Banner Before Header

Ukrainalaiset e-urheilijat jättivät pelaamisen ja alkoivat striimata sotasisältöä – venäläiset katsovat, vaikkeivät halua uskoa näkemäänsä

Vielä kaksi kuukautta sitten ukrainalainen Arseniy Trynozhenko, 33, elätti itsensä kommentoimalla e-urheilua suoratoistopalvelu Twitchissä.

Venäjän hyökkäyksen alettua hän ryhtyi puhumaan kanavallaan lähinnä sodasta.

Trynozhenko seuloo kansainvälisistä tiedotusvälineistä kiinnostavia uutisia ja etsii viestipalvelu Telegramin keskusteluista autenttisia videoita ja valokuvia sodasta. Aamuin illoin hän kertoo suorassa lähetyksessä löytämistään tiedoista.

Trynozhenkolla on Twitchissä 700 000 seuraajaa. He tuntevat hänet nimimerkillä Ceh9.

Hänen “uutisraporttejaan” katsovat etupäässä venäläiset. Heille Trynozhenko avaa erilaisen näkymän sodan kauheuksiin. Moni ei kuitenkaan ole valmis uskomaan sitä todeksi.

“Venäläiset sanovat minun levittävän valheita”

Trynozhenko tuli tunnetuksi taktisen ammuntapelin Counter Striken ammattilaisena. Aktiiviuran jälkeen hän on jatkanut e-urheilun kommentaattorina turnauksissa ja Twitchissä.

Hän tekee sisältöään Venäjän kielellä, koska tavoittaa siten suuren yleisön entisen Neuvostoliiton maissa.

Kun sota alkoi, hän ei voinut enää keskittyä ammuntapeleihin. Väkivalta ja tappaminen oli tullut liian lähelle, kun ystävät Kiovassa, Harkovassa ja Mariupolissa olivat joutuneet hengenvaaraan.

Itse hän asuu läntisen Ukrainan Lvivissä, joka on toistaiseksi päässyt sodassa vähemmillä menetyksillä. Tosin pääsiäisen aikaan Venäjän ohjusiskut tappoivat kaupungissa seitsemän siviiliä.

Trynozhenko kertoo videopuhelun välityksellä, ettei kuitenkaan pelkää sotaa.

– Ymmärrän, että kuka tahansa täällä voi periaatteessa kuolla silmänräpäyksessä, mutta jatkan työtäni ja päivittäistä elämääni.

Ukrainalainen striimaaja Arseniy Trynozhenko.
Venäläisten pommi laskeutui vain kahden kilometrin päähän tunnetun e-urheilijan Arseniy Trynozhenkon kodista Lvivissä. Arseniy Trynozhenkon pressikuva

Trynozhenko puhuu seuraajiensa kanssa sodasta ja jakaa Venäjän hyökkäyksen aiheuttamista tuhoista todistavaa kuvamateriaalia. Lähetyksillä on tavallisesti noin 40 000 – 50 000 katsojaa, ja yli puolet heistä on venäläisiä.

Yleisö suhtautuu hänen jakamaansa sisältöön kriittisesti.

– Venäläiset sanovat minun levittävän valheita. He kieltävät, että heidän armeijansa tappaisi siviilejä, ja väittävät sen pelastavan meitä natseilta.

Trynozhenkoa palaute satuttaa.

– On surullista, että yleisöni kokee nyt Putinin läheisemmäksi kuin minut, vaikka he ovat seuranneet minua useita vuosia.

Trynozhenkon käyttäjätili jäädytettiin muutamaksi päiväksi, koska hänen seuraajansa ilmiantoi tämän jakaman videon, jossa näkyi ruumiita. Twitch palautti käyttöoikeudet, kun Tyrozhenko sanoi näyttäneensä videon lähetyksessä vahingossa.

Vastoinkäymisistä ja kritiikistä huolimatta Trynozhenko jatkaa sotauutisten striimaamista Venäjän kielellä.

Ukrainalainen striimaaja Arseniy Trynozhenko
Arseniy Trynozhenko tekee suoraa lähetystä nyt tuplasti sen verran kuin ennen sotaa. Myös yleisömäärä on yli kaksinkertaistunut. Kuvakaappaus

Twitchiä voi käyttää Venäjällä rajoituksetta

Venäjän hallitus rajoitti jo maaliskuun alkuun mennessä pääsyä useimmille länsimaisille somealustoille, kuten Instagramiin, Facebookiin ja Youtubeen. Niinpä Amazonin omistamasta pelisisältöihin keskittyvästä Twitchistä tuli yksi harvoista kanavista, joita Venäjällä voi käyttää ilman VPN-liitännäistä.

Trynozhenko ja muut ukrainalaiset striimaajat vetosivat maaliskuun alussa julkisesti Twitchiin, jotta se jatkaisi toimintaansa rajoituksetta Venäjällä, ja niin suoratoistopalvelu on myös tehnyt.

Vetoomus julkaistiin videona Mykhailo Zvierievin, 28, Instagram-tilillä. Hänkin on ukrainalainen sometähti, joka tunnettiin ennen hyökkäyksen alkamista striimeistä, joilla puhutaan pelaamisesta ja animesta.

– Ajatuksena oli, että voimme tarjota vaihtoehdon Venäjän valtion medialle, ja näyttää, mitä täällä todella tapahtuu, Zvieriev sanoo.

Zvieriev pyörittää niin ikään omaa “uutistoimistoa” Twitchissä. Hänkin on tehnyt striiminsä Venäjän kielellä pääasiassa venäläiselle yleisölle.

Ukrainalainen striimaaja Mykhailo Zvieriev
”En ajattele striimaamista enää työnä, vaan kansalaisvelvollisuutena”, Mykhailo Zvieriev sanoo.

Zvieriev on kotoisin Itä-Ukrainan Luhanskista, josta hän pakeni sotaa Kiovaan vuonna 2014. Helmikuussa hän joutui pakenemaan sotaa jo toistamiseen. Nyt hän asuu vaimonsa kanssa Lvivissä.

Aivan hiljattain hän vaihtoi kielen Twitchissä ukrainaksi. Päätöksen taustalla on turhautuminen.

Hän väsyi siihen, että seuraajat väittävät kansainvälisten tiedotusvälineiden uutisia valeuutisiksi ja sanoivat ukrainalaisia natseiksi.

– Tarvitsin noin kuukauden tajutakseni, että venäläisellä yleisölläni on jo kaikki sotaan liittyvä fakta hyppysissään. He vain kieltäytyvät uskomasta sitä. En usko pystyväni vaikuttamaan venäläisten mielipiteisiin striimaamalla.

Arseniy Trynozhenko on sen sijaan toiveikkaampi.

– Jos edes jotkut venäläiset saavat striimieni kautta todellista tietoa sodan vaikutuksista, sillä on merkitystä. Totuus leviää suusta suuhun ja sillä on kerrannaisvaikutuksia.

Vaikka yleisö kritisoi lähetysten sisältöä, katsojamäärät ovat sodan aikana yli tuplaantuneet, ja kasvua on tullut nimenomaan Venäjältä.

Vaihtoehtoiset “uutiset” kiinnostavat.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 21.4. kello 23:een saakka.

Source Link yle.fi