Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_924cdfdbad74c8982d254003a8d9bc1a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Uutuusdokumentti paljasti Ruotsin hiihdon rajuja riitoja – Gunde Svan on yhä käärmeissään – Uutisalue

Uutuusdokumentti paljasti Ruotsin hiihdon rajuja riitoja – Gunde Svan on yhä käärmeissään

Gunde Svan käy edelleen kuumana, koska ei päässyt kuumaan ryhmään Sarajevon olympiakisojen päätösmatkalla.

Ruotsalainen hiihtolegenda Gunde Svan, 62, oli oman tiensä kulkija. Tämä käy ilmi Ruotsin SVT:n tuoreesta dokumentista Gunde Svan – Skidåkaren.

Ohjelmassa käsitellään Svanin uran huippuhetkiä, mutta myös kipupisteitä. Näihin kuuluvat kädenväännöt hiihtomaajoukkueen päävalmentajan Åke Jönssonin kanssa.

Dokumentin mukaan kaksikon vihanpito alkoi jo vuonna 1982, kun Svan kieltäytyi paikasta 4×10 kilometrin viestijoukkueessa. Kyse oli Oslon MM-kisoista.

Parikymppinen hiihtäjä halusi keskittyä tulossa oleviin nuorten MM-kisoihin ja päätti jättää aikuisten MM-karkelot väliin.

Svanin ratkaisu ei miellyttänyt mediaa eikä päävalmentaja Jönssonia. Svan kertoi myöhemmin elämäkertakirjassaan, ettei Jönsson antanut anteeksi hänen henkilökohtaista ratkaisuaan.

Dokumentissa Svan vertaa Jönssonin johtamistyyliä jalkapallovalmentajan toimintatapaan. Se oli nuorelle hiihtäjälle liian rajoittava.

– Minä olin puolestani oppinut jo hiihtolukiossa kulkemaan omaa polkuani, Svan sanoo dokumentissa SVT:n nettisivujen mukaan.

Seuraavan kerran Svan ja Jönsson ajautuivat törmäyskurssille kaksi vuotta myöhemmin Sarajevon olympiakisoissa. Svan oli tuolloin huikeassa iskussa.

Hän sijoittui avausmatkalla (30 km) pronssille ja voitti kultaa 15 kilometrillä. Viestikisassa hän varmisti sinikeltaisten voiton jätettyään ankkuriosuudella taakseen Neuvostoliiton Nikolai Zimjatovin.

Tästä huolimatta Jönsson ei antanut Svanille paikkaa ”kuumaan ryhmään” kisojen päätösmatkalle 50 kilometrille. Ruotsalaisten paikan neljänteen lähtöryhmään sai Thomas Wassberg. Wassberg ei tietenkään ollut huono hiihtäjä, sillä hän oli voittanut kuninkuusmatkan Oslon MM-kisoissa 1982.

Viimeisessä ryhmässä lähteneenä Wassberg kuuli edellä lähteneiden väliajat ja pystyi säätelemään omaa vauhtiaan niiden mukaan. Kilpailu oli ruotsalaisjuhlaa Svanin ja Wassbergin taistellessa tasapäisesti voitosta. Lopulta Wassberg puristi takaa voittoon 4,9 sekunnin erolla.

Dokumentissa Jönsson perustelee lähtöryhmävalintoja hiihtäjien iällä.

– Wassberg oli kokeneempi ja siksi kypsempi viidenkympin matkalla. Gundehan oli aika nuori tuolloin.

Svan ei sulata päävalmentajan selitystä.

– Mielestäni olin osoittanut olympiakisojen aikana olevani huippuiskussa, joten tuntui kummalliselta, etten saanut valita lähtöryhmääni, Svan sanoo dokumentissa.

Sarajevon 50 kilpailussa pronssille hiihti Aki Karvonen, joka hävisi ruotsalaiskaksikolle yli minuutin.

Source Link is.fi