Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_46bb01a5cb02256b1edfad1264c3d4c9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tyson Furyn isä tuotti pahan pettymyksen Vesa-Matti Loirille – tällainen on nyrkkeilytähden uskomaton elämä – Uutisalue

Tyson Furyn isä tuotti pahan pettymyksen Vesa-Matti Loirille – tällainen on nyrkkeilytähden uskomaton elämä

Tyson Fury ei ole kohdannut voittajaansa nyrkkeilykehässä. Kamppailussa mielenterveyden demoneja vastaan hän on jäänyt useasti alakynteen.

Töölön Kisahallissa oli sähköä ilmassa maanantaina 13. helmikuuta 1989. Uusi suomalainen ammattinyrkkeilytalli King’s järjesti historiansa toisen otteluillan. Mallia oli otettu suuresta maailmasta: smokkeihin pukeutuneet herrasmiehet nostivat tunnelmaa kuulutuksillaan, paikalla oli missejä ja aikansa superjulkkiksia, kuten Vesa-Matti Loiri ja meikkitaiteilija Moniseur Mosse.

Täysi katsomo, reilut kaksituhatta henkeä, pääsi hurraamaan suomalaisiskijöiden voitoille. Amatöörien EM-pronssimitalisti Jari Grönroos päihitti ammattilaisdebyytissään brittivastustajansa helposti pistein. Illan päätähti Joni Nyman iski skotti Jim Kellyn keskeytyskuntoon neljännessä erässä.

Ainoa pettymys yleisölle oli raskaansarjan kamppailu, jossa Ilta-Sanomien jutun mukaan ”kaksi vierasta urhoa tyrkki toisiaan mitään sanomattomassa kahinassa”. King’s talli oli pulittanut 40 000 markkaa (nykyrahaksi muunnettuna reilut 12 000 euroa) tuottaakseen Yhdysvalloista ja Englannista Dave Hopkinsin ja John Furyn ottamaan ottelun aikana kaksi varoitusta passiivisuudesta ja päätymään ratkaisemattomaan.

John Furyllä oli ottelun aikana tosin muitakin huolia kuin se, mitä kehän sisällä tapahtuu.

Häntä kotona odotti puolivuotias poikavauva, joka oli syntynyt kahvipaketin painoisena keskosena. Pikkuruista vauvaa hoitaneet lääkärit antoivat vanhemmille vain vähän toivoa lapsen henkiinjäämisestä.

Tyson Fury kasvoi kahvipaketin painoisesta keskosesta raskaansarjan maailmanmestariksi. Kuva: Gene Blevins/ZUMA

Pienokainen lopetti hengittämisen neljästi. Joka kerran hänet onnistuttiin pelastamaan kuoleman porteilta. Kun vauva avasi silmänsä, isä-John muistaa sanoneensa:

– Hän jää henkiin, kasvaa seitsemän jalan (213 senttiä) pituiseksi ja 20 stonen (127 kiloa) painoiseksi. Hän saa nimensä Mike Tysonin mukaan ja hänestä tulee raskaansarjan maailmanmestari.

John Fury on lahjakas tarinankertoja ja kauppamies, joka poikansa mukaan pystyisi vaikka myymään jäätä Grönlannin asukkaille. Kertomuksessa oli kuitenkin ainakin yksi tosi asia: keskosena syntynyt lapsi sai nimekseen Tyson Fury.

Nuorella Tysonilla oli paitsi täydellinen nimi tulevalle kamppailu-urheilijalle myös erinomainen geeniperimä. Hänen isänsä ja Amber-äitinsä ovat kumpikin irlantilaisia kiertolaisia, vuosisatojen ajan muusta yhteiskunnasta erillään elänyttä kansaa, jonka perinteisiin kuului nyrkkeily ilman hanskoja.

Sekä John että Amber Furyn esi-isissä on useita paljaskäsinyrkkeilyn mestareita. Amberin isoisoisän Othea Burtonin kerrotaan otelleen kerran puolitoista tuntia kestäneen kamppailun Killorginin markkinoilla, jonka jälkeen hänet kruunattiin ”mustalaisten kuninkaaksi”. Irlantilaiset kiertolaiset viittaavat kansansa jäseniin usein termillä gypsy (mustalainen), vaikka he eivät ole etnisesti romaneja.

Tyson Fury oli nuorena nyrkkeilyhullu.

Hän piirsi pienestä pitäen hanskojen ja nyrkkeilyasujen kuvia sekä kirjoitti itse sepittämiään ottelukertomuksia. Hän ehkä löysi lajista kaipaamaansa rauhaa.

– Kun olin lapsi, ei meillä ollut perhe-elämää. Äitini ja isäni vain huusivat ja karjuivat toisilleen. Ja hakkasivat toisiaan. Äitini oli raskaana 14 kertaa, mutta vain neljä meistä säilyi hengissä. Pikkusiskomme eli vain muutaman päivän ajan. Hautajaiset täytyi pitää. Tästä jäi jälki, Fury kertoi The Observerin haastattelussa vuonna 2011.

Fury oli tuolloin 23-vuotias nouseva tähti. Haastattelun teki brittilehden pitkän linjan nyrkkeilytoimittaja Donald McRae.

Hän kuvaili, kuinka paikalla Furyn kotona olivat myös iskijän 21-vuotias vaimo Paris ja pariskunnan kaksi pientä lasta. McRae kuunteli, kuinka läheistensä ympäröimä Fury istui nojatuolissa ja avautui mielenterveytensä pahoista ongelmista.

Tyson Fury otti vaimonsa Parisin syleilyyn, kun hän voitti WBC-liiton raskaansarjan maailmanmestaruuden vuonna 2022. Kuva: Andrew Couldridge/Reuters

Ne toivat mieleen juuri Mike Tysonin vaikeudet.

Fury paljasti, että hänen tunteensa heittelivät hämärästi laidasta laitaan.

– Joskus voin olla valtavan onnellinen ja vain minuuttia myöhemmin minusta tuntuu siltä, että haluan kivuta autooni ja ajaa päin seinää sadan mailin tuntivauhtia. En tiedä, mikä minua vaivaa. Olen sekaisin, hän sanoi.

John Fury oli haastatteluhetkellä vankilassa. Hän oli saanut helmikuussa 2011 yhdentoista vuoden tuomion tappelusta, johon hän syyllistyi autohuutokaupassa Manchesterissä. John Fury oli törmännyt siellä entiseen ystäväänsä, jonka kanssa oli riitaantunut olutpullosta kaksitoista vuotta aiemmin lomalla Kyproksella.

Miehet alkoivat tapella, ja yhdessä vaiheessa John Fury sai napattua vastustajansa niskalenkkiin. Hän työnsi sormensa vihamiehensä silmään ja kaivoi tältä silmämunan päästä. Verisen hyökkäyksen todisti kaksi uhrin teini-ikäistä poikaa ja iso joukko sivullisia.

Isä-Fury pääsi vapaaksi istuttuaan neljä vuotta kiven sisällä. Hän oli seurannut sellinsä televisiosta, kuinka poikansa Tyson raivasi ottelu ottelulta tietään kohti maailman huippua.

Syksyllä 2015 Tyson sai vihdoin tilaisuutensa maailmanmestaruuteen, kun hän sopi ottelusta Vladimir Klitshkon kanssa.

Vladimir Klitshko ja Tyson Fury ovat hyvin erilaisia persoonia. Kuva: Christoph Hardt/Future-Image/ZUMA

Ukrainalainen Klitshko oli raskaansarjan kiistaton mestari: hän hallitsi kaikkien keskeisten liittojen titteleitä. Klitshko on koulutukseltaan liikuntatieteiden tohtori ja persoonallisuudeltaan hillitty sekä hieman tylsä.

Kamppailua edeltäneessä lehdistötilaisuudessa Klitshko seurasi epäuskoinen ilme kasvoillaan, kun Fury rynnisti paikalle Batmaniksi pukeutuneena ja hyppäsi painimaan Jokeriksi pukeutuneen miehen kanssa.

Tyson Fury tunsi saaneensa henkisen yliotteen vastustajastaan viimeistään silloin, kun hän kertoi Sky Sportsin yhteishaastattelussa tarinan itsestään ja Klitshkosta saunassa. Furyn mukaan ukrainalainen oli vuosia aikaisemmin kutsunut hänet harjoitusleirilleen sparrausvastustajaksi ja miehet olivat päätyneet yhtä aikaa löylyyn.

Fury oli päättänyt, ettei poistu saunasta ennen Klitshkoa. Kello tikitti ja raskassarjalaiset hikoilivat. Lopulta, yli 40 minuuttia myöhemmin, Klitshko nousi ylös ja poistui saunasta. Haastattelussa Klitshko kiisti koko jutun, mutta hän näytti vaivaantuneelta ja epävarmalta.

Kun miehet kohtasivat kehässä Düsseldorfissa, Fury oli edelleen niskan päällä. Hän voitti Saksassa käydyn ottelun yksimielisellä tuomaripäätöksellä, vaikka Klitshko sai viimeisessä erässä sisään joitakin kovia osumia.

Tyson Furystä tuli raskaansarjan kiistaton maailmanmestari marraskuussa 2015, jolloin hän löi Vladimir Klitshkon Düsseldorfissa. Kuva: Famous/Ace Pictures/ZUMA

Fury oli toteuttanut suuren unelmansa maailmanmestaruudesta.

Mutta kun ottelujännitys ja voiton tuoma euforiapiikki olivat väistyneet, hän tunsi olonsa pukuhuoneessa tyhjäksi. Äärimmäisen voimakkaista mielialanvaihteluista koko elämänsä ajan kärsinyt nyrkkeilijä oli kovaa vauhtia menossa kohti pohjaa.

Furyn oli määrä kohdata Klitshko uudelleen heinäkuussa 2016, mutta hän menetti kiinnostuksensa harjoitteluun. Sankari vietti päivänsä joko pubissa tai ajeli autollaan päämäärättömästi ympäri Britanniaa.

Kun Klitshko ja Fury kohtasivat uusintaottelua markkinoineessa lehdistötilaisuudessa, tapahtuman tyylilaji oli farssi. Fury repi paidan päältään ja esitteli oluen turvottamaa vatsaansa.

– Annoit läskin päihittää itsesi! Häpeä! Fury mesosi.

Salamavalot välkkyivät. Yleisö nauroi. Epätoivo Furyn sisällä kuitenkin kasvoi.

Hän kipusi eräänä kesäpäivänä Ferrariinsa, kiihdytti vauhdin yli kolmeensataan ja suuntasi kohti suoran päässä odottavan sillan rakenteita.

Ratkaisevalla hetkellä Fury kuuli kuitenkin päässään ääniä. Ne käskivät häntä pysähtymään ja ajattelemaan isättömäksi jääviä lapsiaan. Hätäjarrutuksen jälkeen hän huomasi istuvansa palaneen kumin hajun täyttämässä autossa, tärisevät kädet kiinni ratissa ja kyyneleet silmissä.

Samoihin aikoihin Fury kärysi dopingtestissä sekä anabolisista steroideista että kokaiinista. Huumeiden käytön hän myönsi, mutta dopingin kiisti. Fury väitti syöneensä kastroimattoman villisian lihaa. Nyrkkeilijä sai luoteisenglantilaisen maanviljelijän kertomaan vakuuttavan selonteon, jonka mukaan mies toimitti villisikaa Furyn ja tämän serkun Hughien salille Boltoniin.

Muutamaa vuotta myöhemmin maanviljelijä tunnusti valehdelleensa: hän ei edes ollut koskaan edes kasvattanut villisikoja. Mies väitti saaneensa Furyn leiriltä lupauksen 25 000 punnan (29 000 euroa) palkkiosta, mutta jäänyt ilman rahoja. Kun poliisi puuttui peliin, mies perui nopeasti puheitaan.

Käryjen tuoma pari vuoden pakkolepo nyrkkeilystä teki Furylle hyvää: hän haki apua mielenterveysongelmiinsa ja sai diagnoosin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.

Tyson Fury kärsii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Kuva: Paul Childs/Reuters

Suurimman muutoksen toi uskonnollinen kokemus halloweenina eli pyhäinpäivän aattona vuonna 2017.

Lähes 180-kiloiseksi paisunut nyrkkeilijä kiskoi ylleen kireän luurankopuvun ja paineli lähipubin naamiaisiin. Hän tunsi itsensä vanhukseksi nuorison keskellä ja häpesi paksua olemustaan. Fury lähti kotiin, riisui itsensä alushousuilleen ja mietti alennustilaansa.

Hän muisti lukeneensa entisen raskaansarjan maailmanmestarin George Foremanin omaelämäkerran, jossa tämä kertoi epätoivon hetkellä polvistuneensa ja huutaneensa Jumalaa apuun.

Fury kokeili samaa. Hän polvistui, puhkesi vuolaaseen itkuun ja rukoili kovaan ääneen. Lattia hänen allaan kastui kyynelistä ja hiestä.

Kun Fury heräsi seuraavana aamuna, hän tunsi olonsa vapaaksi ja elämännälkäiseksi. Hän päätti lähteä lenkille. 500 metriä juostuaan Fury huomasi olevansa lopen uupunut, sydän hakkasi ja hiki virtasi. Kaikesta huolimatta hän oli vakuuttunut siitä, että palaisi vielä raskaansarjan maailmanmestariksi.

Fury pani välit poikki promoottoriinsa ja valmentajasetäänsä Peteriin, jolla oli kamppailulajitietämyksen ohella synkkä menneisyys huumekauppiaana. Hän valitsi uudeksi valmentajakseen vasta 24-vuotiaan Ben Davisonin ja koetteli tämän pokkaa omalaatuisella tavalla.

Kun kaksikko keskusteli erään hotellin aulassa, Fury näki siellä kaksi kaunista nuorta naista. Hän komensi Davisonia menemään pyytämään naisten puhelinnumerot. Valmentaja teki työtä käskettyä.

– Itseluottamusta löytyi! Silloin ajattelin, että hän on minulle oikea mies, Fury muisteli omaelämäkerrassaan.

Davisonin avustuksella Fury onnistui pudottamaan painoaan yli 50 kiloa ennen kesäkuun 2018 paluuotteluaan kehnoa albanialaista Sefer Seferiä vastaan. Hän päihitti vielä italialaisen Francesco Pianetan ennen kuin sai tilaisuuden kohdata WBC-liiton maailmanmestarin Deontay Wilderin Los Angelesissa joulukuussa 2018.

Tässä ottelussa nähtiin 12. erä, jota on kutsuttu yhdeksi nykynyrkkeilyn hämmästyttävimmistä.

Fury oli pistejohdossa, kunnes hurjasta iskuvoimastaan tunnettu Wilder osui häneen oikean ja vasemman käden kombinaatiolla. Fury putosi kanveesiin. Wilder tuuletti tekemällä kurkunleikkauseleen – hän oli jo varma voitostaan.

Fury makasi selällään ja kuunteli kehätuomarin laskua kuuteen asti. Sen jälkeen hän nousi ylös yhtä helposti kuin herätyskellon soidessa hyvin nukutun yön jälkeen. Fury pani loppuerän ajan Wilderin ahtaalle ja ryntäsi summerin soitua tuulettamaan voittoaan.

Ottelu tuomittiin lopulta ratkaisemattomaksi. Fury kohtasi Wilderin uudelleen vielä vuosina 2021 ja 2022 ja voitti molemmilla kerroilla ennen täyttä aikaa. Trilogia teki hänestä upporikkaan ja entistä kuuluisamman.

Deontay Wilder luuli jo tyrmänneensä Tyson Furyn. Kuva: Gene Blevins/ZUMA

Lisää mammonaa tuo Netflixillä elokuussa 2023 käynnistynyt tosi-tv -sarja At Home with the Furys, jossa seurataan Tyson ja Paris Furyn sekä perheen seitsemän lapsen elämää. Kotona on usein kaaos – kärsiihän perheen isä kaksisuuntaisesta mielenhäiriöstä, ADHD:sta ja alkoholismista.

Sarjasta saa myös ahaa-elämyksiä, jollaisesta englantilainen entinen raskaansarjan maailmanmestari Frank Bruno puhui sarjaa katsottuaan.

– Siitä näkee, kuinka nyrkkeilyn lopettaminen masentaa ja alleviivaa, millaisia vaikutuksia kaksisuuntaisella mielialahäiriöllä on elämään. Tyson on kuin minä: hän tarvitsee annoksensa treeniä joka päivä, vaikka olisi lomalla, Bruno kirjoitti X:ssä (entinen Twitter).

– Taas kerran pitää todeta, että mielenterveyden demonit eivät jätä rauhaan edes vaikka olisi nyrkkeilyn maailmanmestari.

Fury puhui omaelämäkerrassaan samasta asiasta: ainoa tapa, jolla hän pystyy pitämään rusentavan masennuksen loitolla on treenata joka ainoa päivä. Ei siis ihme, että uran lopettaminen on ollut hänelle vaikeaa.

Fury vannoi kolmannen Wilder-ottelunsa jälkeen, että hän nyrkkeilemisen. Samat sanat mies lausui huhtikuussa 2022, jolloin hän löi Dillian Whyten Wembleyn stadionilla 94 000 katsojan edessä. Silti hän nousi uudelleen kehään jo heti joulukuussa ja päihitti Derek Chisoran.

Paris Fury jakoi toukokuussa Instagramissa kuvan perhelomaltaan. Tysonilla ja Parisilla on kuusi lasta: tyttäret Venezuela (syntynyt 2009), Valencia (2017) ja Athena (2021) sekä pojat Prince John James (2011), Prince Tyson (2016) ja Prince Adonis Amaziah (2019). Paris Fury odottaa parhaillaan seitsemättä lastaan.

Nyt Furylla on edessään ottelu entistä UFC:n raskaansarjan mestaria Francis Ngannouta vastaan.

Lokakuun viimeisenä viikonloppuna Saudi-Arabiassa käytävässä kamppailussa alkaa olla jo showpainin sivumakua: Ngannou on värvännyt Mike Tysonin valmentajakseen.

Ottelun jälkeen Furysta tulee jälleen kymmeniä miljoonia aiempaa rikkaampi, mutta samaan aikaan hän on jälleen askeleen lähempänä urheilu-uransa loppua. Siitä saattaa tulla hänen elämänsä kovin kamppailu.

Syntynyt 12.8.1988 Manchesterissa.

Pituus/paino 206 cm/120 kg.

Lempinimi The Gypsy King.

Otteluita ammattilaisena 34, joista voittoja 33 (24 tyrmäyksellä) ja 1 ratkaisematon.

Perhe vaimo Paris Fury (naimisissa vuodesta 2008), 6 lasta (3 poikaa, 3 tytärtä).

Isä John Fury on entinen ammattinyrkkeilijä (13 ottelua, joista voittoja 8, tappiota 4 ja 1 ratkaisematon).

Lähteet: At Home with the Furys, Fighthype.com, HS:n arkisto, IS:n arkisto, Manchester Evening News, Sky Sports, Talksport, The Guardian, The Observer, Tyson Fury – Behind the Mask.

Source Link is.fi