Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9977bf3b51974025e7ce83d98a4b71c8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jaakko Parkkalin tie tubetähdeksi ei ollut suoraviivainen – peruskoulun jälkeen paikka löytyi erityisammattiopistosta – Uutisalue

Jaakko Parkkalin tie tubetähdeksi ei ollut suoraviivainen – peruskoulun jälkeen paikka löytyi erityisammattiopistosta

Katsomossa tuhannet puhelimet loistavat yhtenä välkkyvänä valomerenä, musiikki pauhaa huumaavasti ja yleisö mylvii taustalla. Jaakko Parkkalin keho värähtelee jännityksestä hänen luistellessaan loppuunmyydylle areenalle.

Tällaisina hetkinä Parkkali kokee olevansa elossa tavalla, joka on harvoin mahdollista.

Alkamassa on tubettajien Youtube Allstars -ottelu maaliskuun alussa Turkuhallissa. Jaakko Parkkali pelaa tapahtumassa yhdessä muiden Suomen suosituimpien tubettajien kanssa.

Pelikentällä luistelee monien nuorten ja vähän vanhempienkin tuntemia tähtiä kuten Roni Bäck, Pinja Sanaksenaho, Niko Meuronen ja Santeri Hänninen sekä viihdemaailmasta tutut Jaajo Linnonmaa, Käärijä sekä Mikko Leppilampi.

Tilaisuus on ennen kaikkea viihdettä, mutta Parkkalille ottelu on myös mahdollisuus päästä elämään nuoruuden unelmia todeksi.

– Haaveilin nuorena, että pääsisin pelaamaan suurten yleisöjen edessä. Tuntuukin älyttömän hienolta, että se on nyt mahdollista, vaikka matka tähän pisteeseen on ollut aika erikoinen.

Tubettajien Allstars-ottelu on yksi Jaakko Parkkalin vuoden kohokohtia.

Koulussa oli vaikea keskittyä ja opiskelu ei kiinnostanut

Jääkiekko on ollut Jaakko Parkkalin intohimo lapsesta saakka. Kipinä lätkään syttyi pihapeleissä Patomäen kaupunginosassa Lahdessa, josta matka jatkui pian Lahden Pelicansin juniorijoukkueiden riveihin. Vaikka ammattilaisuus ja suuret voitot jäivät haaveeksi, on jääkiekolla ollut Parkkalin elämässä iso rooli.

– Jääkiekkoon panostin täysillä vaikka pelasin lähinnä kakkosjoukkueessa, nautin treenaamisesta myös kesäisin ja vietin vapaa-aikaani hallilla – olin niin sanottu hallirotta. Nautin lätkän ympärillä olevasta ilmapiiristä, Parkkali kertoo hymyillen.

Jääkiekko olikin harvoja asioita, joihin Parkkali jaksoi nuorena paneutua. Hän kärsi nuoruudessa keskittymishäiriöstä. Etenkin koulussa oli vaikeaa ja suurin osa peruskoulusta kului tuetun opetuksen piirissä.

– Välillä minut ympäröitiin luokassa jopa sermeillä, jotta pystyisin opiskelemaan. En ollut ilkeä, mutta minulla oli vaikeuksia pysyä aloillani, jos ympärillä oli paljon ihmisiä.

Vanhemmat ja opettajat tekivät kaikkensa, jotta koulu sujuisi mahdollisimman hyvin. Ponnisteluista huolimatta peruskoulun päästötodistuksen keskiarvo oli tasan kuusi.

Reitti jatko-opintoihin näytti nousevan pystyyn kaikkialla, mikä veti kotona tunnelman vakavaksi.

– En yksinkertaisesti päässyt yhteenkään kouluun sisään, en lukioon, en ammattikouluun, en minnekään. Se oli tiukka paikka, kuvailee Parkkali.

Lopulta peruskoulun opettaja kannusti hakemaan erityisen tuen ammattiopistoon Kiipulaan. Paikka aukesi ja merkonomin opinnot pääsivät vauhtiin.

Jaakko Parkkali työelämään tutustumassa.

Jaakko Parkkali valmistui Kiipulan ammattiopistosta merkonomiksi. Opinnot hän suoritti räätälöidysti, pääpaino oli käytännön työssä. Kuva: Jaakko Parkkalin kotiarkistot

Oman tien kulkija

Kiipulan ammattiopistossa opetus räätälöitiin yksilöllisesti. Pääpaino opetuksessa oli työssäoppimisessa, jota opetussuunnitelmaan kuului kolmena päivänä viikossa.

Tämä sopi hyvin Parkkalille, jolla oli vaikeuksia löytää intoa lähteä kouluun, mutta työpaikalta hän ei ollut myöhässä ikinä.

Se oli myös mainio opetus siitä, miten erilaisilla ihmisillä voi olla elämässä erilaisia vahvuuksia ja reittejä.

– Kannustan kaikkia etenemään omat vahvuudet edellä. Aina ei tarvitse mennä ihan kaavojen mukaan. Jos unelmoit jostain, niin anna palaa, vaikka se olisi ihan hullukin juttu.

Parkkali itse löysi lopulta intohimonsa esiintymisestä ja Youtube-videoista, joita hän ryhtyi kuvaamaan Kiipulasta valmistumisen jälkeen.

– Olen ollut tosi huono monessa asiassa, mutta tämä tubetusjuttu on vaan natsannut. Siitä on kiittäminen parasta ystävääni, Arttu Lindemania, joka on auttanut minua läpi urani.

Nykyisin musiikkiuraa tekevä Parkkalin ystävä Arttu Lindeman tuli myös tunnetuksi suosittuna tubettajana.

Parkkali on iloinen, että löysi oman polkunsa jo nuorena, sillä se on mahdollistanut monien haaveiden toteutumisen.

Jaakko Parkkali jääkiekko-ottelussa, kaulassa on Jokereiden huivi ja poskessa joukkueen logo.

Jaakko Parkkali kulki omia polkujaan jo nuorena. Teini-iässä hän osti Jokereiden kausikortin, vaikka asui Lahdessa ja kaverit kannustivat Pelicansia. Kuva: Jaakko Parkkalin kotiarkisto

”Materialla ja sillä mitä tekee, ei juuri ole merkitystä”

Palataan takaisin Turkuun ja Allstars-ottelun tiimellykseen, jossa peli on juuri päättynyt. Jaakko Parkkali hymyilee jäällä ja halailee pelikavereitaan. Nämä ovat onnenhetkiä, jotka tubettaminen on tehnyt mahdolliseksi.

– Moni unelma on toteutunut. Olen päässyt mukaan kiinnostaviin projekteihin ja saanut elää ammattiesiintyjän arkea. Siitä täytyy olla tosi kiitollinen, kertoo Parkkali.

Myös muutto Helsinkiin kaksi vuotta sitten on ollut tällainen toteutunut unelma. Parkkalin mielipuuhaa on kävellä Helsingin Töölössä, ihastella vanhoja rakennuksia – ja vain olla. Nauttia siitä, miten hyvin moni asia elämässä on.

– Jos aamulla herää ja ympärillä on rakkautta ja ystäviä, niin voi mielestäni sanoa, että on pelannut tämän elämän pelin läpi. Materialla ja sillä mitä tekee, ei ole juuri merkitystä.

Jaakko Parkkali Masked Singer-ohjelman Robotin asussa.

Jaakko Parkkali on päässyt tubettamisen avulla mukaan moniin mielenkiintoisiin projekteihin. Syksyllä 2023 hän oli mukana MTV:n Masked Singer Suomi -ohjelmassa. Kuva: MTV / Saku Tiainen

Tubettaja Jaakko Parkkali on Puoli seitsemän -ohjelman vieraana perjantaina 15.3. klo 18.30 (TV1 ja Yle Areena)

Source Link yle.fi