”Täällä syntyy jatkuvasti upeita uusia firmoja” – it-alan yrityskaupat tuottivat huimia tuloja myös koronavuonna

Koronavuosi kutisti yrityskauppoja selvästi, mutta satoja kauppoja tehtiin myös poikkeusvuonna. Kaupat tuottivat myös tukun uusia miljonäärejä ja vaurastuttivat ennestään rikkaita.

Eniten verotettavaa tuloa viime vuoden yrityskaupoista kuittasi jyväskyläläisen Firstbeat Technologiesin perustajiin kuuluva Joni Kettunen, joka kipusi verotietojen perusteella viime vuoden tulokärkeen 27,9 miljoonalla euroa heti Supercell-miljonäärien ja Herlin-suvun edustajan perään.

Lue lisää: Viiden lapsen isä Joni Kettunen tietää paljon stressistä – ja tienasi sillä hyvin

Kaikkiaan yrityskauppojen viime vuoden isoin tulosampo oli ohjelmistofirma Smartly. Sen asiakkaita ovat muun muassa sellaiset yhtiöt kuten eBay, Zalando, Uber ja Walmart. Henkilöstö omistaa Smartlya laajasti, joten firma on tuottanut useapia miljonäärejä.

Smartlyn perustajista Kristo Ovaska ja Tuomo Riekki nousivat valtakunnan tulokärkeen.

Ovaska, yhtiön toimitusjohtaja, tienasi 23,3 miljoonaa ja Riekki, Suomen nuorimpiin miljonääreihin kuuluva it-yrittäjä, lähes saman verran pääosin pääomatuloina.

– On kunnia maksaa veroja Suomeen ja olla mukana rakentamassa Suomesta entistä kilpailukykyisempää yhteiskuntaa, Ovaska kommentoi tulotietojaan keskiviikkona.

– Tämä mahdollistetaan tukemalla rakenteita, joissa syntyy vahvoja yrityksiä ja yrittäjiä, jotka myös tulevaisuudessa maksavat veronsa Suomeen. Olemme jo viime vuosina nähneet, että täällä syntyy jatkuvasti upeita uusia firmoja, kuten Smartly.io, Wolt, Relex ja Aiven, Ovaska totesi lausunnossaan.

Presidentti Sauli Niinistö (vas.) ja kansainvälistymispalkinnon saaneet Smartly.io Solutions Oy:n Anssi Rusi (2. vas.), Tuomo Riekki ja Kristo Ovaska (oik.) palkinnonjakotilaisuudessa Helsingissä 29. marraskuuta 2019.

Yhdysvaltalainen rahasto Providence Equity Partners osti enemmistön Smartlysta 200 miljoonalla eurolla joulukuussa. Smartlyn omistajista operatiivinen johtaja Anssi Rusi tienasi 7,1 miljoonaa euroa ja Kone-yhtiön entinen toimitusjohtaja Matti Alahuhta 3,4 miljoonaa euroa.

Facebook-mainosteknologiayhtiö Smartly myi 16,7 miljoonan siivun muun muassa kokeneelle yritysjohtalle Matti Alahuhdalle, josta tuli johdon neuvonantaja.

Pelipuolella viime vuonna kovatuloisimpien joukkoon kuuluvat Tuomas Erikoinen ja Petri Räsänen, kun yhdysvaltalainen Huuuge Games mobiilipeliyrittäjien pelistudion. Erikoinen tunnetaan alkuperäisten Angry Birds -hahmojen luojana. Räsänen on vaikuttanut aiemmin Seriously-pelistudiossa.

Erikoinen tienasi 1,1 miljoonaa verotettava tuloa, Räsänen miljoona euroa.

Koko maan suurituloisimpiin kuuluu tänäkin vuonna jyväskyläläismiljonääri Matti Häll. Hänen perustamansa ohjelmistoyhtiö Admicom on tehnyt miljonäärejä monista firman osakkaista. Yhtiö myi osakkeita myös viime vuonna, ja Häll tienasi 15,7 miljoonaa euroa.

Vuosi sitten Häll perusteli verotietojen julkisuutta Ylelle.

Viime vuonna yrityskaupoilla tienasi myös Juha Tommila, kun hänen perustamansa tietojärjestelmäyritys Staria myytiin pääomasijoittaja Vaaka Part­nersille viime vuoden toukokuussa.

Porilaisvaikuttaja, Sampo-Rosenlew-yhtiön pelastaja Timo Prihti jäi alle miljoonan euron viime vuonna. Tuloja kertyi yhteensä 836 000 euroa. Prihtin perhe myi viime vuonna yhtiöstä uuden siivun intialaiselle Mahindra & Mahindralle. Kaupasta tienatut rahat Prihtit laittoivat takaisin firmaan.

Lue lisää: Porilainen pohatta ja kartanon­herra on oman tiensä kulkija – kiinalaiset hämmentyivät, kun kuski istahti neuvottelu­pöytään

Suurin osa kaupoista tapahtuu pk-puolella.

Reippaasti alle miljoonan tulojen jäivät muun muassa Lunette-kuukuppien luoja Heli Kurjanen, joka tienasi verotettavaa tuloa viime vuonna reilut 330 000 euroa. Hän kertoi Taloussanomille salanneensa verotietonsa.

Lue lisää: Heli Kurjasen, 41, menestysbisnes sai alkunsa vitsistä – ”Ensireaktioni oli, että hyi hemmetti, aika ällöä”

Ravintola-alallakin kauppoja syntyi viime vuonna. Burgeriketju Friends & Brgrs, jonka liikevaihto oli noin yhdeksän miljoonaa euroa, myytiin pörssiyhtiö NoHolle noin 70 prosentin osuudella.

Friends & Brgrsin perustajat ja pääomistajat jatkavat kuitenkin yhtiössä osakkaina. Ketjun omistajista muun muassa Peter Fagerholm tienasi vajaan miljoona euroa pääosin pääomatuloa.

Kaikki yrityskaupoissa vaurastuneet eivät paljastu vuotuisista verotiedoista. Näin käy esimerkiksi silloin, kun myyjänä on sijoitusyhtiö tai jos myyjä on verovelvollinen Suomen ulkopuolella. Kauppahinta voi myös jaksottua useille vuosille, jolloin tulot eivät nouse julkisten verotietojen listalle.

Lisäksi tulokärjestä voi puuttua nimiä, sillä runsaat 2 000 suomalaista on pyytänyt poistamaan nimensä medialle annettavasta julkisten verotietojen aineistosta.

Source Link is.fi