Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_66c6a56dbbc27670b43c7f9eeaa32561, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Useat yleisradioyhtiöt lähtivät Twitteristä protestina vihjauksille valtion kontrollista journalismiin – Yle ei suunnittele lähtöä – Uutisalue

Useat yleisradioyhtiöt lähtivät Twitteristä protestina vihjauksille valtion kontrollista journalismiin – Yle ei suunnittele lähtöä

Maailmalla useat yleisradioyhtiöt ovat lähteneet viime aikoina Twitteristä vastavetona sosiaalisen median palvelun uusille linjauksille.

Miljardööri Elon Muskin viime syksynä itselleen ostama Twitter on viime viikkoina muuttanut useiden tunnettujen yleisradioyhtiöiden Twitter-tilien yhteydessä lukevia merkintöjä. Merkinnällä kerrotaan median rahoitusmallista ja journalistisesta riippumattomuudesta.

Yleisradioyhtiöistä ensimmäisenä Twitterin jättivät viime viikolla yhdysvaltalainen National Public Radio (NPR) ja Public Broadcasting Service (PBS).

Twitter oli merkannut NPR:n ”valtioon sidoksissa olevaksi mediaksi”, mikä viittasi, että NPR ei olisi journalistisesti riippumaton. Samaa merkintää on käytetty esimerkiksi Kiinan ja Venäjän valtionmedioiden yhteydessä.

Myöhemmin Twitter muutti NPR:n merkinnän muotoon ”hallinnon rahoittama media”. Tällä merkinnällä kerrotaan, että hallinto saattaa vaikuttaa jossain määrin median toimitukselliseen sisältöön. PBS:lle asetettiin sama merkintä.

NPR:n ja PBS:n mukaan merkinnät kyseenalaistivat niiden journalistisen riippumattomuuden, joten he lähtivät Twitteristä.

Elon Musk istuu tuolilla ja pitelee mikrofonia kädessään Norjassa 29. elokuuta 2022.

Twitterin toimitusjohtaja Elon Musk twiittasi viime viikolla, että hänen mielestään yleisradioyhtiö NPR:n rahoittaminen pitäisi lakkauttaa. Kuva: Carina Johansen/ EPA

Kanadan yleisradioyhtiö CBC ja sen ranskankielinen versio Radio-Canada seurasivat maanantaina perässä ja kertoivat keskeyttävänsä toistaiseksi Twitterin käytön, kun myös niiden tileihin liitettiin valtiorahoitteisen median merkintä.

Maanantaina myös Australian yleisradioyhtiö ABC sai Twitterissä merkinnän, jonka mukaan se olisi maan hallinnon rahoittama. Yhtiö ei ole toistaiseksi lähtenyt Twitteristä vaan kertoo keskustelevansa asiasta Twitterin kanssa.

Aiemmin myös Britannian yleisradioyhtiö BBC sai vastaavan merkinnän valtiorahoitteisuudesta. Myöhemmin merkintä muutettiin muotoon ”julkisesti rahoitettu media”.

Tällä merkinnällä Twitter ei vihjaa, että valtio osallistuisi median toimitukselliseen sisältöön. BBC ei ole kertonut, että sillä olisi aikomusta lähteä Twitteristä.

Ruotsin radio jätti ”muuttuneen” Twitterin

Ruotsissa julkisrahoitteinen yleisradioyhtiö Sveriges Radio (SR) ilmoitti lopettavansa (siirryt toiseen palveluun) Twitterin käytön tänään tiistaina.

Myös SR:n Twitter-tiliin oli asetettu merkintä, jonka mukaan se on julkisesti rahoitettu media. SR:n mukaan merkintä oli oikea kuvaus, eikä se ollut syy lähdölle.

Sen sijaan SR:n mukaan Twitterin luonne on ”yksinkertaisesti muuttunut”, eikä se ole enää oleellinen alusta yritykselle.

– SR on jo pitkään vähentänyt näkyvyyttään Twitterissä, ja nyt se on päättänyt lopettaa toiminnan alustalla kokonaan, yhtiö kommentoi.

Ruotsin toinen yleisradioyhtiö SVT on yhä aktiivinen Twitterissä. SVT:n Twitter-tilin merkinnässä lukee, että se on julkisesti rahoitettu media.

Yle ei suunnittele Twitteristä lähtöä

Yleisradion asiakkuus- ja strategiajohtaja Marit af Björkestenin mukaan Yle ei suunnittele tällä hetkellä Twitteristä poistumista.

Yrityksen johdossa on kuitenkin seurattu viime päivien merkintäkeskustelua tarkasti.

– Me olemme jo pidempään seuranneet Twitteriä kriittisesti. Olemme seuranneet vähän huolestuneina yrityksen kehitystä, af Björkesten kertoo.

Af Björkesten viittaa siihen, että Twitter on muuttunut Muskin johdossa aiempaa arvaamattomammaksi alustaksi. Esimerkiksi yrityksen runsaat henkilöstövähennykset voivat vaikuttaa siihen, miten Twitter pystyy kontrolloimaan alustan toimintaa, af Björkesten sanoo.

Marit af Björkesten

Ylen asiakkuus- ja strategiajohtaja Marit af Björkestenin mukaan Twitter ei ole Ylelle strategisesti erityisen tärkeä alusta, sillä ihmiset ovat siirtyneet viime aikoina muille alustoille. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ylen useista Twitter-tileistä merkintä oli tiistai-iltaan mennessä asetettu ainoastaan Ylen englanninkieliselle Yle News -tilille. Merkinnän mukaan Yle on julkisesti rahoitettu media.

Af Björkestenin mukaan merkkaus on osuva.

– Se kuvaa hyvin meidän rahoitusmallia. Tällainen merkintä ei ole meille ongelma.

Af Björkestenin mukaan Ylellä reagoitaisiin nopeasti, jos Twitter asettaisi Ylelle merkinnän, joka kyseenalaistaisi Ylen journalistisen riippumattomuuden.

– Siinä tapauksessa olisi nopean reagoinnin paikka. Silloin arvioisimme nopeasti meidän linjaa, af Björkesten sanoo.

Lue myös:

Yhdysvaltojen yleisradioyhtiö ilmoitti hylkäävänsä Twitterin ensimmäisenä suurista uutismedioista

Myös Kanadan yleisradioyhtiö CBC päätti lähteä Twitteristä

Myös Sveriges Radio luopuu Twitterin käytöstä

Kuuntele Uutispodcastin jakso Elon Muskin ensimmäisistä viikoista Twitterin johdossa viime marraskuulta.

Source Link yle.fi