Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_33a036b5be80559a5ff51511d97221bf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tuomari määräsi Trumpin oikeudenkäynnin alkavaksi ennen supertiistaita – Trump sanoo valittavansa – Uutisalue

Tuomari määräsi Trumpin oikeudenkäynnin alkavaksi ennen supertiistaita – Trump sanoo valittavansa

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump sanoo Truth Social -alustallaan valittavansa Washington DC:n oikeudenkäynnin aikataulusta.

Donald Trump

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump Georgiassa 24. elokuuta. Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari Tanya Chutkan on määrännyt entisen presidentin Donald Trumpin oikeudenkäynnin vuoden 2020 presidentinvaalituloksen kumoamisyrityksestä alkamaan 4. maaliskuuta.

Oikeudenkäynnin on määrä alkaa siis vain päivää ennen supertiistaita, jolloin yli kymmenessä Yhdysvaltain osavaltiossa äänestetään republikaanien presidentinvaaliehdokkaasta. Republikaanien esivaali järjestetään tuolloin muun muassa kahdessa Yhdysvaltojen väkirikkaimmassa osavaltiossa, Kaliforniassa ja Texasissa. Texas on republikaanien vahvaa kannatusaluetta.

Trump on kannatyskyselyiden mukaan ennakkosuosikki republikaanien presidenttiehdokkaaksi.

CNN:n mukaan jutun syyttäjät olisivat halunneet käsittelyn alkavan tammikuussa 2024 ja Trumpin puolustus huhtikuussa 2026.

– Oikeudenkäyntipäivän määrääminen ei ole riippuvainen puolustuksen ammatillisista velvollisuuksista, joten herra Trumpin on vain laitettava päivä kalenteriin, tuomari Chutkan sanoi viitaten puolustuksen toiveeseen siirtää oikeudenkäyntiä yli kahden vuoden päähän.

Trump sanoo valittavansa

Trump kommentoi tuomarin päätöstä omalla sosiaalisen median kanavallaan Truth Socialissa, jossa hän vaati koko jutun hylkäämistä. Lisäksi Trump kutsui syyttäjä Jack Smithiä ”mielenvikaiseksi”. Osansa ryöpytyksestä sai myös Yhdysvaltain istuva presidentti Joe Biden.

Entisen presidentin mukaan päivämäärän asettaminen ennen supertiistaita oli vaaleihin puuttumista.

Trump ilmoitti Truth Socialissa myös aikovansa valittaa maaliskuun 2024 oikeudenkäynnin aikataulusta. Oikeudenkäynti koskee Trumpin yritystä kumota vuoden 2020 presidentinvaalitulos.

– Tänään puolueellinen, Trumpia vihaava tuomari antoi minulle vain kahden kuukauden lykkäyksen, juuri niin kuin korruptoitunut hallituksemme halusi. Aion valittaa!, Trump kirjoitti Truth Social -alustalla.

Trump ei kuitenkaan kertonut julkaisussaan miten tai milloin valitus tehtäisiin. On myös epäselvää, että voiko Trump todella valittaa oikeudenkäyntipäivästä saati sitten onnistua siinä.

Lakiasiantuntijoiden mukaan valittaminen oikeuspäivämäärästä ei ole mahdollista ennen kuin asiassa on annettu tuomio.

– Hän voi yrittää, mutta se on valtava ylämäki kivuttavaksi, sanoi CNN:n vanhempi oikeusanalyytikko Elie Honig.

Honigin mukaan valitus olisi ”välivaiheen valitus”, joka vaatii erityisluvan tuomioistuimelta.

– Vaikka Trump saisi valitusoikeuden, on hyvin harvinaista kumota käräjäoikeuden tuomarin aikataulupäätöstä.

Maanantaina pidetyssä kuulemistilaisuudessa, jossa oikeudenkäynnin päivämääräksi asetettiin 4. maaliskuuta, Trumpin asianajaja John Lauro lupasi noudattaa tuomarin aikataulupäätöstä huolimatta siitä, että oli siihen tyytymätön.

Trump kiisti syytteet elokuun alussa oikeustalolla. Tällä kertaa ex-presidentti ei saapunut paikalle kuulemiseen Washingtoniin. Oikeudenkäyntiä on luonnehdittu yhdeksi Yhdysvaltain historian suurimmista rikosjutuista.

Neljä eri syytettä

Trump on tällä hetkellä epäiltynä neljässä eri jutussa, joista kahdessa syytteet on nostanut Smith.

Kahdessa muussa tapauksessa syytteet ovat nostaneet New Yorkin ja Georgian osavaltioiden syyttäjät.

Maaliskuussa Trump joutuu oikeuteen New Yorkissa, koska häntä epäillään vuoden 2016 presidentinvaalien alla pornonäyttelijä Stormy Danielsille maksettuihin rahoihin liittyvistä epäselvyyksistä.

Rahoilla entisen presidentin väitetään yrittäneen ostaa naisen vaitiolon kaksikon suhteesta. Lisäksi Trumpia epäillään salaisten asiakirjojen luvattomasta hallussapidosta, ja sen oikeudenkäynnin on määrä alkaa toukokuussa.

Tämän lisäksi Trumpia syytetään presidentinvaaleihin liittyvistä vaalirikoksista Georgian osavaltiossa. Georgian oikeudenkäynnin aloittamisesta ei ole vielä päätetty. Yhdysvaltojen seuraavat presidentinvaalit pidetään loppuvuodesta 2024.

Lähteet: STT, Reuters

Source Link yle.fi