Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_50da147d8ba0dbeb9eee864f47b55610, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Venäjällä valitetaan: Joukoilta loppuvat ammukset | Verkkouutiset – Uutisalue

Venäjällä valitetaan: Joukoilta loppuvat ammukset | Verkkouutiset

Venäjän asevoimiin erikoistunut analyytikko Rob Lee on käynyt läpi Venäjän sotakirjeenvaihtajia ja –bloggareita, jotka ovat Ukrainan sodan aikana muodostuneet tärkeäksi tietolähteeksi.

Venäjän ammusvarantojen tilanteesta ovat kirjoittaneet Viktor Murahovski, Ilja Kramnik ja Telegram-käyttäjä Rybar, jonka taustalla on osoittautunut olevan sotilastulkki ja -kääntäjä, entinen Venäjän asevoimien lehdistöpalvelun työntekijä Mihail Zvintšuk.

Murahovskin mukaan vuonna 2020 Venäjä kykeni tuottamaan tai kunnostamaan 300 000 tykinammusta ja yli 20 000 Grad-rakettia. Vuonna 2013 käyttökelpoisia ammuksia oli varastossa 2,6 miljoonaa tonnia.

Murahovskin mukaan Venäjän armeijan tarve olisi miljoonia ammuksia vuodessa, koska Venäjän tykistö kuluttaa yli 100 000 ammusta muutamassa päivässä.

Rybar eli oletettavasti Zvintšuk arvelee Venäjän ammustuotantolukujen laskettavan vain kymmenissä tuhansissa. Hän syyttää, että entinen puolustusministeri  Anatoli Serdjukov vuosina 2010–2011 vähensi asearsenaalia ja sotateollisuutta.

Osa ammusvarastoista kului Pohjois-Kaukasuksella ja Syyriassa sotiessa. Rybar kirjoittaa, ettei inventaariota tehty ja hyvin paljon ammuksia lähetettiin Syyrian arabiarmeijalle eli diktaattori Bashar al-Assadin joukoille vuonna 2015.

Myös Ilja Kramnik ehdottaa, että nykyistä kulutusta vastaavien ammusmäärien tuotanto vaatisi talouden mobilisoimista sodan palvelukseen. Rybar taas kysyy, onko Venäjällä riittävästi asiantuntijoita suurten ammusmäärien valmistamiseksi. Lisäksi siviilituotteita valmistavia tehtaita tulisi pakolla muuttaa ase- ja ammustehtaiksi tarvittavan ammusmäärän tuottamiseksi.

Jo aiemmin sotakirjeenvaihtajatili Dva Majora (”Kaksi majuria”) valitti, ettei tuotannon lisäyksestä ole hyötyä, koska rintamalle nyt päätyvät 152 milliset tykistöammukset ovat valmistusvikaisia suutareita, kuten Verkkouutiset kertoi  tässä.