Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_bd0fb4f05c53edd6b9b68799e574715f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tätä Kreml nyt koettelee – ”tarkka paikka Nato-Suomelle” | Verkkouutiset – Uutisalue

Tätä Kreml nyt koettelee – ”tarkka paikka Nato-Suomelle” | Verkkouutiset

Venäjän viestit Suomen suuntaan Nato-jäsenyyden jälkeen noudattavat pitkälti ennakoitua kaavaa, toteaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija Henri Vanhanen.

– Pelottelua ja uhkailua, jotta rajoittaisimme liittokunnan läsnäoloa maaperällämme/lähialueillamme. Turvallisuustilanteen heikentyminen vastuutetaan muille, hän toteaa viestipalvelu X:ssä.

Vanhanen on jakanut tilillään Ilta-Sanomien uutisen, joka kertoo Venäjän ulkoministeriön aseidenriisunnasta ja asekontrollista vastaavan osaston johtajan puhuneen uutistoimisto Tassille Natosta, Suomesta ja ydinaseista. Suomen sanotaan joutuvan Venäjän täysimittaisten poliittisten ja sotilaallisten vastatoimien kohteeksi, jos Suomi sallii ydinaseiden kauttakulun.

Vanhasen mukaan tämä on tarkka paikka Nato-linjaa ja -profiilia luovalle Suomelle.

– Ei kannata ajautua sen osalta refleksiivisen kontrollin alaisuuteen, tätä Venäjä nyt koettelee. Tavoite on, että heikennämme itse omaa puolustustamme Venäjälle edullisempaan asetelemaan.

– Toki terve järki kohdallaan: ei Naton läsnäoloa tai puolustusta kannata tehdä vain signalointi mielessä Venäjän suuntaan. Kun Suomi vahvistaa Pohjois-Euroopan puolustusta itse ja Naton puitteissa, se osataan kyllä naapurissa myös lukea – josta Venäjän viestintä kertookin.

Vanhasen mielestä kannattaa varautua siihen, että ennen kuin Venäjä palauttaa sotilaallisen kykynsä Pohjois-Euroopassa, se pyrkii harmaan alueen taktiikoilla ja uhkailulla puuttumaan Naton läsnäoloon alueella.

– Itäraja hyvä esimerkki siitä, miten horjuttaminen ulotetaan yleiseen mielipiteeseen.