Banner Before Header

Suomalaisilla on enää 3,3 miljardia euroa verovelkaa

Maksuvaikeuksiin joutuneiden yritysten ja yksityishenkilöiden verovelka on helmikuussa laskenut 3,3 miljardiin euroon, kertoo Verohallinto. Velka on laskenut liki pandemiaa edeltäneelle tasolle, kun velalliset ovat kyenneet noudattamaan maksuohjelmiaan.

Korkeimmillaan velka oli marraskuussa 2020, jolloin veroja oli maksamatta 4,8 miljardin euron edestä. Ennen pandemian alkua velkasumma oli 3,1 miljardia euroa.

Liki puolet verovelkasummasta on maksamatonta arvonlisäveroa, reilu kolmannes henkilöasiakkaiden tuloveroa ja loput muita veroja.

Maksujärjestelyssä olevat voivat pitää tammi–maaliskuussa lyhennysvapaata, Verohallinto kertoo. Lyhennysvapaa on tarkoitettu pika-avuksi asiakkaille, joita vuodenvaihteen koronarajoitukset ovat koetelleet tiukimmin.

–  On hienoa, että verovelka on painunut jo lähes korona-aikaa edeltäviin lukemiin. Tämä kertoo siitä, että ne asiakkaat, jotka tarvitsivat korona-aikana lisäaikaa maksamiseen, ovat noudattaneet heille laadittuja maksujärjestelyitä, sanoo riskivastaava Tuomas Hurskainen tiedotteessa.

Viime aikojen koronarajoitukset eivät ole kasvattaneet konkurssihakemusten määrää. Tammikuussa 2022 Verohallinto haki konkurssiin 106 yritystä, kun tammikuussa 2019 vastaava määrä oli 113.

–  Toki maksuvaikeudet johtavat konkurssiin vasta viiveellä, mutta hyvä merkki on se, että konkurssiuhkaisten maksukehotusten määrät eivät ole nousseet, Hurskainen sanoo.

Source Link is.fi