Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ba20baf545f8d1e758350e83828a15d1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ukrainalla on kiire kehittää kaasubisnestä Venäjä-yhteistyön hiipuessa – Uutisalue

Ukrainalla on kiire kehittää kaasubisnestä Venäjä-yhteistyön hiipuessa

Ukraina yrittää houkutella Euroopan maita varastoimaan yhä enemmän kaasua ukrainalaisiin kaasuvarastoihin pahan päivän varalle. Pyrkimykset liittyvät siihen, että Ukrainan on löydettävä uusia, Venäjän maakaasunsiirtomaksut korvaavia tulonlähteitä.

Arviolta alle kaksi kolmasosaa Ukrainan kaasunvarastointikapasiteetista on tällä hetkellä käytössä. Ukrainan kaasuputkisto on yhdistetty Venäjän ja Valko-Venäjän lisäksi eräiden EU-maiden kaasunsiirtojärjestelmiin. EU-maista jopa Venäjän kanssa vastikään pitkän kaasuntoimitussopimuksen tehnyt Unkari pitää Ukrainassa kaasuvarastoja.

Jo viime vuonna usea EU-maa hyödynsi kaasun varastointimahdollisuutta ostamalla kaasua tavallista enemmän hintojen ollessa alhaalla. Varastoille on ollut käyttöä viime aikoina kaasun kallistuttua nopeasti ja venäläisen kaasujätti Gazpromin jarruttaessa lisätoimituksia Eurooppaan.

Ukrainan valtiollisen energiayhtiö Naftogazin varatoimitusjohtaja Serhi Pereloma kommentoi lokakuussa Facebookissa, että Ukrainan maanalainen kaasunvarastointijärjestelmä on luotettava ja että sitä on tarkoitus kehittää pitkälle tulevaisuuteen.

Naftogazin toimitusjohtajan neuvonantajan Myron Wasylykin mukaan oleellista tulorakenteen monipuolistamiseksi on myös se, että putkistoja voidaan käyttää jatkossa muuhunkin. Wasylyk antaa esimerkkinä vedyn, ammoniakin ja eräiden muiden kemikaalien kuljettamisen.

Tavoitteena energiaomavaraisuus

Wasylykin mukaan vallitsevissa olosuhteissa on tärkeää lisätä kotimaista kaasuntuotantoa ja siten kaasuomavaraisuutta. Noin neljäsosa Ukrainan tällä hetkellä käyttämästä kaasusta on alun perin venäläistä tuontikaasua. Loput kolme neljäsosaa tuotetaan kotimaassa.

Naftogazin puhemies uskoo Ukrainan saavuttavan energiaomavaraisuuden noin viidessä vuodessa investointien jatkuessa. Ukrainalla on useita lupaavia kaasuesiintymiä, mutta niiden hyödyntäminen on kallista. Osa esiintymistä on kapinallisten hallitsemilla alueilla Itä-Ukrainassa, osa Mustallamerellä lähellä Krimin niemimaata. Myös Venäjän miehittämällä Krimillä on kiinnostavia kaasuesiintymiä.

–  Venäjä käyttää sotilasvoimaansa estääkseen Ukrainaa saamasta käyttöön uusia kaasuvarantoja, Wasylyk huomauttaa STT:lle.

Ukraina laskee EU:n varaan

Energialle riittää kysyntää, kun tuotanto jälleen kasvaa koronapandemian helpottaessa. Gazprom ei ole kuitenkaan lisäämässä kaasun virtausta Eurooppaan kysyntää vastaavaksi.

Wasylyk uskoo kaasun hinnan nousevan edelleen, jos EU antaa Gazpromin jatkaa monopolimaista käyttäytymistä Euroopan kaasumarkkinoilla. Gazprom on ollut haluton noudattamaan EU:n kaasudirektiiviä täysimääräisesti.

Ukrainan kaasusektoria on yhdenmukaistettu EU:n toimintatapojen kanssa asteittaisilla muutoksilla vuodesta 2015 alkaen. Toiminta on nyt aiempaa paremmin säänneltyä ja läpinäkyvämpää. Kaasubisnes on kuulunut perinteisesti Ukrainan korruptoituneimpien alojen joukkoon.

Ukraina odottaa EU-mailta tukea kaasuteollisuutensa monipuolistamisessa ja pitkän aikavälin kumppanuuksia. Yhteistyö lännen kanssa on Ukrainalle strateginen kysymys ja vahvistaa myös Euroopan energiaturvallisuutta.

–  EU:n on ymmärrettävä, että Ukraina ei aio suostua kaasunsiirron varajärjestelmäksi, jota käytetään ainoastaan silloin, kun Nord Stream -putkistoa huolletaan, Ukrainan kaasun siirtoverkonhaltijan Gas TSO:n asiakasyhteistyön johtaja Andri Prokofjev muotoilee STT:lle.

Prokofjev pitää tärkeänä, että myös kaasuntuontikapasiteettia EU-maista Ukrainaan kasvatetaan. EU-maat voisivat auttaa Ukrainaa sen mahdollisessa kaasupulassa. Esimerkiksi Slovakia, Puola ja Unkari ovat Ukrainalle Prokofjevin mukaan tässä suhteessa tärkeitä maita.

Venäjä säätelee kaasun virtausta Ukrainan läpi

Suuri osa Ukrainan kaasuun liittyvistä tuloista on tullut tähän mennessä venäläisen kaasun siirtomaksuista. Kyse on Ukrainan valtiontalouden kannalta merkittävistä summista.

Venäjän ja Ukrainan välinen kaasunsiirtosopimus on voimassa vuoden 2024 loppuun asti. Ukrainalla on siis jonkinlainen takuu kaasunsiirrosta saatavien tulojen jatkuvuudesta siihen saakka.

Ukrainan öljyn ja maakaasun kuljetuksiin tarkoitettu putkisto on yksi maailman kattavimmista. Ukraina sai kaasunsiirtoinfrastruktuurin hallintaansa Neuvostoliiton kaaduttua. Venäläinen Gazprom on epäonnistunut yrityksissään saada määräysvalta Ukrainan kaasunsiirtoverkostoon.

Ukrainan kautta virtaavasta kaasusta on tullut Venäjälle tärkeä suurvaltapolitiikan painostuskeino. Venäjä on jo vuosikaudet heikentänyt Ukrainalla aiemmin ollutta lähes monopolimaista asemaa kaasunkuljettajana Eurooppaan.

Ukrainan kaasunsiirtoputkiston kapasiteetista on käytössä tällä hetkellä ainoastaan vajaa kolmannes. Jo viime vuonna käyttöaste jäi alle puoleen koko kapasiteetista.

Vuosia jatkunut vajaakäyttö johtuu siitä, että Venäjä on alkanut suosia järjestelmällisesti Ukrainan kiertäviä vaihtoehtoisia kaasunsiirtoreittejä. Esimerkiksi Turkkiin on alkanut virrata kaasua Turk Streamin kautta. Myös muun muassa Bulgaria, Romania ja Unkari käyttävät enenevässä määrin Ukrainan ohittavia reittejä kaasun siirtämiseen. Käyttövalmis Nord Stream 2 -kaasuputki vähentää Ukrainan merkitystä kaasunsiirtäjänä entisestään.

Ukrainan itärajaa halkovan putkiston kapasiteetista riittäisi nykyolosuhteissa helposti muillekin toimijoille. Gazprom ei kuitenkaan salli putkiston käyttämistä venäläisille maakaasuntuottajille – putkistosta kiinnostuneista keskiaasialaisista ja muista toimittajista puhumattakaan.