Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_2d8043d959f6841b2b13939fff5430af, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ukrainaa ryöstävillä venäläis­sotilailla on yksi erikoinen asia, joka yhdistää heidät nuoreen Putiniin Dresdenissä – Uutisalue

Ukrainaa ryöstävillä venäläis­sotilailla on yksi erikoinen asia, joka yhdistää heidät nuoreen Putiniin Dresdenissä

Jos Venäjän presidentti Vladimir Putin on nyt turhautunut kaaokseksi hajonneen Ukrainan sotaretken kanssa, sitä hän oli ehkä myös lähes neljä vuosikymmentä aiemmin istuessaan nuhjuisessa toimistorakennuksessa Itä-Saksassa vuonna 1985.

Kylmän sodan lopulla Putin oli 33-vuotias KGB-agentti, joka oli lähetetty ensimmäiselle ulkomaankomennukselleen.

Elokuvamaisten vakoilijaseikkailuiden sijaan Putin oli passitettu paperihommiin KGB:n toimistoon Dresdeniin, edelleen toisen maailmansodan totaalihävityksestä toipuvaan itäsaksalaiskaupunkiin.

Putinin yksityiselämän tavoin tiedot hänen Itä-Saksan komennuksestaan tosin perustuvat varman faktan sijaan pitkälti arvioiden ja huhujen varassa.

Yksi asia näyttää silti pitävän paikkansa nuoren Putinin Euroopan-matkasta.

Vuonna 1991 Neuvostoliitto eli viimeisiä hetkiään. Putin pakkasi elementtikerrostalon pihalla tavaroita autoonsa.

Ollessaan lähdössä Saksasta takaisin Venäjälle silloisen puolisonsa Ljudmilan ja tyttärensä Mashan kanssa, tuleva presidentti pakkasi mukaan yhden yllättävän asian: pesukoneen.

– Heidän saksalaiset ystävänsä antoivat heille 20 vuotta vanhan pesukoneen ja sen kanssa he ajoivat takaisin Leningradiin, toimittaja Masha Gessen kertoi BBC:lle.

Myös Newsweek on hiljattain selvittänyt väitteen todenperäisyyttä. Lehden mukaan asialle löytyy ainakin kaksi todistajaa, joista toinen on Putinin ex-vaimo Ljudmila.

Hän on kertonut perheen rahaongelmista Dresdenissä ja kuvaillut aikaa kaupungissa kauheaksi.

– Auto söi kaikki rahamme. Saksalainen naapurimme antoi meille heidän vanhan pesukoneensa, joka oli 20 vuotta vanha malli. Veimme sen kotiin ja käytimme sitä vielä viisi vuotta, Putina kertoi kirjassa First Person: An Astonishingly Frank Self-Portrait.

Putinin perheen asuntoon heidän jälkeensä muuttanut Jörg Hofmann on kertonut saksalaislehti Bildille, kuinka kymmenen tai kaksitoista venäläissotilasta oli auttanut perhettä muutossa.

He purkivat huonekaluja ja pakkasivat niitä puisiin laatikoihin. Pesukone kuitenkin aiheutti sotilaille päänvaivaa.

– Heillä oli ongelmia pesukoneen kanssa, kuusi miestä roikkui siinä ja kantoi sitä alas, Hofman kertoi.

Pesukoneet eivät ole jääneet venäläisiltä huomiotta myöskään Ukrainassa. Sodan alusta lähtien miehitetyiltä alueilta on kantautunut tietoja, joiden mukaan venäläissotilaat ovat lähettäneet ukrainalaiskodeista ryöstettyjä tavaroita kotiin Venäjälle.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan venäläisten ryöstely on ollut hyvin laajaa. Kuvissa ja videoissa on näkynyt Timesin mukaan muun muassa televisioita, ilmastointilaitteita ja sähköpotkulautoja. Ja tietysti pesukoneita.

Kaikki pesukoneet eivät kuitenkaan ole välttämättä päätyneet kotiväelle. Pakotteiden kurittamana Venäjän armeija on nimittäin joutunut käyttämään pesukoneiden ja jääkaappien mikrosiruja varaosina panssarivaunuissa.

Ukrainan viranomaisten mukaan Venäjän tuhotuista panssarivaunuista on löytynyt kodinkoneissa käytettäviä osia.

Lue lisää: Pakotteet kurittavat Venäjän armeijaa – USA: panssari­vaunuissa vara­osia pesu­koneista

Lue lisää: Selvitys: Näin paljon ryöstö­saalista venäläissotilaat veivät Ukrainasta­

Source Link is.fi