Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_082875d487f0f90f74f2eac21094e073, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Preerialla heitetty kiekon ME-tulos jakaa mielipiteitä, asiantuntijat tyrmäävät mittauksen – ”Miten tämä on mahdollista?” – Uutisalue

Preerialla heitetty kiekon ME-tulos jakaa mielipiteitä, asiantuntijat tyrmäävät mittauksen – ”Miten tämä on mahdollista?”

Suomalaiset yleisurheiluentusiastit heräsivät uutisella uuteen viikkoon, kun tieto Mykolas Aleknan heittämästä kiekonheiton maailmanennätyksestä saavutti kotimaisen median varhain maanantaiaamulla.

Jürgen Schultin lähes 38 vuotta sitten heittämä ME-tulos 74,08 parani liettualaisen käsittelyssä lukemiin 74,35. Alekna, 21, heitti ME:n yhdysvaltalaisella preerialla, Oklahoman osavaltiossa. Tulos syntyi hirmuisessa sivuvastatuulessa eli kiekonheitolle ihanteellisissa oloissa.

Kaikki eivät kuitenkaan nielleet ME:tä pureskelematta. Kisapaikalta on tarjolla kuvamateriaalia vain niukasti, eivätkä puitteet yllä edes suomalaisen piirikunnallisen kisan tasolle.

– Kenttä on ihan hirvittävän näköinen. Olen protestoitunut näitä ennenkin, yleisurheiluraamattuna tunnettua Tilastopaja-palvelua pyörittävä Mirko Jalava sanoo.

Päivittäin tuhansia tuloksia keräävän ja niiden taustoja tutkivan Jalavan mukaan Yhdysvalloissa käydään paljon kisoja, joiden puitteet eivät täytä kansainvälisiä kriteerejä mutta jotka ovat siitä huolimatta saaneet Kansainvälisen yleisurheiluliiton World Athleticsin kisalisenssin.

Yleisurheilun managerilegenda Jukka Härkönen ihmettelee myös uuden ME-tuloksen heitto-oloja.

– Laitoin Aleknan managerille Aivarille (Karotamm), että great throw, great athlete, great wind, but the facilities are from Belarusia. Ei Aivar vastannut siihen, Härkönen kertoo.

Aleknan ME-heitto

Härkösen viittauksessa Valko-Venäjään on palattava vuoteen 2016. Tuolloin kaksi iranilaista moukarinheittäjää kävi viskomassa Rio de Janeiron olympialaisiin oikeuttavia tuloksia valkovenäläisellä pellolla, mikä keräsi suomalaiskollegojen keskuudessa kritiikkiä kisaolojen laillisuudesta. Videopätkän Härkösen viittaamasta kisasta voit katsoa tästä linkistä (kohta 1.12–2.41).

Alekna on iranilaisiin verrattuna aivan eri kaliiberin urheilija, joten hänen tapauksessaan ME-lukemia ei tarvitse kyseenalaistaa.

Huipputulos oli taattu

Odotukset Aleknaa kohtaan olivat korkealla jo ennen kisaa. Liettualainen avasi reilu viikko sitten kautensa heittämällä Kaliforniassa 71,39.

Päivä ennen Aleknan ME:tä kuubalainen vuoden 2019 maailmanmestari Yaime Perez kiskaisi samaisessa Oklahoman Ramonan kiekkoringissä – Aleknan tavoin reippaaseen vastatuuleen – tuloksen 73,09. Hän paransi ennätystään lähes neljä metriä ja nousi kaikkien aikojen listalla kymmenenneksi.

Perezin tulos oli paras naisten kiekossa 35 vuoteen.

Perezin tulos oli paras naisten kiekossa 35 vuoteen. Kuva: Ezra Shaw/Getty Images

Sunnuntaina miesten kisassa puhalsi tasainen ja voimakas sivuvastainen tuuli, jonka voimakkuus oli toistakymmentä metriä sekunnissa. Se avitti Aleknaa kolmen metrin ennätysparannukseen.

Miesten 24 osallistujasta kahdeksan heitti ennätyksensä. Naisissa osallistujia oli 17 ja ennätyksentekijöitä niin ikään kahdeksan. Tapahtuma on kasvattanut suosiotaan, koska Ramonan preeriaa ja kova vastatuuli ovat takuuvarma yhdistelmä.

– Nykysäännöillä ME voidaan varmaan hyväksyä, mutta kysymys kuuluu, ovatko nämä spesiaalikisat spesiaaliolosuhteissa. Kun kiekossa voi heittää tuommoiseen tuuleen viisi metriä paremmin kuin normaalisti, Härkönen pohtii.

Jukka Harkönen lähetti viestin Aleknan managerille

Yhdysvalloissa yleisurheilulajit ovat ennätysten ratifioinnin osalta hyvin eriarvoisessa asemassa. Pikajuoksuissa useat hurjat ajat jäävät epävirallisiksi eivätkä kelpaa esimerkiksi olympiarajaksi tai -rankingiin, koska kisajärjestäjillä ei ole käytössään varaslähtölaitteita.

– Jos näissä kisoissa tehtäviä huippuaikoja ei hyväksytä ennätyksiksi, mutta kenttälajeissa tällainen Aleknan tulos kelpaa…Niin onhan se hassua, Härkönen sanoo.

Ramonan preeriakisa oli saanut Kansainväliseltä yleisurheiluliitolta C-tason statuksen. Samaan kategoriaan kuuluu muun muassa kotimaisen yleisurheilukesän avaava Jyväskylän GP.

Mykolas Alekna (kesk.) on kiekkolegenda Virgilijus Aleknan (vas.) poika. Olympiavoittoa vuonna 2004 juhlineen isän ennätys 73,88 on kaikkien aikojen kolmostulos.

Mykolas Alekna (kesk.) on kiekkolegenda Virgilijus Aleknan (vas.) poika. Olympiavoittoa vuonna 2004 juhlineen isän ennätys 73,88 on kaikkien aikojen kolmostulos. Kuva: Joosep Martinson/Getty Images for European Athletics

”Ei ole kielletty, mutta auttaa monta metriä”

Urheiluliiton kilpailupäällikkö, kiekonheiton kaksinkertainen Suomen mestari Mika Muukka ei allekirjoita Jalavan ja Härkösen kritiikkiä Ramonan kisapaikasta.

– Paikalla oli sen verran kovia heittäjiä eri puolilta maailmaa ja heidän valmentajiaan, etten usko järjestäjien riskeeraavan mitään sääntöihin liittyvää.

– Tuuli oli ihan käsittämättömän hyvä. Sellainen ei ole kielletty missään säännössä, mutta auttaa monta metriä, Muukka toteaa.

Mika Muukka arvioi Aleknan heiton tuulioloja

Muukan mukaan Ramonan kisapaikasta tehdään vielä erillinen mittauspöytäkirja, joka on toimitettava Kansainväliseen yleisurheiluliittoon ennätysilmoituksen mukana. Ilman sitä ME:tä ei voi ratifioida.

Kenttä ei esimerkiksi saa viettää alamäkeen yli yhtä suhde tuhanteen. 70 metrin kiekkotuloksessa se tarkoittaa, ettei kenttä saa viettää yli seitsemää senttiä. Lisäksi kiekon on painettava kaksi kiloa, heittoringin halkaisijan on oltava 2,5 metriä ja kiekkohäkin sääntöjen mukainen.

Ramonan rinkiä ympäröi tavanomaisesta poikkeava, eritoten kiekonheittoon suunniteltu häkki.

– Sitä käytettiin esimerkiksi Tukholman Timanttiliigassa ja Roomassa pari vuotta sitten. Stadionkäytössä se ei ole niin turvallinen, mutta preerialla ei ole ongelmaa, Muukka sanoo.

Jotta Alekna saa ME:n haltuunsa, hänen on läpäistävä myös dopingtesti.

Stadionoloissa kiekkoa heitetään pääosin samassa häkissä kuin moukaria.

Stadionoloissa kiekkoa heitetään pääosin samassa häkissä kuin moukaria. Kuva: Patrick Smith/Getty Images

”Järjetön” sääntö muutettava

Tässä jutussa esiintyvät asiantuntijat ovat kuitenkin samaa mieltä yhdestä asiasta: Kansainvälisen yleisurheiluliiton on luovuttava kivikautisesta mittaussäännöstään.

Aleknan ME-heiton mitaksi ilmoitettiin aluksi 74,41, mutta ennätystuloksesta katosi kuusi senttiä tarkastusmittauksessa. Alkuperäisen lukeman antoi optinen mittalaite, jonka avulla ratkotaan kaikki arvokisamitalit. Kansainväliset säännöt sanovat kuitenkin, että lopullinen ME-lukema vahvistetaan käyttämällä teräsvalmisteista mittanauhaa.

– Tämä on täysin järjetöntä. Nykyään kaikki tehdään koneella. Miten tämä on edes mahdollista? Jalava päivittelee.

Mirko Jalava mittauksesta

– Optista ei tarkistusmitata jälkeenpäin missään muualla kuin maailmanennätyksissä. Ilman muuta pitäisi luottaa optiseen eikä vaihdella mittalaitteita edestakaisin, Muukka komppaa.

Source Link yle.fi