Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_495185c0632140fc2c4647aa8199104c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tulli ei tiedä, paljonko Venäjällä rekisteröityjä autoja Suomessa on – tänään on viimeinen päivä poistaa ne maasta – Uutisalue

Tulli ei tiedä, paljonko Venäjällä rekisteröityjä autoja Suomessa on – tänään on viimeinen päivä poistaa ne maasta

Venäjällä rekisteröidyt autot pitää viedä pois viimeistään tänään Suomesta. Osa autoista voi myös pysyä laillisilla perusteluilla maassa.

Venäläinen auto pysäköitynä Helsinki–Vantaan lentoasemalla.

Viime syyskuussa Helsinki-Vantaan lentokentällä oli pysäköitynä venäläinen auto. Chevrolet-autoon oli kirjoitettu ”go home” eli ”painu kotiisi” ja ”slava Ukraini” eli ”kunnia Ukrainalle”. Kuva: Miika Koskela / Yle

Katri Tihilä,

Clarissa Jäärni

Suomessa olevat Venäjällä rekisteröidyt autot on vietävä pois maasta viimeistään tänään.

Suomi kielsi viime syksynä Venäjän rekisterikilvissä olevien henkilöautojen maahantuonnin, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta.

Tullilla ei kuitenkaan ole tietoa siitä, kuinka paljon Suomessa on Venäjälle rekisteröityjä autoja.

Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit kertoo, että ennen rajanylityspaikkojen sulkua tiedettiin, kuinka paljon autoja ylitti Suomen rajan.

Hänen mukaansa Tullilla on jonkinlainen arvio siitä, kuinka paljon autoja on viety pois, mutta tarkkaa lukumäärää ei tiedetä.

– Tiedämme poistuvat ja saapuvat ajoneuvot rajanylityspaikoilta, mutta tämän tyyppisissä tilanteissa emme tee systemaattista seurantaa.

Kielto perustuu EU-komission linjaukseen, jolla rajoitetaan venäläisten autojen kuljettamista EU-alueelle. Syksyllä komissio antoi asiasta tulkinnan, että myös väliaikainen autojen tuonti kielletään.

Tämän perusteella myös Ulkoministeriö antoi asiasta kansallisen linjauksen. Syyskuussa annettu kuuden kuukauden siirtymäaika päättyy tänään.

Toimet ovat seurauksia Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Linjauksella pyritään estämään Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämistä.

Osa autoista on myös laillisesti Suomessa

Tullin valvontaosaston johtaja Rakshit huomauttaa, että liikenteessä on jatkossa myös Venäjän rekisterissä olevia autoja, jotka voivat olla laillisesti Suomessa.

Linjaukselle on hänen mukaansa lukuisia poikkeuksia.

Tällaisia poikkeuksia ovat esimerkiksi päätoimisesti opiskelevien ja määräaikaisella työsopimuksella työskentelevien omistamat autot. Nämä autot voivat jäädä Suomeen tietyin ehdoin.

Lisäksi Venäjällä pysyvästi asuvat EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä omistamat autot voivat olla väliaikaisesti ja laillisesti Suomessa. Diplomaattien ja ja humanitaarisista syistä Suomeen saapuvien henkilöiden autot sallitaan myös.

Venäläinen auto (Lexus) pysäköitynä Helsinki–Vantaan lentoasemalla.

Viime syksynä Lexus LX450d seisoi Helsinki-Vantaan pysäköintihallissa. Parkissa oli useita luksusautoja, joilla oli venäläiskilvet. Kuva: Miika Koskela / Yle

Venäjän kilvissä olevat autot voidaan pysäyttää

Tullin valvontaosaston johtaja Rakshitin mukaan tilanne on juridisesti monimutkainen, koska siinä yhdistyvät EU:n pakotesäädökset ja kansallinen lainsäädäntö.

Venäjän rekisterissä olevien autojen kuljettajien on todistettava valvontaviranomaisille oikeutensa käyttää autoa Suomessa. Dokumentit on siksi hyvä pitää autossa mukana.

Jos poikkeusperustelua ei ole, Tulli voi ottaa auton haltuunsa.

Seurauksena voi olla esimerkiksi tullien sekä arvonlisäveron maksuunpano ja auton vieminen pois EU:n alueelta. Rakshitin mukaan auton omistaja voi luovuttaa autonsa myös valtiolle, jolloin se myydään viime kädessä Tullin huutokaupassa.

Rakshitin mukaan poliisi, Rajavartiolaitos tai Tulli voivat nyt alkuvaiheessa esimerkiksi pysäyttää Venäjän kilvissä olevan ajoneuvon ja pyytää selvitystä poikkeusperustelulle.

Hänen mukaansa Venäjälle rekisteröityjä autoja ei kuitenkaan etsimällä etsitä.

– Lähtökohta on, että Venäjän kilvissä olevia autoja ei lähdetä jahtaamaan. Jos muun toiminnan tai partioinnin yhteydessä tavataan, silloin niihin puututaan.

Viime syyskuussa Yle havaitsi yli 70 venäläisissä kilvissä olevaa autoa Helsinki-Vantaa lentokentän pysäköintihalleissa.

Rakshit kertoo, että jos niin sanottuja hylättyjä autoja löytyy esimerkiksi pysäköintitiloista, Tulli voi hinata ne omiin tiloihinsa.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kertoi 15.9.2023 Suomen kieltävän Venäjän rekisterissä olevien henkilöautojen maahantulon. Kuuden kuukauden siirtymäaika päättyy tänään.

Source Link yle.fi