Banner Before Header

Suorapuheinen Alex tuli töihin pinkissä pyöräilyasussa ja moikkasi kaikkia – tällaisena Stubb muistetaan Firenzessä

FIRENZE Turkoosi Bianchin polkupyörä ja sen tiukkaan urheiluasuun pukeutunut omistaja Alexander Stubb eivät ole enää kuukausiin ilmestyneet Firenzen keskustassa sijaitsevan yliopiston laitoksen sisäpihalle aamuisin.

Samalla viiden minuutin kävelymatkan päässä sijaitsevalta ravintolalta on hävinnyt terveyspirtelöitä hörppinyt vakioasiakas.

Suomen tuleva presidentti ei silti ole unohtunut hänen kanssaan Firenzessä työskennelleiltä.

– Kun hän saapui töihin, ääni kuului jo pihalta. Hän moikkaili opiskelijoita, jutteli kaikille ja kiersi eri kerroksissa tervehtimässä työkaverit läpi, kertoo Stubbin assistenttina viime vuoden ajan toiminut suomalainen Johanna Litzen.

Alexander Stubbin assistenttina toiminut Johanna Litzen pohtii videolla, muuttaako Stubb presidentti-instituutiota.

Tällaisena työkaverit kautta linjan vaikuttavat Stubbin muistavan: helposti lähestyttävänä, teeskentelemättömänä ja suorapuheisena, hierarkioita huonosti sietävänä.

Kansainvälisenä johtajana, joka on niin hyvin verkostoitunut, että hän voi soittaa tuosta vain Hillary Clintonille tai lähettää tekstiviestin Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville.

Ihmisenä, joka kohtelee samaan tapaan niin ministereitä kuin lomamatkallaan yliopistolle piipahtaneita suomalaisia ja innostuu Kaija Koosta sekä Käärijästä.

Kurinalaisena hyvinvointihulluna, joka menee nukkumaan iltayhdeksältä, herää aamuviideltä ja alkaa lähettää työviestejä joskus jo tuntia myöhemmin.

Stubb kasvatti ja uudisti yliopiston yksikköä

Alexander Stubb työskenteli alkuvuodesta 2020 Italian Firenzessä sijaitsevan Euroopan yliopistoinstituutin (EUI) School of Transnational Governance -yksikön johtajana ja professorina. Viime syksynä hän jäi vaalikampanjan takia virastaan vapaalle.

Yle vieraili ennen presidentinvaalien toista kierrosta Firenzessä kysymässä, mitä Stubbista työpaikalla ajatellaan.

Yksiköstä valmistuvat opiskelijat jatkavat esimerkiksi korkeisiin EU-virkoihin tai kansainvälisiin tehtäviin. Kaksi vuotta kestävä englanninkielinen maisteriohjelma maksaa 28 000 euroa.

Professorin tittelistä huolimatta varsinainen tutkimustyö ei kuulunut Stubbin toimenkuvaan Firenzessä. Tieteellisiä julkaisuja hänellä ei EUI:n ajalta ole.

Johtotehtävien lisäksi Stubb luennoi ja mentoroi opiskelijoita. Työkavereiden mukaan entisen pääministerin ja Euroopan investointipankin varapääjohtajan neuvoja haki moni opiskelija.

Ensimmäisen vuoden maisteriopiskelijan Jasmine Balin mukaan hänestä oli mielenkiintoista, että opettajana oli ihminen, jolla oli puhelimessaan Sergei Lavrovin numero.

Työkaverit sanovat, että Stubb vei yksikköä moderniin suuntaan ja toi sinne ”start up -tyylistä henkeä”. Hänen työhuoneessaan on sohva ja sohvatyynyissä Marimekon päällykset, mutta siellä ei ole erillistä työpöytää. Koulun henkilökunta ajaa tapaamisiin kaksipaikkaisilla sähköautoilla.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022 Stubb aloitti koulun Youtube-sivulla luentosarjan, jossa hän alkoi analysoida maailmanpoliittisia ilmiöitä.

– Alexilla on taito puhua valtavaa tietomäärää ja valmistautumista vaativista asioista niin, että se näyttää helpolta. Lyhyitä videoita rakastavassa maailmassa hänen kymmenien minuuttien analyysinsä keräsivät kymmeniä tuhansia katselukertoja, sanoo yksikön viestinnästä vastaava Roeland Scholtalbers.

Opiskelijoita EUI-yliopiston luennolla Firenzessä Italiassa.

Maisteriopiskelijoita Stubbin johtaman Florence School of Governance -yksikön luentosalissa Firenzessä. Kuva: Giorgio Casa/Yle

”Alex ei ota itseään turhan vakavasti”

Firenzen kollegoiden puheissa toistuvat myös sellaiset ominaisuudet kuin luontainen optimismi, energisyys ja nopeatempoisuus. Moni arvostaa sitä, että Stubb keskittyy ongelmien sijaan etsimään ratkaisuja eikä pelkää myöntää, jos on ollut väärässä.

Toisaalta dynaamisuus näkyy paikoitellen kärsimättömyytenä. Pinna palaa, jos joku hukkaa aikaa ja jalka alkaa vispata, kun pitää jonottaa.

– Hän tekee kovasti töitä sen eteen, mitä haluaa saavuttaa, mutta toisaalta korostaa, kuinka tärkeää on löytää tasapaino vapaa-ajan ja työn välillä. Alex haluaa luoda terveellistä maailmaa, jossa olemme ystävällisiä toisiamme kohtaan ja toimimme yhdessä, sanoo Scholtalbers.

Tietyt asiat Stubbissa hymyilyttävät työkavereita vähän. Terveyspirtelöt, jatkuva selfieiden räpsiminen ja urheiluasut ovat monen mielestä vähän hassuja asioita johtajalle.

– Alex ei ota itsekään itseään turhan vakavasti, sanoo Johanna Litzen.

Stubb elää metodisesti 8+8+8-periaatteen mukaan, mikä tarkoittaa, että päivään kuuluu 8 tuntia töitä, 8 unta ja 8 muuta. Johtajan elämään eivät ole Firenzessä juuri kuuluneet edustusillalliset, sillä ilta on pyhitetty nukkumiselle.

Stubb myös toistelee, että hänen mukaansa ihmisen tulisi käyttäytyä viileästi, rauhallisesti ja hallitusti (cool, calm and collected).

Presidentin rooli on edustuksellinen ja arvokkuutta vaativa tehtävä. Työkaverit eivät epäile siitä, etteikö Stubb kykenisi ottamaan haltuun tällaista roolia, vaikka ei olekaan Firenzen-aikana pitänyt pönöttämisestä – edustamisesta edustamisen vuoksi.

– Ehkä hän joutunee pehmittämään kulmikasta huumorintajuaan ja tekemään tiettyjä muutoksia tässä arvovaltaisessa roolissa, sanoo yhteiskuntapolitiikan professorina yksikössä toimiva Diane Stone.

– Ainakaan presidenttinä ei ehkä sovi enää tulla töihin tiukassa pinkissä elastaanissa, hän naurahtaa.

Source Link yle.fi