Banner Before Header

Turkin taloudesta hurja luku: inflaatio 74 prosenttia

Turkissa vuosi-inflaatio kiihtyi toukokuussa jo 73,5 prosenttiin eli vauhdikkaimmilleen vuoden 1998 jälkeen.

Kuluttajahintojen rajun kiihtymisen taustalla ovat Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, energian ja elintarvikkeiden kallistuminen sekä heikkenevä liira, jonka luisua Turkin epäsovinnainen rahapolitiikka vauhdittaa.

Inflaatio aloitti nykyisen nousukierteensä viime syksynä, kun Turkin keskuspankki alensi ohjauskorkoaan peräti viidellä prosenttiyksiköllä. Koronlaskujen taustalla taas on maan presidentin Recep Tayyip Erdoganin omintakeinen rahapoliittinen ajattelu, jonka mukaan korkeat korot ovat inflaation perimmäinen syy.

Erdogan on patistellut Turkin keskuspankkia koronlaskuihin ajatuksenaan, että näin talouskasvu vauhdittuu ja hintojen nousu hidastuu. Rahapoliitikkojen nikottelut Erdogan on hiljentänyt vaihtamalla tiuhaan tahtiin keskuspankin johtoa.

Turkin liira on painunut heikoimmilleen sitten joulukuun dollarin maksaessa 16,51 liiraa. Tänä vuonna liira on heikentynyt viidenneksen viime vuoden 44 prosentin luisun jälkeen.

Ekonomistit povaavat inflaation pysyvän vauhdissa ja olevan vuoden lopussa 63 prosenttia. Inflaatioennusteita on nostettu, sillä viime kuun kyselyssä povaus oli 52 prosenttia.

Source Link is.fi