Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7625f16ae21d3be5c45b93d48079f45f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tietovuoto: Venäjä rakentaa tekoälyllä valvontakoneistoa | Verkkouutiset – Uutisalue

Tietovuoto: Venäjä rakentaa tekoälyllä valvontakoneistoa | Verkkouutiset

Venäjän hallinnosta vuotaneet asiakirjat paljastavat, että presidentinhallinnon datantutkimuskeskus rakentaa massiivista valvontajärjestelmää, joka pohjautuu tekoälyn käyttöön. Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomessa Yleisradio, joka pääsi yhteistyössä asiakirjat saaneen Viron Delfin ja muiden kumppanimedioiden kanssa tutustumaan vuodettuun aineistoon.

Presidentti Vladimir Putin on valmis käyttämään valvontaan suuria summia. Vuodettujen asiakirjojen perusteella Putinin hallinto rahoittaa tekoälyyn pohjautuvaa kasvojentunnistusjärjestelmää ainakin yli 11 miljardilla ruplalla eli yli 110 miljoonalla eurolla vuosina 2024–2026.

Viime vuonna pelkästään Moskovassa oli Moscow Times -lehden mukaan jo satoja tuhansia kasvojentunnistusta hyödyntäviä valvontakameroita, mutta järjestelmä on käytössä jo ainakin 40 venäläisessä kaupungissa. Järjestelmää on hyödynnetty toisinajattelijoiden tunnistamiseen ja rankaisemiseen esimerkiksi Aleksi Navalnyita tämän Venäjälle paluun jälkeen tukeneissa mielenosoituksissa vuonna 2021 ja myöhemmin kuluvana talvena, kun ihmiset kokoontuivat jättämään Navalnyille jäähyväisiä tämän kuoltua epäselvissä vankilaolosuhteissa.

Kasvojentunnistusohjelmiston on kehittänyt NTech Lab -niminen yhtiö, joka on sivujensa mukaan rekisteröity Kyprokselle. Yhtiön mukaan sen algoritmi pystyy tunnistamaan tarkasti kasvonpiirteitä riippumatta esimerkiksi henkilön iästä, silmälaseista tai hatusta.

NTech Lab aloitti tuomalla kuluttajille 2010-luvun puolivälin tienoilla aikaansa nähden hyvin tehokkaan Findface-palvelun, jolla kuka vain saattoi tunnistaa ihmisiä kuvista. Palvelu kuitenkin katosi pian kokonaan yleisön saatavilta. Vuonna 2020 yhtiön toimitusjohtaja kertoi Forbes-lehdelle, että Moskovaan asennettu järjestelmä oli maailman suurin live-kasvojentunnistushanke maailmassa.

Ntech Labin perustajat eivät ole enää mukana yhtiön toiminnassa, ja EU lisäsi yhtiön pakotelistoilleen viime kesänä.