Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1a2e5ea3237a395f75c95c038c78cbcf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Unkari siivoaa homouden julkisuudesta – kaiken keskellä kaksi suomalaista naista rakastaa toisiaan: ”Voi kääntää katseen sinne jonnekin” – Uutisalue

Unkari siivoaa homouden julkisuudesta – kaiken keskellä kaksi suomalaista naista rakastaa toisiaan: ”Voi kääntää katseen sinne jonnekin”

Senni Salmisella on ensimmäistä kertaa tyttöystävä mukana arvokisoissa.

Budapest

Unkari on maa, joka ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan sortaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Unkarissa otettiin pääministeri Viktor Orbanin ja oikeistolaisen Fidesz-puolueen johdolla käyttöön LGBTI-yhteisön vastainen laki vuonna 2021.

Lain virallisena tavoitteena on ”suojella ala-ikäisiä”. Käytännössä laki rajoittaa ilmaisunvapautta, koska se kieltää seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden esittämisen tai niistä kertomisen vaikkapa mainoksissa tai koulujen opetusmateriaalissa. Esimerkiksi sateenkaarisymbolin käyttäminen mediassa on kielletty sakkojen uhalla.

Myös samaa sukupuolta olevien ihmisten avioliitot ja adoptio-oikeudet ovat pannassa.

Nyt Budapestiin, yleisurheilun MM-kisoihin on saapunut julkisesti homoseksuaali urheilija: kolmiloikan hallitseva Suomen mestari Senni Salminen. Salminen, 27, kieltäytyy kohteliaasti kommentoimasta Unkarin tilannetta.

Ylelle hän tosin sanoi aiemmin: – Vähän voisi enemmän miettiä, mihin näitä kisoja laitetaan. Ei olisi ongelmia, joita pitäisi miettiä ja jotka aiheuttavat tietyille ihmisryhmille ahdinkoa.

Samalla hän tekee kuitenkin jotain paljon vaikuttavampaa kuin puhuu: Hän elää ja rakastaa.

Salmisen mukana kisoissa on hänen tyttöystävänsä, lääkäri Stella Wickström. Pariskunta on käynyt Unkarin pääkaupungissa esimerkiksi katsomassa valtion syntymäpäivän kunniaksi järjestettyä mahtipontista ilotulista, ja syönyt jäätelöä helteessä.

Salmisella on ensimmäistä kertaa elämässään puoliso kannustamassa arvokisoissa. Wickströmistä on Salmiselle, herkän monisyiselle urheilijalle, suuri apu, kun loikkaaja avaa kisansa keskiviikkona karsinnoilla.

– Jos hirveästi alkaa kentällä puntti tutista, voi kääntää katseen sinne jonnekin, etsiä katseellaan tuttua ihmistä katsomosta. Se on todella tärkeää, Salminen sanoo.

Taas eleet ja teot ovat sanoja voimakkaampia.

– Pitää tarkasti kysyä, mihin katsomonosaan liput on varattu.

Puntti tutisi Salmisella vielä viime kesänä Eugenen MM-kisoissa. Hän on kertonut Ilta-Sanomille, että hänestä tunsi Yhdysvalloissa maailmantähtien joukossa olevansa kuin pieni pelokas lapsi. Hän ei edes muista koko loikkakarsinnasta mitään.

– Oli vaikeaa keskittyä ja olla läsnä. Oloni oli ahdistava, Salminen sanoo.

Paria kuukautta myöhemmin hän läpäisi karsinnan Münchenin EM-kisoissa ja oli niin onnellinen, että lähes tanssi stadionin uumenissa. Finaalissa pelokas lapsi palasi.

– Karsinnan jälkeisenä hetkenä tuntui, että tämä on pelastus. Aikaa ei kuitenkaan ollut kulunut riittävästi. Finaalissa oli taas haastavaa.

Lue lisää: Tuore Suomen mestari Senni Salminen, 27, avautuu kammottavasta tilanteestaan – kritiikkiä urheilupomoille

Salminen kertoi pari kuukautta sitten avoimesti somessa, että hän on voinut henkisesti huonosti eikä ole pystynyt nauttimaan urheilusta. Puhuminen ja asian myöntäminen helpotti.

– Nyt on rauhallisempi olo. Olen miettinyt, että urheilen tasan vain itselleni. Yritän antaa muiden ihmisten ajatusten olla. Se on auttanut, Salminen kommentoi.

– Aika parantaa.

Salmisen ja Kristiina Mäkelän loikkakarsinta alkaa keskiviikkona kello 20.10 Suomen aikaa.

Source Link is.fi