Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_abb69fa5e22795d0aa6f8d086b72f8b9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Turkki uhkaa jäädyttää Suomen ja Ruotsin jäsenyys­prosessit Natoon – Uutisalue

Turkki uhkaa jäädyttää Suomen ja Ruotsin jäsenyys­prosessit Natoon

Turkki jäädyttää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet, jos Pohjoismaat eivät pidä lupauksiaan terrorisminvastaiseen toimintaan liittyen, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi maanantaina.

Erdoganin mukaan Ruotsi ”ei näyttänyt hyvää kuvaa” nyt. Erdogan ei tarkemmin avannut näkemystään Ruotsista.

Suomesta ja Ruotsista tuli Naton tarkkailijajäseniä heinäkuun alussa, kun maiden liittymispöytäkirjat lopulta allekirjoitettiin Brysselissä. Tarkkailijajäseninä maat voivat muun muassa osallistua suurimpaan osaan Naton kokouksista ja mailla on puheoikeus, muttei äänioikeutta. Maita ei myöskään suojaa niin sanottu viides artikla, jonka mukaan Naton jäsenmaiden tulee auttaa toisiaan aseellisen hyökkäyksen tapahtuessa.

Turkki oli viivyttänyt prosessia viikkokaupalla vastustamalla Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä. Umpisolmu aukesi, kun Suomi, Ruotsi ja Turkki allekirjoittivat yhteisymmärrysasiakirjan, jossa Suomi ja Ruotsi lupasivat muun muassa tekevänsä yhteistyötä terrorijärjestöksi luokiteltua PKK:ta ja sen haaroja vastaan ja osoittavansa solidaarisuutta Turkille taistelussa terrorismia vastaan.

Lue lisää: Tällainen on Turkin sopimus Suomen ja Ruotsin kanssa

Nyt edessä on Suomen ja Ruotsin jäsenyyksien ratifiointi. Toistaiseksi jo puolet Naton 30:stä jäsenmaasta on ratifioinut Suomen jäsenyyden.

Yhteisymmärrysasiakirjasta huolimatta Turkki on esittänyt ehtoja ja vaatinut, että Suomi ja Ruotsi noudattavat Turkin tulkintaa sopimuksesta. Erdogan on muun muassa vaatinut, että Ruotsi luovuttaa Turkille 73 henkilöä, ja antanut ymmärtää, että luovutuksista olisi sovittu Ruotsin kanssa.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde ja Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto ovat kiistäneet, että yhteisymmärrysasiakirjassa tai siitä käydyissä neuvotteluissa olisi luvattu luovuttaa Turkille tiettyjä henkilöitä.

– Asiakirjassa ei ole mitään listoja tai numeroita. Neuvotteluissa Madridissa esillä ei ollut listoja tai numeroita, Linde sanoi.

– Kaikki, mistä sovittiin Madridissa, se on asiakirjassa, Haavisto sanoi.

Molempien mukaan luovutuksista päätetään kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

Lue lisää: Suomen ja Ruotsin ulko­ministerit vastasivat, mitä Turkin kanssa on sovittu

Jo pian asiakirjan allekirjoittamisen jälkeen Erdogan sanoi, että jos Suomi ja Ruotsi eivät toteuta lupauksiaan, ei maiden Nato-jäsenyyttä anneta Turkin parlamentin ratifioitavaksi.

– Kyllä sieltä tuli tosi tiukkaa tavaraa. Kyllä tämä vaikuttaa siltä, että ei tämä ollut lainkaan vielä tässä tämä dilemma Turkin kanssa, kommentoi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta tuolloin.

– Suomella ja Ruotsilla on tästä hyvin erilainen tulkinta, että mitään lainsäädäntö­muutoksia ei tehdä ja emme ole luvanneet muuta kuin prosessoida nämä asiat meidän oikeusjärjestelmän prosessien mukaisesti. Siinä on aikamoinen ero tulkinnassa.

Source Link is.fi