Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6819ea7b6f55b54ab38e921006a1f12e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tällä alalla mediaanipalkka on 5 225 euroa ja töitä riittää – Uutisalue

Tällä alalla mediaanipalkka on 5 225 euroa ja töitä riittää

Teknologiaosaajan tehtäviin ja koulutukseen kannattaa hakeutua useastakin syystä. Viime vuonna diplomi-insinöörin mediaanikuukausipalkka nousi 2,5 prosenttia edellisvuodesta ja oli 5 225 euroa.

Mediaani on suuruusjärjestyksessä olevien palkkojen keskimmäinen luku.

Keskiarvopalkka oli 5 687 euroa kuukaudessa. Vuoden 2021 aikana valmistuneiden diplomi-insinöörien vastaavat palkkaluvut olivat 3 720 ja 3 770 euroa.

Selvästi tavallisin syy palkankorotukselle oli yleiskorotus, mutta myös henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuva korotus ja tulospalkkaus olivat yleisiä.

Palkan lisäksi diplomi-insinööreillä on muita vahvuuksia työmarkkinoilla. He pitivät työpaikkansa ja omaa tilannettaan lähitulevaisuudessa selvästi parempana kuin vuotta aiemmin, Tekniikan akateemisten TEKin työmarkkinatutkimuksesta käy ilmi.

Työpaikkansa tilannetta piti vakaana tai melko vakaana 86 prosenttia ja omaa tilannettaan 91 prosenttia kokopäivätyössä olleista vastaajista. Vuotta aiemmin vastaavat luvut olivat 71 ja 83 prosenttia.

Työttömänä tai lomautettuna oli vain 2,6 prosenttia vastanneista, kun vuotta aiemmin heitä oli 4,5 prosenttia.

Työtä on runsaasti tarjolla myös tulevaisuudessa, sillä TEK:n tilastojen mukaan tekniikan ala kärsii tänä päivänä eniten osaajapulasta. Tietotekniikassa on jo pulaa monenlaisista osaajista, ja osaajatarve kasvaa kymmenillä tuhansilla seuraavien vuosien aikana.

Ala on yhä edelleen hyvin miesvaltainen, vaikka suomalaiset tytöt ovat pärjänneet Pisa-tutkimuksissa hyvin matematiikassa ja luonnontieteissä. Koulutukseen kaivataan lisää naisia, ja esimerkiksi osa tekniikan nousevista aloista liittyy perinteisesti naisvaltaisiin töihin, kuten sote-alaan.

Lisäksi alalla voi tehdä sellaisia töitä, jotka auttavat ratkomaan ilmastokriisiä. Vielä kehitysvaiheessa olevia teknologioita ovat esimerkiksi päästötön terästuotanto, betonin tuotannon puhdistaminen, hiilen talteenotto ja varastointi, pienet modulaariset ydinvoimalat, bioreaktoriruoka, puhdas vedyntuotanto ja sähkön kausivarastointi, TEK:n blogissa luetellaan.

TEK:n viime vuoden kyselystä käy ilmi, että palkkaeroista ei ole päästy eroon. Mediaanimies tienasi 7 000 euroa vuodessa enemmän kuin mediaaninainen. Ylimmässä johdossa ero oli jo 15 000 euroa.

Diplomi-insinööriksi voi lukea kahdeksassa yliopistossa Suomessa. Korkeakouluopintoihin voi hakea korkeakoulujen yhteishaussa. Keväällä niitä on kaksi, tammikuussa ja maaliskuussa.

Source Link is.fi