Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8d8b1adf41aa88941569331ce635c2ed, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomalaisten into osake- ja asuntosijoituksiin hyytyi – talletukset houkuttelevat jälleen – Uutisalue

Suomalaisten into osake- ja asuntosijoituksiin hyytyi – talletukset houkuttelevat jälleen

Kotitalouksien into ottaa velkaa ja sijoittaa osakkeisiin tai asuntoihin on pudonnut selvästi keväästä alkaen. Tämä selviää Finanssiala ry:n (FA) pankkibarometrista.

Samaan aikaan talletusten suosio on kasvanut.

– Vain finanssikriisin synkimpinä hetkinä odotukset ovat olleet nykyistäkin pessimistisemmät. Erityisesti sijoitustoimintaa, kulutustavaroiden hankintaa sekä asunnon ostoa varten otettavien luottojen kysynnän odotetaan olevan vaisua loppuvuoden aikana, sanoo FA:n johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila tiedotteessa.

Barometrin tulokset kuvastavat Mattilan mukaan taloustilanteen ja -näkymien muutosta. Hintojen voimakas nousu näkyy nyt kotitalouksissa ja yrityksissä.

– Monta vuotta poikkeuksellisen matalista koroista nauttineilla lainanottajilla on samaan aikaan totuttelemista aiempaa korkeampiin korkoihin. Ensi talvesta on tulossa monella tapaa koettelemus, Mattila jatkaa.

Myös yritykset ovat kysyneet kesän aikana luottoja hieman vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Näkymät tulevaan ovat yhtä karut. Yksikään kyselyyn vastannut pankinjohtaja ei usko kotitalouksien lainakysynnän vilkastuvan syksyn aikana. Sen sijaan lyhennysvapaiden ja laina-ajan pidentämisen suosion odotetaan kasvavan jälleen.

Odotukset kulutustavaroiden hankintaan ja asunnon remontointiin otettavien lainojen kysynnästä putosivat hyvin alhaisiksi, ja odotukset sijoituslainojen ottohalukkuudesta rysähtivät kaikkien aikojen pohjiin.

Osakesijoittamisen suosion jyrkkä lasku loiveni, mutta odotukset olivat edelleen miinuksella. Asunto- ja kiinteistösijoitusten suosio oli puolestaan alimmillaan barometrikyselyn historiassa.

FA kysyy neljä kertaa vuodessa pankinjohtajien käsityksiä luottokysynnän ja eri sijoitusmuotojen kysynnästä nettikyselynä.

Source Link is.fi