy, päästään tänään lennolle. Jos huonosti, niin ei lennetä yhtään mihinkään. Koko tilanne on täysin avoin, Blåfield kertoo Ylelle puhelimitse Johannesburgin lentoasemalta tänään tiistaina.

Blåfield oli lomamatkalla naapurimaassa Namibiassa, kun alueen koronatilanne näytti vielä viime viikolla suhteellisen hyvältä.

– Olin juuri jutellut Namibiassa taksikuskin kanssa, joka oli hyvin toiveikas. Hän sanoi, että on ollut vaikeaa covid-aikaa, mutta nyt näyttää paremmalta. Ei mennyt kuin muutama tunti, niin jalat vietiin taas alta, Blåfield sanoo.

Ei suoria yhteyksiä Suomeen

Blåfield sai lentoyhtiöltä perjantaina viestin, jossa kerrottiin paluulennon olevan peruttu. Asiakaspalvelusta olisi kuulemma voinut kysellä tietoa vaihtoehdoista, mutta sinne ei ole saanut yhteyttä.

Ei auttanut kuin etsiä itse muita reittejä, mutta lähes kaikki lennot ovat olleet täynnä. Matkalaiset lensivät Namibian Windhoekista Etelä-Afrikan Kapkaupunkiin. Sieltä löytyi lentoyhteys Johannesburgin kautta Zürichiin.

Matka tyssäsi kuitenkin eilen maanantaina Johannesburgiin.

– Selvisi, että ei päästä koneeseen koska ei olla Sveitsin kansalaisia. Yritetään tässä selvitellä mitä seuraavaksi, kun ei ole suoria lentoja Suomeen.

Ulkoministeriö suositteli perjantaina välttämään kaikkea matkustamista eteläisen Afrikan maihin. Blåfield kertoo saaneensa kunniakonsulilta tietoa lentoyhtiöistä, joiden pitäisi päästää muitakin kuin oman maan kansalaisiaan kyytiin.

Matkalaiset ovat päässeet Lufthansan jonotuslistalle. Lisätietoa saataneen, kun yhtiön toimisto lentoasemalla avautuu myöhään iltapäivällä.

– Sekin on epäselvää, päästäänkö Suomen kansalaisina Saksaan ja joudutaanko siellä karanteeniin, hän sanoo.

Matkailijoita Johannesburgin lentoaseman terminaalissa lauantaina. Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Vaikea tilanne eteläiselle Afrikalle

Etelä-Afrikka on viime päivinä arvostellut kovin sanoin muun maailman asettamia matkustusrajoituksia sille ja muille eteläisen Afrikan maille. Myös Maailman terveysjärjestö WHO on kyseenalaistanut rajoitusten hyödyn.

Blåfield sanoo puhuneensa matkallaan monille paikallisille, joita huolettaa oma taloudellinen pärjääminen. Paljon toiveita oli pantu talven turistisesongin varaan, mutta ne on nyt ammuttu alas.

– Täällä on aika katkera meininki, että kannattaako näitä virustietoja julkistaa kun pistetään heti eristyksiin.

Blåfieldin mukaan hänen oma tilanteensa ei ole toivoton, mutta kaaos ja epävarmuus ihmetyttää.

– Tiedän, että tilanne on epäselvä kaikille, mutta tuntuu, että lentoyhtiöt eivät ota paljoa vastuuta vaan pistävät vain ovet kiinni. Täällä on aika monta kansallisuutta etsimässä reittiä kotiin.

Oletko paikalla eteläisessä Afrikassa, jossa on matkustusrajoituksia koronaviruksen omikronmuunnoksen takia? Haluatko kertoa omasta tilanteestasi? Voit olla yhteydessä uutistoimitukseen sähköpostilla yle.uutiset@yle.fi. Liitäthän mukaan myös puhelinnumerosi.

Lue lisää:

Source Link yle.fi