Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4d02ee99f19965f6d8606ea3bed7d6e0, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Supertähtiä sivuun Jukolasta – kansainvälinen kilpailuruuhka avaa menestysmahdollisuuden suomalaisille – Uutisalue

Supertähtiä sivuun Jukolasta – kansainvälinen kilpailuruuhka avaa menestysmahdollisuuden suomalaisille

Yle näyttää 18.–19. kesäkuuta kilpailtavan Jukolan viestin kanavillaan. Lähetys Venlojen viestistä alkaa 18.6. kello 13.40 TV2:ssa ja lähetys Jukolan viestistä kello 22.40.

Tänä vuonna suomalaisjoukkueilla on tavallista parempi sauma Jukolan ja Venlojen viestien voittokamppailuihin.

Suunnistuksen sprinttimatkojen maailmanmestaruuskilpailut käydään vain viikko Jukolan jälkeen, 26.–30. kesäkuuta Tanskassa. Kisojen läheisyys vaikuttaa Yle Urheilun asiantuntijan Janne Salmen mukaan vääjäämättä Jukolan viestin voittotaistelun asetelmiin.

Esimerkiksi Tanskan ja Sveitsin maajoukkueurheilijoilla on valmistautumisleiri Tanskassa Jukolan aikaan, joten maiden MM-urheilijat eivät osallistu Mynämäellä kilpailtavaan suunnistusviestiin.

– Norjalaisista ja ruotsalaisistakin aika monet – ehkä yli puolet MM-kisoihin lähtijöistä – jättävät Jukolan väliin. Norjan maajoukkueesta viisi juoksee Jukolan ja kuusi ei, Norjan suunnistusmaajoukkueen päävalmentajana työskentelevä Salmi kertoi Yle Urheilulle.

suunnistajia kuvassa.
Jukolan viesti kilpaillaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Arkistokuva vuodelta 2018.SSL / Pirjo Valjanen

Matkustaminen, öinen valvominen ja ylipitkä kilpailu arvokisojen kynnyksellä ovat Salmen mukaan syitä, jonka vuoksi monet eivät lähde starttiviivalle. Myös loukkaantumisriski on aina olemassa. Lisäksi sprintti- ja metsäsuunnistus ovat teknisesti hyvin erilaisia lajeja.

– Jos ei ole juurikaan juossut kisoja maastossa, niin kyllä metsässä juokseminen on haastavaa. Ja kartanluvun rytmittäminen ja suunnistustaito ylipäätään.

Monen ulkomaalaishuipun puuttuminen avaa suomalaisjoukkueille menestysmahdollisuuksia.

– Jos monesta norjalais-, tanskalais- tai ruotsalaisseurasta jää pari-kolme parasta pois, niin kyllä se vaikuttaa todella paljon.

Supertähti Alexandersson jättää Venlojen viestin väliin

Eniten poisjäänneistä kärsii Salmen mukaan vuoden 2017 Jukola-voittaja IFK Göteborg. Seura on ollut vuodesta toiseen sekä miesten että naisten viestin kärkikamppailussa. Miesten joukkueesta MM-kisoihin tähtää ainakin Max Peter Bejmer ja naisista Sara Hagström ja Simona Aebersold.

Myös menestynyt tanskalaisseura OK Pan Århus on tavanomaista heikompi, kun Tanskan sprinttimaajoukkueen urheilijat eivät ole käytettävissä.

Miesten 10-osuuksisen yöviestin Tiomilan tänä keväänä Ruotsin Örebrossa voittaneelta OK Linnéltä jää pois ainakin Lukas Liland.

Stora Tunan naisten joukkueesta jäävät Salmen mukaan pois 15-kertainen maailmanmestari ja lajin supertähti Tove Alexandersson sekä Marie Olaussen. Joukkue voitti Venlojen viestin vuonna 2018. Naisten Tiomilan viime kuussa voittaneelta Nydalens SK:lta puuttuu konkari Anne Hausken Nordberg, jolla on takareisivamma.

Orienteraren Tove Alexandersson löper i mål i en mörkblå dräkt och kartan i vänsterhand.
Tove Alexanderssonilla on yhteensä 26 MM-mitalia. EPA

Salmi arvioi, että Suomen MM-edustajat eivät jätä viestisuunnistuskauden kohokohtaa väliin.

– Suomalaisilla on erittäin korkea kynnys jättää osallistumatta. Täytyy muistaa, että seurat ovat suomalaisille maajoukkueurheilijoille merkittäviä tukijoita. Olisin kyllä yllättynyt, jos joku jättäisi Jukolan väliin.

Onko suomalaisjoukkueilla tarpeeksi ratkaisuvoimaa?

Jukolassa suomalaisjoukkueista voittoa on päässyt juhlimaan viimeksi Tampereen Koovee, joka voitti viestin vuosina 2016 ja 2018, kun sveitsiläistähti Daniel Hubmann toimi joukkueen ankkurina. Nykyään 39-vuotias Hubmann edustaa kotimaansa OL Norskaa ja on osa Sveitsin sprinttimaajoukkuetta, joten häntä ei Jukolassa nähdä.

Koovee on ollut vireessä myös tänä keväänä, kun se on hallinnut kotimaisen Viestiliigan alkukautta ukrainalaisen Oleksandr Kratovin ja virolaisten Timo ja Lauri Sildin sekä Kenny Kivikaksen johdolla.

Myös toinen tamperelaisseura Pyrintö on ollut viime vuosina mukana kärkitaistelussa, mutta toistaiseksi voittoa ei ole tullut. ”Punakone” on ollut parina edellisvuotena piikkipaikalla aamun valjetessa, mutta joutunut antautumaan viimeisillä osuuksilla. Joukkue oli tänä vuonna Tiomilan paras suomalaisjoukkue, kun se sijoittui neljänneksi.

Joukkueen ankkurina on ollut viime vuosina sveitsiläinen Florian Howald, joka keskittyy tänä vuonna MM-kisoihin.

– Siellä tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan ainakin yksi sveitsiläinen joukkueessa, joka ei juokse MM-kisoissa, Pascal Buchs, Salmi tietää.

Tampereen Pyrintö kuvassa.
Pyrintö saavutti vuoden 2019 viestissä kolmannen sijan.SSL / Pirjo Valjanen

Vuosi sitten pelkistä kotimaisista suunnistajista koottu Helsingin Suunnistajat oli parhaana suomalaisjoukkueena Jukolassa kolmas. Maajoukkueesta tuttu Olli Ojanaho juoksi joukkueen viimeisen osuuden.

Edellisen kerran Jukolan viesti on voitettu ilman ulkomaalaisvahvistuksia vuonna 1996, kun Janne Salmi ankkuroi Turun Suunnistajat maaliin ykkösenä. Edellisen suomalaisankkurin voitostakin on aikaa. Tero Föhrin ja Vehkalahden Veikkojen vuoden 2006 voiton jälkeen voittaja-ankkurien listalla on vain kansainvälisiä tähtiä, kuten Thierry Guergiou, Olav Lundanes ja Emil Svensk.

– On se Helsingin Suunnistajille mahdollista, mutta en silti pidä heitä aivan ennakkosuosikkina, Salmi arvioi.

Varsinaissuomalaisen kisamaaston pitäisi Salmen mukaan kuitenkin suosia kotimaisia suunnistajia, sillä se on monelle hyvin tuttua. Hän odottaa erojen pysyvän tavallista pienempinä ja kisan tasaisena loppuun asti.

– Kyllä se ankkuriosuudella molemmissa sarjoissa ratkeaa. Kysytään sitä, onko suomalaisjoukkueilla tarpeeksi hyviä ankkureita.

Kovin Jukolan voittajaehdokas lienee ruotsalainen Stora Tuna OK, joka on voittanut kaksi edellistä Jukolaa. Joukkueen jäsenet ovat näillä näkymin osallistumassa Jukolaan. Myös norjalainen NTNUI voi Salmen mukaan olla kärkikahinoissa.

Muista suomalaisjoukkueista muun muassa Kalevan Rasti, Ikaalisten Nouseva-Voima, Paimion Rasti ja Turun Suunnistajat voivat yltää kelpo sijoille.

Naisten viestissä ankkuriosuus korostuu

Venloissa viimeisin suomalaisvoitto on vuodelta 2010, kun Tampereen Pyrintö nousi korkeimmalle korokkeelle joukkueella Venla Niemi (nykyinen Harju)-Saila KinniRiina KuuseloAnni-Maija Fincke.

Naisten neliosuuksisessa viestissä ankkuriosuuden merkitys korostuu.

– Se on ajallisesti melkein kolmasosa kilpailusta. On tosiaan mielenkiintoista, kun siellä ei välttämättä ihan niitä parhaita, tyypillisiä voittaja-ankkureita nähdä.

Tampereen Pyrintö vann Tiomila 2019.
Tampereen Pyrintö on edellinen Venlojen viestin suomalaisvoittaja. Tässä joukkue juhlii Tiomilan voittoa vuonna 2019. Ankkurina Venla Harju.Privat / Mikko Eskola.

Salmi arvioi, että ainakin norjalaisseurat NTNUI ja Nydalens SK voivat olla korkealla naisten viestissä.

Kotimaisista joukkueista ainakin viime vuoden nelonen, maajoukkuesuunnistaja Venla Harjun edustama Tampereen Pyrintö on vahvoilla. EM-kultamitalisti Marika Teinin Kalevan Rasti oli kevään Tiomilassa pitkään kärkikamppailussa, ja oli lopulta parhaana suomalaisjoukkueena seitsemäs. Myös oululainen SK Pohjantähti nähtäneen kärkitaistossa.

Nuoruutta ja kokemusta yhdistelevä Lahden Suunnistajat voi yllättää. Joukkueen konkarina viilettää Minna Kauppi.

Jukola alkaa Venlojen viestillä 18. kesäkuuta kello 14.00. Jukolan viestin vuoro on illalla kello 23.00.

Lue lisää:

Lukkari-Jukolan järjestelyissä alkaa loppukiri – kahdesti siirretty suunnistuskisa täyttää pian Mynämäen metsät tuhansilla otsalampuilla

Pyöräsuunnistus tulee mukaan Kainuun Rastiviikolle – lajin suosio on noussut yleisen pyöräilyinnostuksen mukana

Source Link yle.fi