Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e1fb50117c144fa528a0f1e8724fc7e3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Turun yliopiston tutkija löysi Iranista 147 uutta hämähäkkilajia – Uutisalue

Turun yliopiston tutkija löysi Iranista 147 uutta hämähäkkilajia

Tutkimuksessa löydettiin 11 tieteelle uutta hämähäkkisukua, 147 uutta lajia ja tunnistettiin 419 lajia, joiden ei tiedetty esiintyvän Iranissa.

Vihreällä lehdellä on vihreävärinen hämähäkki, jolla on vihreämustat jalat ja oranssi vartalo.

Verkkohämähäkki Araniella villanii, jonka laaja esiintymisalue ulottuu Kaakkois ja Koillis-Iranista itäiseen Kazakstaniin ja Pohjois-Intiaan. Laji nimettiin ranskalaisen matemaatikon ja hämähäkkiharrastajan Cédric Villanin mukaan. Kuva: Anatoliy Ozernoy

Väitöstutkija Alireza Zamani tutki väitöstutkimuksessaan yli 9 000 eri puolilta Irania kerättyä hämähäkkinäytettä. Samalla hän kuvasi 147 tieteelle aikaisemmin tuntematonta hämähäkkilajia.

Yliopiston mukaan maapallolla tunnetaan yli 50 000 hämähäkkilajia ja lukemattomia lajeja on todennäköisesti yhä löytymättä. Lajien monimuotoisuus ja alueellinen esiintyminen tunnetaan edelleen melko huonosti, etenkin vähän tutkituilla alueilla, kuten Iranissa.

– Paikatakseni tätä aukkoa toteutin laaja-alaisen kartoituksen Iranin hämähäkeistä. Näytteiden keräämiseen ja analysointiin osallistui tutkijoita eri puolilta maailmaa. Löysimme 11 tieteelle uutta hämähäkkisukua ja 147 uutta -lajia, minkä lisäksi tunnistimme 419 hämähäkkilajia, joiden ei aiemmin tiedetty esiintyvän Iranissa, Zamani kertoo yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksen myötä Iranissa tunnettujen hämähäkkilajien lukumäärä nousee 935:een, joista lähes puolet tunnistettiin tai kuvattiin tieteelle tässä tutkimuksessa.

Zamanin mukaan tutkimus osoittaa Iranin uskomattoman monimuotoisuuden ja korostaa lajien tutkimuksen ja suojelun tärkeyttä.

– Ymmärtämällä paremmin lajien esiintymistä ja luokittelua voimme tunnistaa kriittisimpiä suojelukohteita ja kehittää tehokkaita suojelukeinoja säilyttääksemme lajit myös tuleville sukupolville, Zamani sanoo.

Tutkimuksessa löydettyjä lajeja on nimetty muun muassa näyttelijä Joaquin Phoenixin, kirjasarja Harry Potterin taikamaailmassa esiintyvän jättiläishämähäkki Aragogin ja matemaatikko Cédric Villanin mukaan.

Väitöskirja, Spiders of Iran – Systematics, diversity and distribution, tarkastetaan Turun yliopistossa huomenna perjantaina.

Source Link yle.fi