Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0e46854ec166547da8063a2ecf231b5a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Taiwanin itä­puolella voimakas maan­järistys: rakennuksia sortunut ja yli 50 loukkaantunut – Uutisalue
Banner Before Header

Taiwanin itä­puolella voimakas maan­järistys: rakennuksia sortunut ja yli 50 loukkaantunut

Useat maat antoivat järistyksen jälkeen tsunamivaroituksen. Tyynenmeren tsunamikeskus tiedotti aamuviiden jälkeen, että tsunamivaaraa ei enää suurimmaksi osaksi ole.

Taiwanin itäpuolella tapahtui keskiviikkona voimakas maanjäristys. Järistyksen kerrottiin ensin olleen voimakkuudeltaan 7,4–7,5, mutta myöhemmin Japanin ilmatieteen laitos kertoi voimakkuuden olleen 7,7.

Järistyksen keskus oli 18 kilometriä etelään Taiwanin Hualienin kaupungista, Yhdysvaltain geologinen tutkimuslaitos (USGS) kertoo. Järistys tapahtui pari minuuttia ennen aamukahdeksaa paikallista aikaa.

Taiwanin ilmatieteen laitos antoi pian järistyksen jälkeen tsunamivaroituksen ja kehotti saaren koillisosissa asuvia evakuoitumaan. Varoituksen mukaan järistyksen pelättiin aiheuttaneen jopa kolme metriä korkean tsunamiaallon.

Tyynenmeren tsunamikeskus tiedotti aamuviiden jälkeen Suomen aikaa, että tsunamivaaraa ei enää suurimmaksi osaksi ole.

Myös Japani ja Filippiinit antoivat tsunamivaroituksen pian järistyksen jälkeen ja määräsivät evakuointeja rannikkoalueilleen. Molemmat maat peruivat varoituksen tsunamikeskuksen tiedotteen jälkeen.

Oletko paikalla Taiwanissa tai Japanissa, tai tunsitko järistyksen jossain lähialueilla? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen WhatsApp-viestinä numeroon 040-6609019, sähköpostilla uutiset@iltasanomat.fi tai lomakkeella.

Taiwanin pääkaupungin Taipein seismologian laitoksen johtaja Wu Chien-fu arvioi CNN:n mukaan, että järistys on voimakkain, mitä Taiwan on kokenut 25 vuoteen.

Järistys tuntui koko saarella, Reutersin mukaan myös Taipeissa. Taiwanilaismedia on uutistoimisto Reutersin mukaan jakanut kuvaa sortuneista rakennuksista Hualienin kaupungissa. Median mukaan ihmisiä on jäänyt rakennusten alle. Hualienin kaupungissa asuu noin 100 000 ihmistä. Samannimisessä piirikunnassa asuu yhteensä noin 300 000 ihmistä.

Taiwanin pelastuslaitos tiedotti Reutersin mukaan puoli kuudelta Suomen aikaa, että maanjäristyksen seurauksena ainakin yksi ihminen on kuollut ja yli 50 loukkaantunut.

Järistys kaatoi hyllyjä Uusi-Taipeissa Taiwanin pohjoiskärjessä keskiviikkona. Kuva: Fabian Hamacher / Reuters

Taiwanissa ja Japanissa maanjäristykset ovat yleisiä, mutta voimakkaampienkin järistysten yhteydessä aineelliset vahingot jäävät yleensä vähäisiksi, sillä molemmissa valtioissa on panostettu erityiseen rakennustekniikkaan ja rakennusmääräykset ovat tiukkoja. Lisäksi Japani on kehittänyt tehokkaita väestön varoitusjärjestelmiä.

Taiwanin lähihistorian pahin järistys tapahtui syyskuussa 1999. Maanjäristys Keski-Taiwanissa oli voimakkuudeltaan noin 7,6, ja siinä kuoli yli 2 400 ihmistä.

Japanin voimakkain mitattu maanjäristys on maaliskuulta 2011, jolloin voimakkuudeltaan 9,0 järistys aiheutti myös tsunamin. Tuhossa kuoli tai katosi noin 18 500 ihmistä. Samassa yhteydessä vaurioitui Fukushiman ydinvoimala.

Source Link is.fi