Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_76c2a2680893d568814521c3a112439a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tukholman yliopiston tutkimus: Maapallolla ei ole enää paikkaa, jossa ikuisuuskemikaalien määrä sadevedessä olisi turvallisissa rajoissa – Uutisalue

Tukholman yliopiston tutkimus: Maapallolla ei ole enää paikkaa, jossa ikuisuuskemikaalien määrä sadevedessä olisi turvallisissa rajoissa

Sadevesi sisältää suurimmassa osassa maapalloa liikaa kemikaaleja, näyttävät tuoreet tutkimustulokset, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Tukholman yliopiston tutkimuksessa tutkittiin per- ja polyfluorattuja alkyyliyhdisteitä, jotka tunnetaan myös lyhenteellä PFAS.

Tutkimuksen mukaan erään PFAS-yhdisteen määrä sadevedessä ylittää usein kaikkialla maapallolla yhdysvaltalaisen neuvoa-antavan juomavesiohjeistuksen.

PFAS-yhdisteitä on noin 4 500, ja niitä löytyy lähes joka asunnosta maapallolla sadoista jokapäiväisistä tuotteista, kuten ruokapakkauksista, paistinpannuista, joihin ruoka ei tartu, sadevaatteista, maaleista ja liimoista. Niitä käytetään usein myös sammutusvaahdoissa.

Niitä kutsutaan myös ikuisuuskemikaaleiksi, sillä ne pysyvät ympäristössä pitkään.

PFAS-yhdisteistä merkittävimpiä on PFOS-yhdiste eli perfluoro-oktaanisulfonaatti. Sen käyttöä rajoitettiin 2000-luvun alussa ja sitä korvattiin muilla PFAS-yhdisteillä. Ne eivät kuitenkaan ole niin turvallisia kuin tuolloin uumoiltiin.

Tutkijoiden mukaan maapallolla ei ole enää paikkaa, jossa PFAS-yhdisteiltä voisi välttyä.

– Väitämme, että emme enää elä turvallisessa ympäristössä, koska nyt näitä kemikaaleja on kaikkialla, emmekä voi enää saavuttaa turvarajoja, kommentoi tutkimusta johtanut professori Ian Cousins Tukholman yliopistosta BBC:lle.

– On elintärkeää, että näiden aineiden käyttöä rajoitetaan nopeasti, sanovat BBC:n haastattelemat Tukholman yliopiston tutkijat.

Tutkimus on julkaistu Environmental Science & Technology -lehdessä.

Tutkijat uumoilevat, että altistuminen runsaalle määrälle PFAS-yhdisteitä voi lisätä esimerkiksi syöpäriskiä ja hedelmällisyysongelmia.

Esille on nostettu myös se, että PFAS-yhdisteitä voi olla juomavedessä. Aiemmin tänä vuonna BBC uutisoi, että PFAS-arvot ylittävät eurooppalaiset turvarajat monin paikoin Englannissa.

Turvarajoista monet ovat neuvoa-antavia.

Lue myös:

Ympäristöajattelu tuli maastohiihtoon – suksivoidevalmistajat etsivät kilvan vaihtoehtoa kielletyille fluorivoiteille

Source Link yle.fi