Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d6f835fd6af88e0d18478e7a22d2b3dd, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Uusi tutkimus paljastaa synkän arvion: Jopa puolet maailman jäätiköistä voi sulaa, vaikka ilmasto­­tavoitteet saavutettaisiin – Uutisalue

Uusi tutkimus paljastaa synkän arvion: Jopa puolet maailman jäätiköistä voi sulaa, vaikka ilmasto­­tavoitteet saavutettaisiin

Tutkijat ovat satelliittikuvia hyödyntämällä saaneet selville, että jäätiköt tulevat sulamaan ja vedenpinta nousemaan nopeammin kuin aiemmin on arvioitu.

Lähes kaksi miljardia ihmistä on riippuvaisia vuoristojäätiköiden vesivarannoista. Tuoreen tutkimuksen mukaan jäätiköt voivat sulaa jopa puoleen nykyisestä massastaan vuoden 2100 loppuun mennessä, vaikka ilmastotavoitteet saavutettaisiin.

Yhdysvaltalaisen Carnegie Mellon -yliopiston tutkimus julkaistiin torstaina Science-lehdessä. Tutkijat laskivat, että jäätiköt tulevat sulamaan enemmän kuin aiemmin on arvioitu.

Jo pitkään on tiedetty, että jopa satojatuhansia vuosia vanhat jäätiköt ovat hyvin haavoittuvaisia ilmastokriisille. On kuitenkin ollut epäselvää, kuinka jäätiköt reagoivat erilaisiin ilmastoskenaarioihin, huomauttaa tutkimuksesta uutisoiva CNN.

Viime vuosina on opittu hyödyntämään satelliittikuvia jäätiköiden muutosten seurannassa. Jäätikkötutkija David Rounce kuvailee CNN:n mukaan satelliittikuvien olleen vallankumouksellinen muutos ja tuoneen huomattavan edun aiempiin tutkimuksiin verrattuna.

Lue lisää: Tutkijat varoittavat: Valtava ”tuomio­päivän jäätikkö” sinnittelee enää sormen­kynsiensä varassa

Lue lisää: Sulavat jäätiköt ovat paljastaneet jo kolme tragediaa Alpeilla

Satelliittikuvien avulla tutkijat ennustivat, kuinka maailman jäätiköt, lukuun ottamatta Grönlannin ja Etelämantereen mannerjäätiköitä, tulevat reagoimaan, jos maapallon lämpötila nousee puolitoista, kaksi, kolme tai neljä celciusastetta vuosisadan loppuun mennessä.

Tutkimuksen mukaan jopa puolet maailman jäätiköistä voi sulaa, vaikka ilmastotavoitteet saavutettaisiin. Jäätiköt voivat kadota lähes kokonaan useilta alueilta Keski-Euroopasta, Länsi-Kanadasta, Yhdysvalloista ja Uudesta-Seelannista, jos maapallon lämpötila nousee 2,1–2,9 astetta vuoteen 2100 mennessä.

– Näiden jäätiköiden häviäminen meidän elinaikanamme tai lastemme elinaikana, on todella huolestuttavaa, Rounce sanoo.

Jäätiköiden sulaessa hupenevat paitsi maapallon vesivarannot myös merenpinta kohoaa. Se uhkaa viedä kodin miljardeilta maapallon rannikkoalueilta eläviltä.

Source Link is.fi