Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_51c233ac695189dfe026b931b64bb16a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Venäjä varoitti ulkopuolisia puuttumasta Kazakstanin tilanteeseen – ”Seuraamme tiiviisti tapahtumia veljellisessä naapuri­maassamme” – Uutisalue

Venäjä varoitti ulkopuolisia puuttumasta Kazakstanin tilanteeseen – ”Seuraamme tiiviisti tapahtumia veljellisessä naapuri­maassamme”

Venäjä kommentoi keskiviikkona naapurimaansa Kazakstanin levottomuuksia sekä Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin että ulkoministeriönsä välityksellä. RIA-uutistoimistolle puhuneen Peskovin mukaan Kazakstan kykenee selvittämään itse omat ongelmansa, ja on tärkeää, että niihin ei sekaannu mikään ulkopuolinen taho.

Kazakstan ei ole Peskovin mukaan pyytänyt Venäjältä apua nestekaasun hinnannoususta leimahtaneiden ja jo maan hallituksen eroon johtaneiden protestien hillitsemiseen.

Lue lisää: Tass: Aseistautuneet mielen­osoittajat hyökkäsivät Kazakstanin presidentin virka-asuntoon – lähi­rakennukset liekeissä

Lue lisää: Kazakstanin levottomuudet jatkuvat hallituksen erosta huolimatta – mellakka­poliisilla vaikeuksia hillitä väki­joukkoja

Videokuvaa Kazakstanin protesteista on nähtävissä artikkelin yläosassa.

Venäjän ulkoministeriö julkaisi puolestaan keskiviikkona lausunnon, jossa se vaati ”dialogia” Kazakstanin tilanteen rauhoittamiseksi.

– Seuraamme tiiviisti tapahtumia veljellisessä naapurimaassamme, ulkoministeriön lausunnossa kerrottiin AFP:n mukaan.

– Tuemme rauhanomaista ratkaisua kaikkiin ongelmiin sekä laillisessa että perustuslaillisessa viitekehyksessä dialogin kautta, emmekä katumellakoiden ja lakien rikkomisen kautta. Toivomme pikaisinta mahdollista normalisoitumista tilanteeseen maassa, johon Venäjä on yhdistetty strategisen kumppanuuden sekä veljellisten ja inhimillisten kontaktien liittolaisuuden välityksellä, lausunto jatkui.

Panssaroitu miehistönkuljetusvaunu kuvattiin keskiviikkona Almatyssa lähellä pormestarinvirastoa, jonne mielenosoittajat olivat tunkeutuneet aiemmin päivällä.

Kazakstan on Venäjälle elintärkeä taloudellinen kumppani ja sen entinen presidentti Nursultan Nazarbajev tunnetaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheisenä liittolaisena. Presidentiksi heti Kazakstanin itsenäistymisen jälkeen noussut Nazarbajev erosi virastaan vuonna 2019, mutta hänellä on edelleen vaikutusvaltainen asema maan politiikassa muun muassa valtion turvallisuuskomitean puheenjohtajana.

Venäjän hallinnossa seurataan herkästi levottomuuksia, joita ilmenee sen omaan vaikutuspiiriinsä laskemissa entisissä neuvostotasavalloissa. Venäjä on aiemmin syyttänyt länttä vallankumousten lietsomisesta esimerkiksi Georgiassa ja Ukrainassa.

Sosiaalisessa mediassa on jo ilmaistu huolta siitä, että Venäjä pyrkisi itse puuttumaan Kazakstanin tilanteeseen päinvastaisista lausunnoista huolimatta.

Keskiviikkona Kazakstanissa pimeni myös internet koko maan laajuudelta. Asiasta kertoi Twitterissä kyberturvallisuutta seuraava NetBlocks-organisaatio.

– Tämä rajoittaa todennäköisesti voimakkaasti eskaloituvien, hallituksen vastaisten protestien seuraamista, NetBlocks kertoi päivityksessään.

Source Link is.fi