Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6682647f78a82fa3c3e85951d508e27f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
USA:n ja Euroopan elintasokuilu kasvaa – ”Kehitys näyttää aika umpisurkealle” | Verkkouutiset – Uutisalue

USA:n ja Euroopan elintasokuilu kasvaa – ”Kehitys näyttää aika umpisurkealle” | Verkkouutiset

Atlantin valtameri kasvaa. Ja nyt ei puhuta ilmastonmuutoksesta.

– Elintasokuilu Yhdysvaltojen ja euroalueen välillä on kasvamassa, Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski sanoo Verkkouutisille.

Yhdysvaltojen talous porskuttaa lujaa eteenpäin. Euroalue on vajoamassa taantumaan. Onko syynä Euroopan Keskuspankin historiallisen kireä rahapolitiikka? Asiantuntijan mukaan ei.

– En laita tätä rahapolitiikan syyksi. Yhdysvalloissa korot ovat nousseet jopa enemmän kuin euroalueella, ja Yhdysvaltain keskuspankki on joutunut taittamaan inflaatiota EKP:n tavoin, sanoo Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

– Bruttokansantuotteen kasvu syntyy työn tuottavuuden ja työtuntien määrän kasvusta. Yhdysvaltojen toimet tukevat Eurooppaa paremmin työn tuottavuuden ja työllisyyden kasvua, Koski sanoo.

Luvut tukevat Koivun ja Kosken viestiä, mutta ne ovat korutonta kertomaa euroalueen kannalta.

Yhdysvalloissa inflaatio oli syyskuussa 3,7 prosenttia, euroalueella 4,3 prosenttia. Fedin ohjauskoron vaihteluväli on 5,25 ja 5,50 välillä, 12 kuukauden euribor oli rahtusen yli neljä prosenttia. Yhdysvaltojen bruttokansantuote nousi kolmannella vuosineljänneksellä 4,9 prosenttia, euroalueella bkt nousi vain 0,1 prosenttia.

Kiristynyt rahapolitiikka on tehnyt tehtävänsä euroalueella.

– En ole huolissani euroalueen seuraavan puolen vuoden kasvukehityksestä. Se näyttää aika umpisurkealle, mutta se johtuu kireästä rahapolitiikasta, jotta inflaatio saadaan painettua alas, Koivu sanoo.

Yhdysvalloissa investoidaan enemmän

Euroalueen lyhyen aikavälin kasvunäkymät eivät huoleta Tuuli Koivua. Mutta se, että tilanteesta olisi tulossa pitkäaikaisempi kehityskulku, antaa aihetta huoleen.

– En ole huolissani seuraavasta puolesta, mutta olen huolissani siitä, että en näe tarpeeksi vahvaa viriämistä yritysten investoinneissa. Yhdysvalloissa sen sijaan yritykset ovat investoineet ja ottaneet etunojaa, vaikka sielläkin korot ovat hyvin korkealla, Koivu sanoo.

EKP:n pääkonttori Frankfurtissa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Heli Kosken mukaan investoinnit ovat yksi syistä, miksi Yhdysvallat kasvattaa koko ajan välimatkaa Eurooppaan nähden.

– Yhdysvalloissa tuottavuuden nopeampi kasvu suhteessa Eurooppaan johtuu siitä, että Yhdysvalloissa yritykset investoivat enemmän uusiin teknologioihin ja niitä on pystytty hyödyntämään EU-aluetta paremmin. Ne ovat kasvattaneet tuottavuutta ja synnyttäneet talouskasvua, Koski sanoo.

– Vuonna 2020 yksityiset investoinnit esimerkiksi tekoälyyn olivat Yhdysvalloissa yli kymmenkertaiset verrattuna euroalueeseen.

Kosken mukaan taloustieteellinen kirjallisuus myös viittaa siihen, että pohjoisamerikkalaiset johtamiskäytännöt ovat tehokkaampia innovaatioiden hyödyntämisessä kuin eurooppalaiset. Hänen mukaansa Yhdysvallat ovat pystyneet houkuttelemaan osaajia Eurooppaa paremmin.

– Yhdysvalloissa on teknologiajättejä, jotka tuottavat innovaatioita ja lisäävät talouskasvua. Sellaiset osaajien keskittymät kuin Piilaakso saa tietoa läikkymään organisaatiosta toiseen. Niissä syntyy enemmän radikaalimpia innovaatioita, jotka kasvattavat tuottavuutta ja talouden kasvua. Meillä ei ole vastaavia osaamiskeskittymiä euroalueella, Koski sanoo.

Nordean Koivukin näkee, että Yhdysvalloissa osataan tukea kasvua paremmin kuin Euroopassa.

– Teknologiajäteillä on muskeleita investoida paremmin kuin eurooppalaisilla yrityksillä. He eivät tarvitse muiden pääomia vaan investoivat omista kassoistaan.
Suomea on syytetty liiasta byrokraattisuudesta ja siitä, että se ei osaa houkutella osaajia. Kyseessä on yleiseurooppalainen tauti.

– TKI-investointien heikkous on tekijä, joka yhdistää sekä Suomea että Saksaa. Pohjoismaat ovat pärjänneet hyvin energiapaletissa, mutta Saksassa energiapolitiikassa ollaan epäonnistuttu niin pahasti, ettei se voi olla heijastumatta investointeihin, Koivu sanoo.

”Yhdysvallat nykii etumatkaa kriisivuosina”

Tuuli Koivu kritisoi EU:n toimia esimerkiksi tukien kohdentamisessa ja siinä, miten jäsenvaltiot käyttävät saamiaan tukia.

– On sääli, että esimerkiksi ei pysty heikon hallintonsa takia käyttämään saamiaan rahoja. Energiatuetkin menevät vääriin kohteisiin. Se, että italialaiset eristävät ikkunansa vähentää hieman sähkönkulutusta, mutta ei se ole toimi, joka luo kasvua, Koivu sanoo.

– Yhdysvallat nykii etumatkaa Eurooppaan juuri kriisivuosina. Kun meno on tasaista, niin Eurooppa pärjää ihan hyvin. Mutta kriiseistä Yhdysvallat toipuu nopeammin ja Eurooppa on liian hidas vastaamaan niihin.

Aasian ja Tyynenmeren maiden johtajat kokoontuvat San Franciscon APEC-talouskokoukseen. AFP / LEHTIKUVA / KENT NISHIMURA

Etlan Heli Kosken mielestä Euroopan pitäisi ottaa mallia Yhdysvaltojen investoinneista osaajiin. Euroopan melkein, joka kolkkaa vaivaa se, että väestö harmaantuu. Koskella on tarjota sekä pitkän että lyhyen aikavälin ratkaisuja.

– Pitkällä aikavälillä koulutukseen panostaminen on yksi tärkeä toimi. Se on myös yksi talouskasvun keskeisiä lähteitä, Koski sanoo.

– Suomen kohdalla esimerkiksi ongelma on se, että valtion tulevat vuotuiset 280 miljoonan lisäykset panostuksiin valuvat osittain hukkaan, jollei innovaatioita tuottavia ja hyödyntäviä osaajia saada lisää. Yhdysvalloissa työn tuottavuus on teknologian paremman hyödyntämisen takia edellä ja siellä osataan arvostaa myös enemmän osaajia.

Koivu muistuttaa, että Yhdysvallat on kirinyt talouttaan kovaan kuntoon pitkälti Kiinan kanssa käydyn geopoliittisen kilpailun takia. Jossain kohtaa siitä hyötyy myös Eurooppa, mutta omia keinojakin olisi keksittävä.