Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_20e9d1fa4ffd5be0787d802b6b11c34c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Venäjän valtion televisiossa esitetään iskuja Puolaan | Verkkouutiset – Uutisalue

Venäjän valtion televisiossa esitetään iskuja Puolaan | Verkkouutiset

Venäjän eturivin propagandisti Dmitri Kiseljov väläyttää Rossija 1 -kanavan ohjelmassaan iskuja Puolaan. Kiseljovin mukaan Rzeszowin lentotukikohta voitaisiin ottaa kohteeksi. Tukikohta on tärkeä länsimaisen Ukraina-avun toimituspaikka.

Kiseljov viittaa ohjelmassa Venäjän ilmatilassa Ukrainan rajan lähellä alas ammuttuun Venäjän asevoimien Il-76-kuljetuskoneeseen. Diktaattori Vladimir Putin on väittänyt, että kone pudotettiin Patriot-ilmatorjuntaohjuksilla. Moskovan mukaan koneessa olisi ollut vanginvaihtoon matkalla olleita ukrainalaisia sotavankeja. Toistaiseksi tästä ei ole esitetty pitäviä todisteita ja väitteisiin on suhtauduttu epäillen. Ukrainalaisten mukaan kone kuljetti taas todellisuudessa venäläisiä S-300-ilmatorjuntaohjuksia. Niitä on käytetty myös iskuihin maakohteisiin Ukrainassa. Näitäkään väitteitä ei ole kyetty vahvistamaan.

Dmitri Kiseljov kiittelee lähetyksessä Putinia maltista ja väittää venäläisten käyttävän aina paljon aikaa ennakkoon varoittamiseen ja siihen, että asiat ilmaistaan selvästi. Propagandan kohteena on jälleen luonnollisesti Yhdysvallat.

– Yhdysvallat näyttää jostain syystä ajattelevan, että he pääsevät kuin koira veräjästä, vaikka he siirtyvät nopeasti aina uuteen Overtonin ikkunaan ja provosoivat Venäjää yhä enemmän ja enemmän. Mihin he sitten lopettavat, ja mikä on jarrumekanismi, Kiseljov kysyy BBC:n toimittaja Francis Scarrin X-palvelussa jakamalla videolla (alla).

– Jos jäljellä on vain sotilasteknisiä keinoja, on Puolan Rzeszowin lentotukikohta, joka on Ukrainaan menevien länsimaisten aseiden pääasiallinen toimituspaikka, entistä selvempi kohde, hän jatkaa.

Tässä kohtaa lähetyksessä näytetään videomateriaalia kentälle laskeutuvista kuljetuskoneista.

– Meidän on silti aluksi annettava varoituksia ja ilmaistava kaikki hyvin selkeästi. Ja näin me myös toimimme. Rajoja on olemassa, Dmitri Kiseljov sanoo.

Propagandistin lausunnot ovat tuttua virallisen Venäjän linjaa. Moskova on pyrkinyt jatkuvasti valamaan länteen pelkoa siitä, että Ukrainan tuen lisäämisessä saatetaan saavutta jonkinlainen ”punainen viiva”, jonka Kreml tulkitsee eskalaatioksi ja johon se vastaa. Monien asiantuntijoiden mukaan tavoitteena on ollut hidastaa ja vähentää lännen tukea Ukrainalle nakertamalla poliittista tahtoa. Tässä on osin myös onnistuttu. Toistaiseksi Ukraina-tuen valtava lisääntyminen ja uusien entistä tehokkaampien aseiden toimitukset eivät kuitenkaan ole johtaneet Venäjän varoituksista huolimatta käytännössä minkäänlaisiin suoriin reaktioihin.