Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4df03e6b858dd71f16c495781f395e7a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tähtitieteilijät sanovat löytäneensä maailmankaikkeuden kirkkaimman kohteen – sen voimanlähde nielaisee auringon päivässä – Uutisalue

Tähtitieteilijät sanovat löytäneensä maailmankaikkeuden kirkkaimman kohteen – sen voimanlähde nielaisee auringon päivässä

Kvasaari J0529-4351 on 500 biljoona kertaa kirkkaampi kuin oma aurinkomme.

Havainnekuva kirkkaasta kvasaarista.

Taiteilijan tekemä havainnekuva siitä, miltä kvasaari todennäköisesti voisi näyttää. Kuva: M. Kornmesser / ESO

Tutkijat ovat löytäneet avaruudesta kvasaarin, joka on 500 biljoonaa kertaa kirkkaampi kuin meidän aurinkokuntamme aurinko. Kyseessä on tunnetun universumin kirkkain kohde.

Asiasta kerrotaan Nature Astronomy -tiedejulkaisussa ja Australian kansallisen yliopiston tiedotteessa.

Kvasaarit ovat kaikkein kirkkaimpia galakseja ja tehokkaimpia energiantuottajia. Valo syntyy, kun massiiviseen mustaan aukkoon valuu ainetta niin sanotusta kertymäkiekosta. Mustan aukon ympäristössä materia kuumenee ja säteilee sen vuoksi paljon voimakkaammin kuin ympäröivä galaksi.

Etäisyys kohteeseen, jolle on annettu nimi J0529-4351, on massiivinen. Siitä hohtavalla valolla on kestänyt 12 miljardia vuotta yltää planeetallemme. Tutkijoiden mukaan se oli kuitenkin ”piilossa aivan silmiemme edessä”.

Järisyttävän mittakaavan olosuhteet

Tämän kvasaarin voimanlähteenä on nopeimmin laajeneva musta aukko, joka on koskaan löydetty. Sen massa on 17 miljardia kertaa meidän aurinkoamme suurempi, ja se nielaisee sisäänsä yhden auringon verran materiaa päivässä.

Australian kansallisen yliopiston professorin Christian Wolfin mukaan kohteen uskomaton laajenemisvauhti tarkoittaa valtavaa valon ja lämmön vapautumista materian törmätessä toisiinsa. Hän uskoo, että tätä ennätystä rikotaan tuskin koskaan.

– Se näyttää jättimäiseltä ja magneettiselta myrskykennolta, jonka lämpötila on 10 000 celsiusastetta. Salamointia kaikkialla ja tuulet puhaltavat sellaista vauhtia, että ne yltäisivät maapallon ympäri sekunneissa, Wolf kuvailee tiedotteessa.

Kvasaari nähtiin ensimmäisen kerran Australian kansallisen yliopiston observatoriossa Coonabarabran kaupungissa, mutta tutkimushanke tehtiin yhteistyössä Euroopan eteläisen observatorion, Melbournen yliopiston ja Pariisin Sorbonnen yliopiston kanssa.

Kuuntele Tiedeykkösen jakso kvasaareista vuodelta 2022:

Kvasaarit loistavat poikkeuksellisen kirkkaasti, sillä niiden mustiin aukkoihin valuu ainetta ympäristöstä

Source Link yle.fi