Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4c3608d64e1f5664507b3d8559039a40, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Venäjä aiheuttanut Ukrainassa kymmenien miljardien eurojen ympäristötuhot | Verkkouutiset – Uutisalue

Venäjä aiheuttanut Ukrainassa kymmenien miljardien eurojen ympäristötuhot | Verkkouutiset

Sodan aiheuttamat ympäristötuhot Ukrainassa ovat nousseet jo 47 miljardiin euroon, uutisoi Ukrinform. Asiasta tiedotti Ukrainan ympäristönsuojelu- ja luonnonvaraministeri Ruslan Strilets ArmyInformin haastattelussa.

– Me jatkamme ympäristötuhojen seurantaa. Ministeriö on kehittänyt ja hyväksynyt erityisiä metodeja menetysten laskemiseksi, ministeri sanoo. Striletsin mukaan ympäristövahinkojen kokonaishintalappu hipoo jo 47 miljardia euroa, joskin summa ei ole lopullinen, sillä asiantuntijoilla ei ole pääsyä miinoitetuille tai vallatuille alueille.

Striletsin mukaan summa saattaa kasvaa merkittävästi myös lainsäädännöllisten muutosten seurauksena. Ukrainan ympäristö- ja luonnonvaraministeriö on perustanut lakimuutoksia valmistelevan työryhmän, jotta maassa voitaisiin ottaa käyttöön jo muualla maailmassa käytössä oleva, niin kutsuttu ekosysteemipalveluiden malli.

– Olen päässyt Yhdysvaltojen meristä ja kansainvälisistä ympäristö- ja tutkimuskysymyksistä vastaavan ministerin Monica Medinan kanssa yhteisymmärrykseen Ukrainalle annettavasta tuesta. Olemme kokoustaneet tuloksekkaasti YK:n vesikonferenssin tiimoilta. Alkajaisiksi aiomme ottaa käyttöön ekosysteemipalveluiden mallin, joka on jo käytössä muissa maissa, ja katsomme, kuinka se voidaan integroida omaan lainsäädäntöömme, Strilets sanoo.

Yhdysvaltojen National Wildlife Federation:in mukaan ekosysteemipalveluiden malli kehitettiin kuvaamaan terveiden ekosysteemien merkitystä yhteiskunnille. Vaikutukset voivat liittyä esimerkiksi talouteen, ruoan tuotantoon ja tieteelliseen tutkimukseen. Lyhykäisyydessään ekosysteemipalveluksi voidaan lukea mikä tahansa hyöty, jonka luonto tarjoaa ihmisille.

Striletsin mukaan lähes viisi miljoonaa ukrainalaista sinnittelee ilman puhdasta juomavettä, ja 70% kansasta saattaa jäädä ilman puhdasta vettä Venäjän hyökkäysten seurauksena.