Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_75c9eba1ae62a922dc9748b5f40b7bfc, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomalaisten pitäisi tietää, mitä heidän metsissään tapahtuu, sanoo EU:n ilmastoasioista vastaava Frans Timmermans – Uutisalue

Suomalaisten pitäisi tietää, mitä heidän metsissään tapahtuu, sanoo EU:n ilmastoasioista vastaava Frans Timmermans

EU:n vihreästä siirtymästä vastaava komissaari kehottaa Suomea tekemään tieteeseen pohjautuvaa metsäpolitiikkaa.

Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans vieraili loppuviikon Suomessa ja tutustui muun muassa suomalaiseen metsänkäyttöön.

Timmermans korostaa, että EU-komissio ei halua sotkeutua Suomen metsäasioihin. Poliittiset päättäjät ovat syyttäneet EU:ta kansallisiin asioihin puuttumisesta, kun tämä tekee sääntöjä metsien kestävään käyttöön.

– En minäkään hollantilaisena haluaisi, että suomalaiset neuvovat meitä vesitaloudessa. Siksi emme tule kertomaan suomalaisillekaan, miten hoitaa metsätaloutta, Timmermans sanoi Ylen haastattelussa perjantaina Helsingissä.

Timmermansin mukaan komissio toivoo vain yhteisymmärrystä suomalaisten kanssa siitä, mikä on asioiden tieteellinen pohja. Suomalaisten on hänen mukaansa myös tärkeää olla tietoisia siitä, ”mitä heidän omissa metsissään tapahtuu”.

– Toivomme suomalaisten suhtautuvan realistisesti ja katsovan faktoja ja tiedettä, ja sitten käyttävän tiedettä pohjana, jolla varmistetaan metsätalouden kestävyys, Timmermans sanoi.

Harmaapartainen ja -hiuksinen mies kastoo vakavana oikealle yläviistoon metsässä. Lähikuva.
Frans Timmermansin mielestä biomassana eli energialähteenä pitäisi käyttää vain sellaista puuta, joka ei kelpaa korkeamman jalostusasteen tuotteisiin kuten rakentamiseen tai tekstiileihin.Aalto Puutio / Yle

Tuoreimpien tietojen mukaan Suomen metsien hiilinielutavoitteet ovat karkaamassa, eikä EU:n asettamia päästötavoitteita välttämättä saavuteta. Suomen maankäytöstä turvepeltoineen ja metsäkatoineen on tullut EU:n hiilinielulaskelmissa päästöjen lähde.

Esimerkiksi Syke ja Ilmastopaneeli vaativat, että Suomi panisikin ilmastosuunnitelmansa nyt uusiksi. Täältä voit lukea lisää.

”Kuunnelkaa Ilmastopaneelia”

Timmermansin mielestä Suomen omia tieteilijöitä ja Ilmastopaneelia kannattaa kuunnella. Ilmastopaneeli on hänen mukaansa osoittanut, mikä metsänhoidossa menee ilmaston kannalta pieleen.

– Sitten vain fiksaatte asian. Suomalaiset osaavat itse korjata tämän, Timmermans sanoo.

Hänen mukaansa Brysseliä ei tarvita neuvomaan hiilinielujen saamisessa tasapainoon.

– Tiedettä ja tieteilijöitä kuuntelemalla varmistetaan hiilinielut ja luonnon monimuotoisuus, jotka ovat välttämättömiä metsän elinvoiman kannalta.

Timmermans kertoo tulleensa Suomeen kuulemaan kaikkia ”metsien intressiryhmiä”.

– Ei vain metsänomistajia tai metsäteollisuutta vaan myös kansalaisjärjestöjä, jotka ovat huolissaan luonnosta, ja tieteilijöitä, jotka tutkivat metsänkäyttöä ja poliitikkoja, joiden pitää päättää näistä asioista.

Voit keskustella aiheesta lauantai-iltaan klo 23:een.

Aiheesta lisää:

Maankäyttösektori kääntyi ensi kertaa päästöjen lähteeksi –
Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen: Suomelle on vaarassa tulla miljardilasku

Metsien ilmastosuunnitelma pitäisi laittaa uusiksi hiilinielun romahduksen takia, vaativat Syke ja Ilmastopaneeli

Metsähake lasketaan uusiutuvaksi, vaikka se tuottaa enemmän päästöjä kuin fossiiliset polttoaineet – Suomelle tärkeä bioenergia vaakalaudalla EU:ssa

Metsä Group kasvattaisi hiilinielua tehostamalla metsän kasvua ja lisäämällä metsittämistä – Kemin uusi sellutehdas lisää merkittävästi puun tarvetta

Source Link yle.fi