Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ec9f22d2a9650f0343584f5ac247ad93, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Teollisuuden tuottajahinnat nousevat jyrkemmin kuin 1970-luvun öljykriisissä – ”Ihan kaikkia ennätyksiä ei tarvitsisi rikkoa” – Uutisalue

Teollisuuden tuottajahinnat nousevat jyrkemmin kuin 1970-luvun öljykriisissä – ”Ihan kaikkia ennätyksiä ei tarvitsisi rikkoa”

Teollisuuden tuottajahinnat olivat keväällä ennätysmäisessä nousussa.

Hinnat kohosivat toukokuussa keskimäärin 31,7 prosenttia vuotta aikaisemmasta, kertoo Tilastokeskus.

Tiedotteen mukaan tuottajahintojen nousuun vaikutti etenkin öljytuotteiden, perusmetallien sekä kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden kallistuminen.

Huhtikuusta toukokuuhun teollisuuden tuottajahinnat nousivat 4,4 prosenttia. Tuottajahintoja nosti erityisesti sähkön ja öljytuotteiden kallistuminen huhtikuusta.

– Teollisuuden tuottajahinnat nousivat toukokuussa nopeammin kuin edes 1970-luvun öljykriisin aikoihin, kommentoi Sammon pääekonomisti Pasi Kuoppamäki Twitterissä. Vaikka indeksi on muuttunut, 1950-luvun ennätykseen on sentään vielä matkaa, Kuoppamäki jatkaa ja toteaa, että ihan kaikkia ennätyksiä ei tarvitsisi rikkoa.

Tänään aamulla saatiin myös kuulla, että kuluttajien luottamus painui kesäkuussa koko mittaushistorian heikoimpaan lukemaansa.

Lue lisää: Kuluttajien luottamus mittaushistorian heikointa

Myös Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen on tuottajanhintojen noususta ihmeissään.

– Tiedossa oli iso kasvuprosentti, mutta vähän yllätti, että indeksin nousu ei loiventunut yhtään.

Huhtikuussa teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 29,2 prosenttia vuotta aikaisemmasta.

Source Link is.fi