Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a82211a04bfb8407d37db61fda61c5bf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ukrainan ulko­ministeri vaatii kutsumaan Venäjän hyökkäys­sotaa kansan­murhaksi: ”Ukrainassa tiedämme aivan liian hyvin, mitä se tarkoittaa” – Uutisalue

Ukrainan ulko­ministeri vaatii kutsumaan Venäjän hyökkäys­sotaa kansan­murhaksi: ”Ukrainassa tiedämme aivan liian hyvin, mitä se tarkoittaa”

Venäjän sota Ukrainassa ei ole vain hyökkäyssota vaan kansanmurhakampanja, jonka tarkoituksena on tuhota ukrainalaiset kansallisena ryhmänä, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kirjoittaa amerikkalaisessa The Hill -lehdessä.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba.

Venäjän valtionmedia ja virkamiehet ovat lietsoneet vihaa ukrainalaisia vastaan jo kauan ennen kuin Venäjä aloitti täysimittaisen sodan Ukrainassa 24. helmikuuta ja sittemmin vihanlietsonta on vain kiihtynyt, Kuleba muistuttaa.

Venäjällä presidentti Vladimir Putin on palkinnut Butshan verilöylystä vastuullisia sotilaita, Ukrainan ulkoministeri huomauttaa. Kuvassa Ukrainan armeijan sotilas kävelee kaupungin kadulla venäläisten vetäydyttyä sieltä.

Ukrainan ulkoministeri luettelee kirjoituksessaan kansanmurhan merkkejä, joita ovat muun muassa siviilien joukkotuhonta Kiovan läheisissä miehitetyissä kaupungeissa ja ukrainalaisten lasten pakkosiirrot miehitetyiltä alueilta Venäjälle.

Ukrainaan sotarikoksia tutkimaan tulleet ranskalaiset seisoivat joukkohaudan äärellä Butshassa huhtikuussa.

Suomessa muun muassa sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll ja Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ovat kutsuneet julkisuudessa Venäjän toimia Ukrainassa kansanmurhaksi. Limnéll kirjoitti Twitterissä torstaina, että Venäjä ei hyväksy Ukrainan kansallista itsenäisyyttä ja siksi kansanmurha on erityisesti ukrainalaisten identiteetin hävittämistä. Aaltola puolestaan on sanonut, että Venäjän sotastrategiaa leimaa vainolaisuus ja kansanmurhaisuus.

Ukrainan ulkoministeri kirjoittaa The Hill -lehdessä, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden nimitti terävästi venäläisten toimia kansanmurhaksi jo 12. huhtikuuta, kun Butshan kauheudet olivat tulleet julki. Ukraina yrittää nyt kerätä todisteita, jotta rikoksen tekijät saadaan teoistaan vastuuseen. Kirjoituksessa Kuleba pyytää apua Yhdysvalloilta ja Yhdysvaltain kongressilta, jotta kansanmurhan uhreille saadaan oikeutta.

Kuleba kuvailee ukrainalaisten järkyttäviä kertomuksia ja todisteita kansanmurhasta: ukrainalaiset naiset, joita venäläiset sotilaat ovat raiskanneet ja sanoneet, että sen jälkeen ”he eivät enää koskaan ajattele ukrainalaista miestä”. Aseettomat ukrainalaiset aktivistit ja ihmisoikeuksien puolustajat, jotka Venäjän joukot teloittivat kylmäverisesti sitomalla kädet selän taakse ja ampumalla otsaan.

Ulkoministeri muistuttaa, että hirveyksiä on säestänyt Venäjän valtionpropaganda, jonka mukaan ukrainalaiset ovat natseja ja ”roskaväkeä, josta pitää päästä eroon”.

Tunnistamista odottavia ruumiita ruumishuoneen edustalla Butshassa huhtikuussa 2022.

”Ukrainassa tiedämme aivan liian hyvin, mitä kansanmurha tarkoittaa, koska tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun todistamme sitä”, Ukrainan ulkoministeri muistuttaa. Vuosina 1932–1933 Stalin ja hänen hallintonsa näännyttivät miljoonia ukrainalaisia nälkään holodomorissa. Vuosikymmen myöhemmin natsit miehittivät Ukrainan ja tappoivat miljoonia Ukrainan juutalaisia holokaustissa.

Tuntemattoman Butshan verilöylyn uhrin arkkua kannettiin elokuussa hautaan.

– Kansanmurha on osa Ukrainan kollektiivista muistia, tuhansien ukrainalaisten perheiden tuska, joka on siirtynyt sukupolvelta toiselle suusta suuhun, Kuleba kirjoittaa.

Ulkoministerin mukaan Ukraina ei tule, eikä voi unohtaa tapahtunutta, koska se on heidän velvollisuutensa niin uhrien kuin tulevienkin sukupolvien kannalta.

Source Link is.fi