Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b23e2d108a6c68be3c581a18181b442e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ulkoasiainvaliokunta saa käsiinsä Ahvenanmaa-selvityksen – puolustusvaliokunnan DCA-kokous siirtyy | Verkkouutiset – Uutisalue

Ulkoasiainvaliokunta saa käsiinsä Ahvenanmaa-selvityksen – puolustusvaliokunnan DCA-kokous siirtyy | Verkkouutiset

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta pääsee tällä viikolla ruotimaan oikeudellista selvitystä Ahvenanmaan asemasta. Virkamiesselvitys esitellään valiokunnalle sen kokouksessa torstaina aamupäivästä. Selvitys ei itsessään sisällä johtopäätöksiä, vaan sen tarkoitus on lisätä päättäjien tietopohjaa liittyen muun muassa kysymyksiin maakunnan demilitarisaatiosta sekä Maarianhaminassa toimivasta Venäjän konsulaatista.

Ulkoministeriöstä vahvistetaan, että Ahvenanmaa-selvityksen on määrä tulla myös julkiseksi  pian – mahdollisesti jo loppuviikosta. Todennäköisesti valiokunta käsittelee selvitystä kuitenkin ensin.

Sen sijaan Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyösopimus DCA:n valiokuntakäsittely siirtyy tuonnemmas. Puolustusvaliokunnan kokousasialistalla oli vielä maanantaina merkintä, että sopimusluonnosta käsiteltäisiin valiokunnan kokouksessa tällä viikolla torstaina aamupäivästä. Kokouksessa kuultaville asiantuntijoille on lähetetty jo tietoa, ettei valiokuntaan tarvitse tulla kuultavaksi.

Puolustusvaliokunnan virkamiesjohdosta vahvistetaan, että käsittely on siirtymässä tuonnemmas, kunnes TP-UTVA on ehtinyt käsitellä asiaa.

– Valiokuntakuuleminen ei tälle viikolle käytännössä ehdi, sanoo valiokuntaneuvos Heikki Savola.

Ulkoministeriö tiedotti viime viikolla Suomen ja Yhdysvaltojen välisten neuvottelujen maiden välisestä kahdenvälisestä puolustusyhtestyösopimuksesta päättyneen.