Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c82103f1cacd781b1ba9c3f2c9eacc0b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vanhat asunnot halpenivat yhä vuodentakaisesta – PTT: Kauppa vilkastunee kesää kohden – Uutisalue

Vanhat asunnot halpenivat yhä vuodentakaisesta – PTT: Kauppa vilkastunee kesää kohden

Suurinta hintojen lasku oli Vantaalla.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat helmikuussa koko maassa 5,4 prosenttia vuoden takaisesta. Hinnat laskivat kaikissa suurissa kaupungeissa.

Lasku sen sijaan taittui edellisestä kuukaudesta, sillä nousua oli 1,4 prosenttia.

Hintojen lasku oli suurinta Vantaalla, jossa laskua oli 10,4 prosenttia. Helsingissä hinnat laskivat 7,1 prosenttia ja Oulussa 6,8 prosenttia.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla 6,7 prosenttia vuoden takaisesta.

Kerrostaloasunnoissa hinnat halpenivat koko maassa 6,4 prosenttia. Rivitalot halpenivat 3,1 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin helmikuussa 15 prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin.

– Hintojen kehitys oli hitusen odotuksiamme parempaa, mutta kauppamäärät pysyivät odotetun heikkoina”, OP Ryhmän asuntomarkkinoihin erikoistunut senioriekonomisti Joona Widgrén kommentoi aamun lukuja tiedotteessa.

Asuntojen hintojen kehitys oli helmikuussa sekä pääkaupunkiseudulla että sen ulkopuolella odotettua parempaa OP:n mukaan. Alkuvuoden kehitykseen heijastuu vuodenvaihteessa voimaan astunut veromuutos, joka sai ensiasunnon ostajat liikkeelle loppuvuodesta. Se vähentää kauppamääriä alkuvuodesta, mikä selittää tammi-helmikuun heikkoa kehitystä kauppojen osalta, Widgrén sanoi.

Pellervon taloustutkimuksesta arvioitiin, että asuntojen hinnat olivat helmikuussa yhä heikolla tasolla, mutta kevään mittaan markkinoilla saatetaan nähdä vilkastumista.

PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa sanoi, etä kotitalouksien arviot omasta taloudestaan ovat edelleen vaisut, mikä näkyy myös asuntomarkkinoilla.

– Kun kotitalouksien tunnelmat kohoavat ja ensiasunnon ostajat alkavat palata markkinoille, asuntokauppaketjut lähtevät purkautumaan. Se voi jo kesää kohti vilkastuttaa markkinoita.

Juttuun päivitetty ekonomistikommentit kello 9.08.

Source Link is.fi