Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_996d01c844e109296d4073dfa105065d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomalaistähti kukkuu usein yömyöhään poikkeuksellisen tapansa takia – ”Tuo valtavasti iloa elämääni” – Uutisalue

Suomalaistähti kukkuu usein yömyöhään poikkeuksellisen tapansa takia – ”Tuo valtavasti iloa elämääni”

Grand slam -voittaja Harri Heliövaara ihastuttaa kentällä, mutta myös kirjoitustaidollaan. Tennistähti kirjoittaa elämästään hämmentävän aktiivisesti blogiinsa.

Split

Tiistai lähenee jo keskiyötä.

Suomen historiallinen Davis cup -avaus on hetki sitten päättynyt karvaaseen tappioon Hollannille. Nelinpelin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa istuu rivi väsyneitä ja pettyneitä miehiä: Harri Heliövaara, Patrik Niklas-Salminen ja kapteeni Jarkko Nieminen.

Mediavelvollisuuksien jälkeen joukkueet kyyditetään hotelleihinsa.

Yö pimenee, vuorokausi vaihtuu ja Split hiljenee.

Tunteja myöhemmin Heliövaaran henkilökohtaisella blogisivustolla tapahtuu: tarjolle tulee kattava, noin 5 000-merkkinen analyysi päivän tapahtumista ja nelinpelin ratkaisuhetkistä.

– Tällä kertaa julkaisu meni aamuyölle asti, Heliövaara naurahtaa seuraavana päivänä.

Heliövaara on huippu-urheilija, yksi kilpaillun lajin parhaista. Isoja ansioita kuittaava urheilutähti.

Nykyisin hän on myös grand slam -voittaja, kun helsinkiläinen voitti Yhdysvaltain avointen sekanelinpelin yhdessä Anna Danilinan kanssa.

– Nöyräksi vetää, mutta ei se hassummalta kuulosta, hän kertoo uusimmista tittelistään.

Kaiken tämän päälle Heliövaara on hämmästyttävän aktiivinen bloggaaja.

– Aloitin blogin jo 2010, kun käynnissä oli ensimmäinen urani. Se kehittyi jo silloin tavaksi, hän sanoo ja viittaa siihen ajanjaksoon, kun Heliövaara tavoitteli huippua kaksinpelissä.

Viime kalenterivuonna Heliövaara tykitti blogiinsa yli sata julkaisua.

Julkaisuissa ei ole kyse muutamista virkkeistä, vaan pitkistä analyyseista sekä kertomuksista elämästä kiertueella ja sen ulkopuolella. Kaiken päälle tennispelaaja vastaa aktiivisesti saamiinsa kommentteihin.

– Näen paljon vaivaa blogiini. Ei sitäkään voi kieltää, että tekstiä olisi aina kiva kirjoittaa, jos tulee tappioita ja aikataulu on kiireinen.

Rahastakaan ei ole kyse, sillä Heliövaara kertoo bloginsa avulla saaneen joitain ”kymppejä”, kun hän aikanaan kokeili blogimainontaa.

Miksi ruuhkavuosia elävä, kiireinen huippu-urheilija käyttää vuorokaudesta arvokkaita tunteja tällaiseen?

– Blogi tuo valtavasti iloa elämääni. Varsinkin silloin, jos saan sen avulla tuotua iloa muiden elämään. Se on sellainen oma rakas lapseni, kertoo kahden oikean lapsen isä Heliövaara.

Harri Heliövaara (oik.) ja Patrik Niklas-Salminen Davis Cupin finaalien ottelussa Splitissä Kroatiassa. Kuva: Miroslav Lelas / Lehtikuva

Heliövaara käsittelee bloginsa merkitystä kahden eri ulottuvuuden kautta.

Ensinnäkin se on hänelle työkalu uraa ajatellen.

– Sanotaan, että puhuminen helpottaa. Minua helpottaa kirjoittaminen, tuotantotalouden diplomi-insinööriksi kouluttautunut Heliövaara sanoo.

– Terapia on ehkä liian vahva sana, mutta jotain sellaista se on. Kirjoittaminen on minulle erittäin hyvä tapa käydä pelit läpi, päästä niistä yli ja siirtää katseet eteenpäin. Toisinaan blogi on minulle muistivihko, josta voin tarkistaa edellisten otteluiden ajatuksiani.

Toinen ja tärkeämpi ulottuvuus on uskollinen lukijakunta. Blogia seuraa jo ”reippaasti nelinumeroinen” lukijamäärä.

Hän kertoo kokevansa valtavaa iloa siitä, kuinka monelle ihmisille teksteillä on merkitystä.

– Viimeksi eilen yksi, itselleni täysin tuntematon mies tuli kättelemään ja kertoi, että on lukenut blogiani neljä vuotta, Heliövaara sanoo.

– Joku kirjoitti, että aloitti tenniksen blogini takia. En tiedä, mikä voisi olla parempaa kuin saada blogin avulla levitettyä tenniksen ilosanomaa: ihmisiä seuraamaan tennistä tai jopa aloittamaan koko lajin – muuttamaan elämäänsä.

Heliövaaran kaltaista tapausta tuskin löytyy toista, joten sana blogista on kiirinyt myös ulkomaille.

Se voi aiheuttaa myös käännöskukkasia.

Tennistähti muistelee, että kehui kerran blogissaan kollegaansa ”tosi kovaksi pelimieheksi”.

– Se oli sitten käännöskoneen kautta muuttunut kovaksi vedonlyöjäksi. Twitterissä oli vähän ihmetelty, että syytänkö kanssapelaajaa vedonlyönnistä, hän naurahtaa ja lisää, ettei minkäänlaista kohua ehtinyt syntyä.

Tenniksessä pelaajien vedonlyönti on kiellettyä.

Harri Heliövaara tietää olevansa harvinaisuus bloggaavana huippu-urheilijana: ”Tekstin tuottaminen on minulle kuitenkin hyvin helppoa, joten työmäärä ei mene kohtuuttomaksi.” Kuva: Suomen Tennisliitto

Heliövaara uskoo, että suoran rehellinen kerronta vetoaa lukijoihin.

Uusimmassa blogitekstissään Heliövaara kirjoitti, millainen ”antikliimaksi” oli kentälle astelu pelaajaesittelyyn historiallisessa Davis cup -avauksen tyhjänä kumisevassa tennisareenassa.

– Pyrin olemaan avoin. En tietenkään soimaa nelinpeliparin virheitä, mutta omista onnistumisistani, epäonnistumisistani ja elämästäni kerron tuntemuksieni mukaan.

Heliövaara kertoo miettivänsä, minkälaista sisältöä lukijoilleen tarjoaa.

Hän harmittelee, että kertoi ennen enemmän kiertue-elämästä ja kaikesta siihen liittyvästä, mutta nykyisin otteluiden ennakointi ja varsinkin analysointi on kenties turhan isossa roolissa.

– Futures- ja Challenger-tason kisoissa oli toisaalta enemmän eksotiikkaa, erikoisempia pelipaikkoja ja vastaavia. Sellaisia juttuja, mitä eivät lukijat näe missään muualla.

– ATP-kiertue on liian kliininen. Samanlaisia hienoja hotelleja ja areenoita on kaikkialla. En tiedä, onko näissä mitään kiinnostavaa, Heliövaara sanoo ja katselee ympärillä avautuvan viiden tähden hotellin vastaanottoa.

Sitten hän jatkaa itsepohdiskeluaan ääneen ja miettii, onko kyseessä sittenkin jotain syvää suomalaisuutta.

– Välillä tuntuu, että jollain tavalla varoo kertomasta, jos menee hyvin. Ei halua sanoa, että on ollut hotellissa sviitti tai lentokoneessa paikka 1A, Heliövaara naurahtaa.

Ura on edennyt siihen pisteeseen, että nelinpelin maailmanlistalla sijalla 31 oleva Heliövaara pelaa vain isoimmissa turnauksissa.

Eräänlainen uran kasvutarina koko blogikin on, joten ehkä se voisi näkyä myös sisällöissä.

Viimeisimmistä turnauksesta, siitä grand slam -voitosta, Heliövaara kuittasi liki 80 000 euroa.

Mihin käyttöön palkintopotti muuten kului?

– Kyseessä oli urani ylivoimaisesti kallein kisamatka: mukana oli perhe, lastenhoitaja, kaksi valmentajaa ja fysio, joten pelkästään siihen sai jo aika ison osan kulumaan, Heliövaara hymyilee.

Elämä ei siis kovin paljon muuttunut.

Blogistakin se kävi jo ilmi, jos se ei se muuten tullut selväksi.

– Lämmin syyspäivä houkutteli sunnuntai-iltana vielä hieman ulkoilemaan, ja ehti siinä pihan ruohonkin leikata, Heliövaara kirjoitti heti voiton jälkeisenä päivänä.

Perjantai-illalle, lauantaiaamuyölle tai -aamulle Heliövaaralla on jo toive, mistä hän raapustaisi seuraavan blogitekstinsä.

– Siitä, että Suomi yllättäisi toisessa otteluparissa isäntämaa Kroatian, hän vastaa.

Ei sillä toki ole loppujen lopuksi merkitystä, miten ottelussa käy.

Tekstiä on tulossa joka tapauksessa.

Itsekriittisen Heliövaaran mielestä tappion hetkillä tekstit ovat usein laadukkaampia.

– Voitoista kirjoittaminen on paljon mukavampaa, mutta häviämisen tunteet ovat niin isoja. Mielestäni pystyn avaamaan niitä tunteita paremmin.

– En tiedä, onko sekin jotain suomalaisuutta.

Suomi–Kroatia perjantaina kello 16.00. Yle näyttää ottelut suorana lähetyksenä.

Source Link is.fi