Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0ace7f4638dd8ef29acc4e1b2c0f8c7c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tutkijat selvittivät: Teinien kainaloissa pistävä haju – ja tästä se johtuu – Uutisalue

Tutkijat selvittivät: Teinien kainaloissa pistävä haju – ja tästä se johtuu

Tutkijat löysivät murrosikäisten kainaloista hedelmäisiä, mutta myös juustoisia ja ummehtuneita hajuja.

Murrosikä tuo nuoren kehoon monenlaisia muutoksia. Tulee kasvupyrähdys, lihakset kasvavat ja usein myös kehon haju muuttuu.

Tuore vertaisarvioitu tutkimus on nyt selvittänyt, mistä hajun muutos voi johtua.

Communications Chemistry -aikakauslehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin 18 teini-ikäisen (14–18-vuotiaan) sekä 18 vauvan sekä taaperon (0–3 vuotiaan) hajua. Tutkittavien kainaloihin asetettiin yöksi puuvillatyynyt, joista kerättiin hajunäytteitä.

Näytteistä haju eroteltiin yksittäisiksi komponenteiksi. Teineiltä ja pieniltä lapsilta löytyi tarkastelussa yli 40 yhteistä hajukomponenttia.

Teinien kainaloista löydettiin virtsan ja ummehtuneen hajuisia aineita. Kuva: Colourbox

Karboksyylihappojen tuoksut olivat yleisempiä teineillä kuin pienillä lapsilla. Yhdisteissä oli miellyttäviä, kuten hedelmäisiä tuoksuja, mutta myös pahoja hajuja, joita kuvaillaan juustoisiksi, ummehtuneiksi tai vuohen hajuisiksi.

Tutkijat havaitsivat myös kaksi steroidia, joita löydettiin vain teinien näytteistä. Toinen niistä haisee hielle, virtsalle ja myskille, ja toinen myskille sekä trooppiselle santelipuulle.

Pistävänhajuiset aineet muodostuvat, kun bakteerit hajottavat kainaloiden hikeä ja talia, jotka pitävät ihon kosteana.

Näytteistä löytyi myös hajusteiden ainesosia, vaikka tutkittavat eivät käyttäneet deodorantteja tai hajustettuja pesuaineita kahteen päivään ennen tutkimusta.

Joitakin jo ennestään tiedettyjä pahaa hajua aiheuttavia komponentteja ei löydetty. Näiden komponenttien havaitseminen saattaa vaatia erilaisia tekniikoita tai niitä saattaa esiintyä vain silloin, kun ihminen hikoilee enemmän.

Suomessa nuorten hajut ovat olleet laajasti esillä hajuvesivillityksen vuoksi.

Ilta-Sanomat kertoi maaliskuun alussa myös hajuvesiin liittyvästä näpistelyilmiöstä. Voit katsoa siitä lisää alla olevalta videolta.

Source Link is.fi