Banner Before Header

USA peitteli mahdollista sotarikosta – siviilejä surmanneet ilmaiskut myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa

Yhdysvallat myöntää ensimmäistä kertaa tehneensä vuoden 2019 ilmaiskun Syyriassa. Iskussa kuoli jopa 80 ihmistä, joista suurin osa oli naisia ​​ja lapsia. Aiemmin Yhdysvaltain armeija väitti, että isku oli oikeutettu, koska se kohdistui terrorijärjestö Isisin taistelijoihin. Asia käy ilmi The New York Timesin selvityksestä.

Yhdysvaltain joukot pudottivat kaksi pommia ihmisjoukon päälle. Isku ja sen uhriluku salattiin pitkään, vaikka Yhdysvaltojen asevoimien edustajat epäilivät sen olleen sotarikos.

The New York Times kertoo, että Yhdysvaltain asevoimien vahvistus iskun tapahtumisesta tuli sen jälkeen, kun paljastui, että Pentagon oli yrittänyt peitellä iskua.

– Todennäköisesti suurin osa kuolleista oli myös taistelijoita iskun aikaan, mutta on myös erittäin todennäköistä, että näissä kahdessa iskussa kuoli siviilejä, kapteeni Bill Urban Yhdysvaltojen asevoimien tiedotuksesta sanoi lehdelle.

The Guardian kertoo, että isku tehtiin Isis-äärijärjestöä vastaan käydyn sodan lopulla Baghuzin kylässä maaliskuussa 2019. Yhdysvallat oli ajanut liittolaisineen äärijärjestön nurkkaan muun muassa ilmaiskujensa avulla.

Baghuz oli äärijärjestön viimeisimpiä tukikohtia. Paikalla oli taistelijoiden lisäksi naisia ja lapsia.

Qatarissa sijaitsevan Yhdysvaltojen ilmavoimien tukikohdan väki seurasi epäuskoisena näytöiltään Baghuzin tapahtumia.

Ruuduilla näkyi miehittämättömän lennokin välittämää kuvaa ihmisjoukosta. Ihmiset hakeutuivat suojaan joen töyrään taakse. Joukossa oli naisia ja lapsia. Pian ruuduilla näkyi kuvia yhdysvaltalaisista F-15E-hävittäjistä. Niistä yksi pudotti noin 220 kilon pommin joukon päälle.

Pian toinen F-15E-hävittäjä pudotti myös pomminsa, joka painoa noin 900 kiloa. Tämä pommi tappoi suurimman osan ensimmäisestä pommista selviytyneistä.

Alkoi kiivas keskustelu. Hämmentynyt armeijan analyytikko kirjoitti turvasalattuun viestintäpalveluun.

– Kuka pudotti tuon?

Pian tuli paljastava vastaus.

– Pudotimme pommeja juuri 50 naisen ja lapsen päälle, toinen analyytikoista sanoi.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö viivytteli The New York Timesin mukaan raportin teossa ja keskustelu siivottiin pois sen lopullisesta versiosta.

– Johto näytti haluavan vain haudata kaiken tämän. Kukaan ei halunnut olla missään tekemisissä sen kanssa, puolustusministeriön kanssa yhteistyötä tehnyt analyytikko Gene Tate sanoo The New York Timesin mukaan.

Iskun valmisteli erikoisjoukkojen osasto, jossa oli myös Delta Force -erikoisjoukkojen sotilaita. Task Force 9 -niminen osasto käytti sodan sääntöihin liittyviä aukkoja. Osasto saattoi pyytää ilmaiskuja myös tilanteissa, joissa iskut voivat mahdollisesti johtaa myös siviiliuhreihin.

Kyseinen säännös oli ”vetoaminen välittömään vaaraan”. Sen avulla voitiin ohittaa iskujen laillisuuden suojamekanismit. Yhdysvaltain ilmavoimien asianajaja Dean W. Korsak kertoi The New York Timesissä, että jotkut korkea-arvoiset upseerit ovat käyttäneet keinoja ”tarkoituksella ja systemaattisesti”.

Source Link is.fi