Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7d2cad4eb3e4dc4f1780d7c2403d1f14, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tässä on hiihtokauden suurin yllättäjä – asiantuntija väläyttää Lauri Vuoriselle jopa mitalin mahdollisuutta – Uutisalue

Tässä on hiihtokauden suurin yllättäjä – asiantuntija väläyttää Lauri Vuoriselle jopa mitalin mahdollisuutta

Mikä puhuttaa?

Juuri päättyneen hiihtokauden suurin puheenaihe oli fluorivoiteiden kielto Kansainvälisen hiihtoliiton alaisissa kilpailuissa. Alkukaudesta pohdittiin muun muassa sitä, miten fluorittomuus vaikuttaa hiihtoon ja tuleeko hiihdosta kiellon takia hitaampaa.

Urheilustudiossa pureuduttiin fluorisalaliittoihin.
Tältä näyttää fluorivoiteiden testaukseen käytetty laite.

– Urheilullisestihan kaikki meni todella hienosti, eikä ollut ongelmia. Testilaitteet toimivat, ja kansainvälisellä tasolla joukkueet sopeutuivat siihen, Kalle Lassila sanoi.

– Niitä seurauksia, jotka vaikuttavat kustannusten nousuun, kaupankäyntiin ja maastohiihtomarkkinoihin, ei ole vielä kokonaisuudessaan nähty.

Mitä pidemmälle kausi eteni, sitä vähemmän siitä puhuttiin. Yle Urheilun asiantuntijat uskovat, että ensi kaudella kiellosta ei edes puhuta, vaan siihen on jo totuttu.

– Ensi vuonna vastaavia keskusteluja ei varmastikaan enää käydä – muuten kuin kotimaan kisoissa, kun kielto tulee todennäköisesti sinnekin, Jussi Piirainen totesi.

Kuka yllätti?

Se, että norjalaismies voittaa maailmancupin kokonaiskilpailun, ei ollut yllätys. Mutta se, että voittaja oli Harald Östberg Amundsen, yllätti.

– Hän yllätti vahvuudellaan. Sillä, että hän pystyi koko kauden vetämään niin hyvällä tasolla ja vielä sprinttejäkin. Hän osoittautui paljon kokonaisvaltaisemmaksi hiihtäjäksi, kuin mitä olin aiempien kausien perusteella odottanut, Lassila myönsi.

Harald Östberg Amundsen voitti kuluneella kaudella sekä Tour de Skin että maailmancupin kokonaiskilpailun.

Jussi Piirainen nostaa yllätykseksi myös Suomen joukkueen saavutukset.

– Meillä kaikkiaan kuusi eri suomalaishiihtäjää hiihti maailmancupissa palkintopallille. Se oli kova juttu, Piirainen muistutti.

Mitäs ihmettä?

Suomen miesten paras hiihtäjä maailmancupissa oli 29-vuotias Lauri Vuorinen, joka oli kokonaiskilpailussa 20:s. Tätä ennen Vuorisen paras sijoitus kokonaiscupissa oli ollut 32:s.

Rovaniemellä asuvan Vuorisen loikka kohti kansainvälistä kärkeä kauden aikana sai molemmat asiantuntijat hämmentymään ja yllättymään positiivisesti.

– Lauri nosti suomalaisista tasoaan eniten. Hän on pitkään tehnyt töitä, mutta hän nosti tasonsa yllättävänkin korkealle tämän kauden aikana, Piirainen sanoi.

Näin Lauri Vuorinen nappasi kakkossijan Falunin sprintissä.
Lauri Vuorisen mietteet Falunin sprintin jälkeen.

Vuorinen pääsi maailmancupin sprinteissä kaksi kertaa finaaliin ja nousi ensimmäistä kertaa palkintokorokkeelle Falunin perinteisen sprintissä. Sprinttien lisäksi Vuorinen osoitti kestävyytensä kasvaneen myös normaalimatkoilla. Tästä oli hyvä osoitus Lahden 12. sija 20 kilometrin perinteisen kisassa.

– Nyt kun lähdetään arvokisavuosiin, niin kaiken mennessä nappiin Lauri voi olla jopa mitalin syrjässä kiinni, Lassila totesi.

Kuka floppasi?

Iivo Niskanen on ollut Suomen laduilla herra ja hidalgo viimeiset vuodet, mutta tämä kotimainen kilpailukausi ei mennyt moninkertaiselta arvokisamitalistilta putkeen. Niskanen avasi kautensa Oloksella ylivoimaiseen tapaan ja vielä Rukan Suomen cupissa hän oli ykkönen, mutta sen jälkeen sairastelut veivät terän.

Iivo Niskanen dominoi Oloksen Tykkikisoissa kympin kilpailua.

SM-kisoissa Niskanen saavutti ainoastaan parisprintin pronssia Vantaalla, mutta joutui sen jälkeen jättämään sekä Äänekosken että Rovaniemen SM-kisat väliin. Kauteen mahtuu myös kohu Kuopion Suomen cupista, jossa Iivo Niskanen ja Kalle Parantainen mittelivät paremmuudesta miesten viestissä. Parantainen syytti kisan jälkeen Niskasta potkaisusta.

Potkaisiko Iivo Niskanen Kalle Parantaista?

– Toki hän hiihti kansainvälisesti hyvällä tasolla maailmancupissa, joten hän ei ollut floppikunnossa, mutta Suomessa hänellä ei ollut missään nimessä hyviä hiihtoja, Piirainen sanoi.

– Kotimaan kilpailut olivat kuitenkin täysin mahalaskuja tuolla ”recordilla” olevalle hiihtäjälle, Lassila totesi.

Mitä seuraavaksi?

Päättyneellä kaudella ei ollut arvokisoja, mutta tulevina kausina niitä riittää. Ensi talvena hiihdetään MM-mitaleista Trondheimissa, sitä seuraa Milanon ja Cortina d’Ampezzon olympialaiset ja sen jälkeen Falunin MM-kisat.

Hiihtoliiton taloustilanne herätti huolta jo viime kaudella, kun maajoukkuehiihtäjille ei ollut tarjolla kunnon leiritysohjelmaa ja päätökset viivästyivät pitkälle kevääseen. Tämän takia Iivo Niskanen päätti jättäytyä harjoituskaudella maajoukkueen ulkopuolelle.

Trondheimin hiihtostadion kuvassa.

Seuraavat arvokisat hiihdetään Trondheimissa. Kuva: imago images / Eibner Europa/ All Over Press

Urheilijat tekevät työnsä ammattimaisesti, pystyy liitto heitä tukemaan tai ei, mutta Yle Urheilun asiantuntijat toivovat, että tänä keväänä joukkuevalinnat ja leiriohjelmat tulisivat ajoissa.

– Painotukset pitää saada arvokisoja kohti, ja kansainvälisissä toimissa pitäisi keskittyä enemmän niiden suuntaan, Piirainen sanoi.

Hiihtoliitto on saanut juuri uuden puheenjohtajan, Sirpa Korkatin. Lassila uskoo, että talouskurimuksessa oleva liitto tekee jatkossa useita asioita eri tavalla.

– Se näkyy varmasti huipputason toiminnassakin, mutta uskon, että he pärjäävät tavalla tai toisella. Myös silloin, vaikka maajoukkuetoimintaa ei olisi ollenkaan harjoituskaudella, Lassila totesi.

Source Link yle.fi