Banner Before Header

Vancouver Canucks romahti häpeällisesti – suomalaispelaaja paljastaa, miten äänenpainot nousivat kopissa: ”Aika kovasti puhuttiin”

Vancouver Canucks ei kuulunut lähtökohtaisesti mestariehdokkaiden joukkoon, mutta kesällä tehtyjen muutosten kautta seurajohto koki työntäneensä kaikki pelimerkit keskelle nyt käsillä olevan joukkueen kanssa. Eroon hankkiuduttiin kalliista ja ikääntyvistä veteraaneista ja sisään tuotiin uutta, paikoin ihan laadukastakin verta.

Toissa kaudella peräti pudotuspelien toiselle kierrokselle edenneen nuoren joukkueen uskottiin yltävän taas pudotuspeleihin. Kasvuprosessin uskottiin ottavan askeleen eteenpäin.

Noin viisi viikkoa kauden alkamisesta Tyynenmeren rannoilla roihuaa kuitenkin roskispalo, jota kaupungissa kukaan ei odottanut tai toivonut näkevänsä.

Kuusi tappiota kahdeksasta edellisestä ottelusta on odotukset huomioon ottaen heikko suoritus, mutta kenties tuloksiakin huolestuttavampaa on ollut tapa, jolla joukkue häviää. Viimeinen pisara alkukauden saagalle nähtiin perjantaiaamuna Denverissä, missä Canucks käytännössä luovutti ottelussa Coloradoa vastaan.

Edes avauserän totaalisen konttaamisen jälkeen joukkue ei katsonut aiheelliseksi ryhdistäytyä, vaan se mateli kaukalossa kaksi erää lisää. Ilman supertähtikapteeniaan Nathan MacKinnonia pelannut Colorado rullasi Vancouverin yli tylyin 7–1-lukemin. Sekä joukkue että sitä seuraava yhteisö Kanadan länsirannikolla oli ottelun jälkeen mykistynyt tappiosta – tai ennemminkin tavasta, jolla se tuli.

Yle Urheilun Las Vegasista tavoittama Canucks-hyökkääjä Juho Lammikko myönsi epäonnistumisen.

– Ei se lähtenyt liikkeelle yhtään, ja Colorado sai siihen pari maalia heti. Ei vain saatu peliä raiteille missään vaiheessa. Aina joskus tällaisia kai jääkiekkojoukkueille tulee. Ei näitä auta jäädä murehtimaan, Floridasta kauden alla Vancouveriin vaihtokaupassa siirtynyt Lammikko kuittasi.

Vuonna 2017 Canucksin ruoriin tarttuneen Travis Greenin asema lienee uhattuna, jos joukkueen ilme ei kohene. Kuva: Getty Images

”Emme edes yrittäneet”

Valmennus tai joukkueen johtavat pelaajat suhtautuivat perjantain murskajaisiin hieman voimakkaammin.

Päävalmentaja Travis Green antoi palaa jo avauserässä ottamansa aikalisän aikana. Tähtipelaaja Elias Petterssonin huolimaton ja jopa välinpitämätön Mikko Rantasen 3–0-osumaan johtanut kiekonmenetys sai luotsin raiteiltaan.

Etenkin selvästi turhautunut ja jo tovin alle tasonsa pelannut ruotsalainen sai aikalisällä valmentajaltaan kovaäänisen ja suoran viestin.

Mutta turhaan.

Mikään ei ottelun kuluessa muuttunut, vaan oikeastaan meni vain pahempaan suuntaan. Green myönsi The Athleticille (siirryt toiseen palveluun) ottelun jälkeen kokeneensa ensimmäistä kertaa joukkueensa selkärangan katkenneen yhdestä maalista. Viesti on voimakas ja kertoo paljon joukkueen nykytilasta.

– Meidän pitäisi hävetä. Emme edes yrittäneet. Colorado tuli vahvasti peliin haluten voittaa ottelun. Me emme halunneet. Emme osoittaneet minkäänlaista reagointia mihinkään, eikä se ole se tapa, millä me haluamme pelata, kapteeni Bo Horvat paasasi The Athleticille.

Eikä paasaaminen rajoittunut ainoastaan medialle. Vuoden 2019 maailmanmestarin Lammikon mukaan keskustelu oli kovaa myös joukkueen kesken.

– Kyllä siellä aika kovasti puhuttiin. Valmentaja puhui, mutta myös johtavat pelaajat puhuivat. Asioita käytiin heti pelin jälkeen läpi ja varmasti se jatkuu vielä, Lammikko avaa.

– Yritetään nyt selvittää kunnolla, mikä meni pieleen. Täällä on hyvät johtavat pelaajat, jotka nousevat tällaisilla hetkillä esiin. Viesti oli, ettei asenteesta voi mikään jäädä kiinni.

Elias Pettersson on kerännyt alkukaudella tehot 3+6, mutta ruotsalaistähden pelissä on paljon ongelmia. Kuva: Jeff Vinnick / Getty Images.

Oma pää vuotaa

Juuri asenteesta Vancouverilla kuitenkin on toisinaan jäänyt kiinni. Vain paria viikkoa aiemmin Buffalossa pelaajat itsekin myönsivät hävinneensä velton esityksen seurauksena. Denverin mahalasku oli tälle selkää jatkumoa, mikä herättää väkisinkin kysymyksen siitä, vieläkö joukkue kuuntelee valmentajaansa.

Etenkin Petterssonin täysin hukassa oleva peli ja peli-ilo ovat joukkueelle valtava huolenaihe. Eikä Pettersson ole ainoa, turhautuminen paistaa läpi monesta muustakin joukkueen avainpelaajasta.

– En ole huomannut mitään erityistä turhautumista kenessäkään. En oikein osaa tähän sanoa mitään. Totta kai kaikki täällä haluavat voittaa ja kun tappioita tulee, sen pitääkin turhauttaa. En kuitenkaan tiedä, onko siellä mitään erityistä, Lammikko väisteli.

Pelillisesti Vancouverin suurin helmasynti liittyy viisikkopelin tiiveyteen sekä ongelmiin oman maalin varjelussa. Kyseessä ei ole vain kuluvan kauden ongelma. Canucks on päästänyt kolmen edelliskauden aikana 3,19 maalia pelaamaansa ottelua kohden, mikä riittää liigassa sijalle 25.

Tällä kaudella joukkue on kaiken kukkuraksi ajautunut ojasta allikkoon alivoimapelin kanssa. Edellisestä 18 jäähystä se on tappanut ainoastaan 9! Ryhmän alivoimaprosentti kaudelta on karmiva 62,8, mikä on 2000-luvun heikoin noteeraus NHL:ssä.

Maalivahtipeli on hyvää, mutta siihen se juuri nyt Vancouverilla jää.

– En usko, että alivoimassa on mitään rakenteellista ongelmaa. Pelaajista ja työnteosta se viime kädessä lähtee. Emme ole tehneet tarpeeksi töitä, napsu pitää saada lisää ja sellaista halua siihen, että haluamme oikeasti tappaa ne jäähyt, itsekin alivoimalla merkittävässä roolissa oleva Lammikko pyöritteli.

– Varmasti siellä jokainen yrittää, ehkä tällaisella hetkellä hieman liikaakin.

14 ottelua pelanneella Lammikolla on pistetili Vancouverin paidassa vielä avaamatta. Kuva: NHLI via Getty Images

Kasvojen pesua Vegasissa

Colorado-tappion ohut hopeareunus on se, että joukkue rämpi vierasjäällä. Vancouver on ollut aina todella kriittinen jääkiekkomarkkina, mutta viime viikkoina kierrokset ovat nousseet kovalla tahdilla.

Seurajohdon tekemien siirtojen jälkeen esimerkiksi kaksi voitettua kotiottelua seitsemästä ei ollut kaudelle sellainen startti, jota joukkueelta odotettiin.

Jos Colorado-mankeli olisi vielä sattunut kotijäällä, myllytys olisi ollut armotonta.

Kovaa se on nytkin ja selvää on, ettei seurajohto tyydy seuraamaan vallitsevaa kaaosta kovin pitkään pelkästään katseella. On varmaa, että tällä menolla muutoksia on tulossa nopeastikin.

– En ole huomannut median tai fanien taholta sen suurempaa painetta tai turhautumista. En tosin käytä esimerkiksi sosiaalista mediaa juurikaan, että ehkä sekin on syy siihen. Sen on kuitenkin huomannut, että tämä on kova kiekkokaupunki, missä ihmiset välittävät.

Perjantain jälkeen on sanomattakin selvää, että aikaisin sunnuntaiaamuna Vegasissa Vancouver pelaa lähivuosien yhden tärkeimmistä otteluistaan. Anteeksiantamattoman Colorado-tappion jälkeen joukkueen on näytettävä uhkapelikeitaassa luonteensa todellinen kovuus.

Etenkin kärkipelaajien on palattava ensitilassa sille tasolle, jolle nämä kuuluvat. Jos pelaajisto ei nyt reagoi, jää luultavasti seurajohdon tehtäväksi reagoida.

– Totta kai meillä on nyt kasvojen pesun paikka. Ei tässä oikein muu auta. Onneksi täällä uusi peli tulee aina vastaan nopeasti, Lammikko pohtii.

– Täytyy ammentaa lisämotivaatiota Colorado-tappiosta ja mennä sen kautta eteenpäin. Tuleen ei auta jäädä makaamaan.

Vancouver kohtaa seuraavaksi Vegasin Suomen aikaa sunnuntaiaamuna kello 5.

Lue myös:

Aleksandr Ovetshkin nousi Brett Hullin ohi NHL:n historian neljänneksi parhaaksi maalintekijäksi – ”Tämä on todella iso juttu”

Urheilun tuoreimmat: Leijonat kesti Tshekin kirin, Hamilton hylättiin – Suomeen MM-pronssia keilauksesta

Source Link yle.fi