Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e2c80780731360323bf9d34dade54093, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Uusi merkittävä käänne: Hartwall-areenan myynti nytkähti liikkeelle myös viran­omais­taholla: ”Hinnasta voi tulla kova kiista” – Uutisalue

Uusi merkittävä käänne: Hartwall-areenan myynti nytkähti liikkeelle myös viran­omais­taholla: ”Hinnasta voi tulla kova kiista”

Pitkään vatvottu entisen Hartwall-areenan myynti venäläisoligarkeilta uudelle omistajalle on vihdoin nytkähtänyt merkittävästi eteenpäin.

Areenan myyntiin on kovasta ostohalukkuudesta huolimatta liittynyt paljon kiperiä käytännön kysymyksiä, koska pakotelistalla olevien, areenayhtiössä äänivaltaa käyttävien Gennadi Timtshenkon ja Roman Rotenbergin kanssa kauppaa ei voi käydä normaalin protokollan mukaan, vaan siihen kytkeytyvät useiden EU- ja suomalaisviranomaisten mukanaolo ja hyvin tarkat pakotesäännökset.

Nyt aivan hiljattain Timtshenkon avustajat ovat Ilta-Sanomien tietojen mukaan olleet yhteydessä Suomen viranomaisiin areenan myyntiin liittyvissä kysymyksissä.

Timtshenko on vaikutusvaltaisin taho Helsinki-hallin omistavassa Arena Events Oy:ssä. Hän on Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheinen ystävä ja häntä pidetään Putinin epävirallisena pankkiirina.

– Kyllä, ulkoministeriöltä on pyydetty tietoa pakotteiden vaikutuksesta Helsinki-hallin mahdolliseen myyntiin liittyen. Olemme kertoneet yleisesti EU-pakotteiden vaikutuksesta tilanteeseen, ulkoministeriön pakotetiimistä vahvistetaan IS:lle.

Ilta-Sanomat uutisoi toukokuun lopussa kulisseissa tapahtuneesta käänteestä, joka tarjosi ensimmäisen konkreettisen askeleen eteenpäin juridisesti haastavassa palapelissä.

Lue lisää: Paljastus Putinin luottomiehen sisäpiiristä: Hartwall-areenan pattitilanteessa uusi käänne

Silloin toiveet Helsinki-hallin eli entisen Hartwall-areenan saamisesta uuteen omistukseen heräsivät eloon.

Sisäpiirilähde paljasti Timtshenkon antaneen juristiarmeijalleen luvan aloittaa areenan myyntivalmistelut. Ennen tuota hetkeä Suomen sisäpiireissä ei ollut kuultu Timtshenkosta ja hänen suunnitelmistaan mitään sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyssodan Ukrainassa 24. helmikuuta.

Vielä tuolloin kukaan venäläisoligarkeista ei kuitenkaan ollut ottanut yhteyttä Suomen ulkoministeriöön tai Ulosottolaitokseen, jotka käytännössä päättävät, millainen kaupanteko pakotelistalla olevien henkilöiden kanssa voi tulla kyseeseen – jos ylipäätään tulee laisinkaan.

Areenan myynti ilman näiden viranomaistahojen lupaa ja valvontaa ei siis onnistu.

Ulkoministeriö ei halua tarkentaa, keitä yhteydenottajat ovat olleet. IS:n tietojen mukaan viranomaisiin on ollut yhteydessä ainakin Timtshenkon suomalainen asianmies Kai Paananen.

– Meillä ei ole tietoa myyntineuvotteluiden etenemisestä, emmekä kommentoi yksityisiä tahoja koskevia asioita. Ulosottolaitos on viranomainen, jonka kanssa mahdollisen myynnin käytännön yksityiskohdista sovitaan, ministeriön pakotetiimistä vielä alleviivataan.

Ulkoministeriön vahvistama yhteydenotto on varma merkki siitä, että sisäpiireissä areenakauppoja valmistellaan jo kuumeisesti.

Lue lisää: Teemu Selänteen havittelema areena rapistuu kalliilla vuokratontilla – koliseeko Helsingin kassaan edelleen oligarkkien rahaa?

IS oli yhteydessä Ulosottolaitoksen johtoon. Vielä keväällä Ulosottolaitos kertoi anonyymisti avoimesti asioiden kulusta, mutta nyt se otti yllättäen hyvin niukkasanaisen kannan.

– Ulosottolaitos ei valitettavasti voi kommentoida tätä asiaa, sen johdosta viestitettiin nyt.

Iltalehti kertoi viime viikolla, että areenan kauppahinta voisi asettua noin 50 miljoonan euron tienoille. IS on niin ikään kuullut, että areenan pyyntihinta olisi ollut jopa 60 miljoonaa euroa.

Kokonaan toinen juttu on, hyväksyisi Ulosottolaitos näin suurta kauppahintaa.

– Mahdollisen kaupankäynnin hetkellä Ulosottolaitoksen olisi varmistuttava ensin, ettei ostaja olisi pakotelistattujen bulvaani. Vasta sen jälkeen Ulosottolaitos pystyisi arvioimaan, voisiko se antaa luvan niin sanottuun määräämistoimeen – eli voisiko se sallia kauppahinnan jäädytetylle tilille, Ulosottolaitoksen johdosta kerrottiin IS:lle toukokuussa.

– Luvan antamista pohdittaessa Ulosottolaitoksen tulisi varmistua myös muun muassa siitä, että kiinteistöomaisuus myytäisiin käypään hintaan. Pakotelistatuille ei voi lain perusteella antaa mahdollisuutta rikastua.

IS:n eri lähteistä saamien tietojen mukaan areenan käypä arvo on ennemmin 35–40 miljoonaa kuin 50 miljoonaa euroa.

– Hinnasta voi syntyä kova kiista, IS:n sisäpiirilähde korostaa.

Projekti on hidas, koska Timtshenko kuuluu sekä Yhdysvaltain että EU:n pakotelistalle. Arena Eventsin toinen voimahahmo Roman Rotenberg on USA:n pakotelistalla, samoin kuin Paananen. Näin ollen areenakaupat vaativat myös Yhdysvaltojen viranomaisten hyväksynnän.

Monet eri tahot ovat keväästä lähtien olleet kiinnostuneita Helsingin Pasilassa sijaitsevasta areenasta. Varteenotettavimmasta ostajaehdokkaasta ei toistaiseksi ole varmaa tietoa. Eri lähteiden mukaan areenan entisen omistajan Harry Harkimon poika Joel Harkimo olisi toiminut yhdessä sijoittajaryhmässä ainakin välikätenä sekä Helsinki-hallin että Jokerien ostamiseen liittyvissä kuvioissa.

– Kulisseissa on ollut tietoa eri ryhmistä, mutta on toistaiseksi ollut vaikea hahmottaa, ketkä niistä ovat oikeasti tosissaan asiassa. Varmasti asiassa nähdään pian jonkinlainen ratkaisu, sisäpiirilähde sanoo.

Lue lisää: Yllättäviä käänteitä Jokereissa: Joel Harkimo esiintyi omistajana ja halusi Teemu Selänteen kumppanikseen

Lue lisää: IS:n tiedot: Jokerien junioreita ylläpidetään yhä osittain venäläis­rahoituksella – Jääkiekko­liiton pomolta harvinaisen arvoituksellinen lausunto

Source Link is.fi