Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_2eafcddfa9e75494a83d4a88593534e7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi pitää Natoon hakemista virheenä: ”Ratkaisu lisää jännitteitä itärajaan” – Uutisalue

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi pitää Natoon hakemista virheenä: ”Ratkaisu lisää jännitteitä itärajaan”

Toukokuun puolivälissä Suomen Nato-hakemuksen jättämisen puolesta äänesti 188 kansanedustajaa, 8 oli hakemuksen jättämistä vastaan.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi oli yksi kahdeksasta vastustajasta.

Puolustusvaliokunnan jäsenenä Mustajärvi oli keväällä arvioimassa Suomen Natoon hakemista. Hän oli tuolloin valiokunnasta ainoa, jonka mielestä Suomen ei tulisi hakea Natoon.

– Olen eduskunnassa arvioinut asiaa kolmessa eri valiokunnassa, kahdessa eri työryhmässä ja vielä Suomen Pankin pankkivaltuutettuna. Jos meillä oli liki 80 vuotta rauhallista ja ennakoitavaa aikaa, niin ei se nyt ihan huonosti ole mennyt, Mustajärvi summaa Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Mustajärven puolustusvaliokuntaan jättämän 16 sivuisen eriävän mielipiteen pääperusteena oli kysyä, mikä on se päällekaatuva pakko Nato-jäsenyyden hakemiseen.

Painetta nostettiin

Mustajärvi on toistuvasti kertonut, että kevään aikana hän koki painetta kannattaa Nato-jäsenyyttä. Hänen arvionsa mukaan kokoomuksen kannatus nousi Venäjän hyökättyä Ukrainaan, eikä sitä muissa puolueissa haluttu päästää karkumatkalle.

– Muissa puolueissa ammuttiin rivit suoriksi, Mustajärvi kertoo.

Mustajärven mielestä tutkijoiden ja tutkivien journalistien pitäisi selvittää, oliko kansanedustajilla lopulta vapaa oikeus muodostaa kantansa.

Onko eriävällä mielipiteellä yhä merkitystä?

Vasemmistoliiton Mustajärvi ei ole mielipiteensä kanssa yksin. Suomessa on Nato-hakemuksen jättämisen jälkeenkin nähty mm. Natoa kritisoiva rauhanmarssi.

Lapin Savukoskelta kotoisin oleva Mustajärvi kertoo tuntevansa oman seutukuntansa Suomen sotiin liittyvän historian hyvin, eikä usko häntä voitavan syyttää naiviudesta.

– Pitää katsoa asioita monta kymmentä vuotta taaksepäin ja eteenpäin. Pohjolassa on ollut vakaata ja ennustettavaa aikaa ja se on liittynyt nimenomaan siihen, että Suomi ja Ruotsi ovat pysyneet sotilasliittojen ulkopuolella.

Kysymykseen ydinaseista Mustajärvi vastaa tottuneesti.

– Ikävää, että Suomesta tulee Nato-ratkaisun myötä ydinaseblokin jäsen. Se lisää varmuudella jännitteitä itärajaan, vasemmistoliiton kansanedustaja arvioi.

Katso Yle Areenassa: Näkeekö kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.) Nato-hakemusajan turvallisena?

Source Link yle.fi