Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f7a7876adcb2d0e15961edf5cbe52001, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomen Nosto-automaateilla alkoi tapahtua itä­rajan auettua – ”Tilanne on yllättänyt meidät” – Uutisalue

Suomen Nosto-automaateilla alkoi tapahtua itä­rajan auettua – ”Tilanne on yllättänyt meidät”

Rahat ovat viime aikoina loppuneet Venäjän rajanylityspaikkojen läheisten kuntien Nosto-automaateista.

– Ikävä kyllä pitää paikkansa. Automaattien tyhjentyminen kaakon kulmalla on ollut trendi heinäkuun puolivälin paikkeilta lähtien, eli sen jälkeen kun raja aukesi, kertoo Nosto-automaateista vastaavan Nokas CMS Oy:n maajohtaja Risto Lepo.

– Volyymit ovat kasvaneet liikekannallepanon jälkeen, samalla kun Venäjältä tulijoiden määrä on kasvanut.

Hänen mukaansa yhtiöllä ei ole resursseja täyttää automaatteja päivittäin.

– Eikä se edes riitä, sillä he pumppaavat tyhjäksi koko automaatin, Lepo sanoo

Lue lisää: Rajavartiolaitos: Suomeen voi tulla jopa 20 000 ihmistä itärajan kautta viikonlopun aikana

Nosto-automaatit ovat tyhjentyneet varsinkin rajanylityskunnissa ja niiden lähistöllä Imatralla, Vaalimaalla, Parikkalassa, Kouvolassa ja Kotkassa.

– Mutta tämä on levinnyt myös länteen päin, ja tätä on nähty myös Helsingissä ja Lapissakin, Lepo kertoo.

– Seuraamme tilannetta viranomaisten kanssa.

Venäläisten pitäisi käyttää eurokäteisensä euromaissa, sillä niiden vieminen Venäjälle on kielletty.

– Tämä työllistää myös tullia, kun kaikki pitää tutkia, Lepo sanoo.

Ongelma koskee nimenomaan Nosto-automaatteja. Venäläisten pankkien Visa- ja Mastercard-kortit eivät ole enää toimineet pankkiautomaateissa sen jälkeen, kun luottokorttiyhtiöt lopettivat toimintansa Venäjällä. Toisin kuin Otto-pankkiautomaateissa, voi Nosto-automaateista nostaa rahaa myös China UnionPay -luottokorteilla, joita venäläispankit ovat myöntäneet.

– Olemme aikanaan ottaneet sen käyttöön ajatellen aasialaisia turisteja, joita ennen koronaa kävi paljon kauppakeskuksissa, eivätkä maksupäätteet hyväksyneet heidän korttejaan, Lepo kertoo.

Lue lisää: Venäläisiä saapuu Suomeen enemmän kuin maasta lähtee – tämä on tilanne itä­rajalla

– Nyt tämä tilanne on yllättänyt meidät. Olemme tutkineet eri vaihtoehtoja, mutta tällä hetkellä meillä ei ole keinoja, joilla sulkea näitä kortteja.

Yhtiö ei voi esimerkiksi asettaa nostorajoja, sillä samalla ne koskisivat kaikkia Nosto-automaattien käyttäjiä koko maassa.

Hänen mukaansa yhtiö voisi estää venäläisten China UnionPay -korttien käytön vain jos EU sanktioisi kaikki venäläiset pankit.

– Toinen keino on sitten laittaa raja kiinni, että saataisiin tämä hamstraaminen loppumaan. Muuten ollaan valitettavasti aika kädettömiä, Lepo sanoo.

Source Link is.fi